Вучић: Наша политика је ЕУ, не мења је жеља било ког политичара

Председник Србије Александар Вучић позвао је чланове Владе да поштују политику пута Србије ка ЕУ и поручио да се та политика неће мењати, нити зависи од жеља било ког политичара. Поновио је да ће од 2018. до 2020. бити златно доба Србије уколико испуни услов и сачува мир и стабилност.

"Наша политика је ЕУ, али и очување и унапређење пријатељстава са традиционалним пријатељима и савезницима као што су Рисија и Кина. Ту политику одређују институције Србије и неће је променити жеља било ког политичара у Србији", рекао је српски председник новинарима у Бакуу где се у оквиру другог дана посете Азербејџану састао са председником парламента те земље.

Вучић је то рекао одговарајући на коментаре у немачкој штампи о могућој промени политике Србије, а након реаговања министра Александра Вулина на недавни интервју шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Онима који потцењују значај ЕУ за нас поручио је: "Мало станите, налазимо се на европском путу и потпуно сам сигуран да се налазимо на добром путу."

Поводом писања штампе на немачком говорном простору да се појавила сумња да Србија напушта европски пут, рекао је да не зна о чему се ради ако није због изјаве министра Александра Вулина.

Подсетио је да је, када је полагао заклетву као премијер, својевремено, рекао која је политика Србије, а то је политика пријатељства и поштовања према пријатељима, да нећемо уводити санкције Русији и да се Србија налази на европском путу, а то је, како је навео, поновио и када је постао председник.

"То је политика Србије и она се неће променити због жеље једног или петоро", истакао је Вучић.

Говорећи о изјави Сема Фабриција, Вучић каже да је тачно да је Косово камен спотицања на путу ка ЕУ.

"Нисам видео ништа спорно у ономе што је Фабрици говорио. Шта није тачно рекао? Да су Косово, односно односи Београда и Приштине, тежи проблем од уставних амандмана у правосуђу... За месец дана ћемо од Венецијанске комисије добити или одобрење или речи шта треба направити. Али нисмо решили проблем, јер нисмо решили косовскометохијски чвор. Нисам ништа спорно видео у томе што је говорио", објаснио је председник.

"Рекао сам народу шта је политика Србије"  

Поновио је, када је реч о политици Србије, да је, ако би се желела промена спољне политике наше земље, потребно променити њега и већину у Народној скупштини Србије.

"Рекао сам народу шта је политика Србије и пуно сам промишљао и размишљао о њој. То је промишљена, озбиљна и одговорна политика", навео је Вучић додајући да због такве политике уживамо велики углед, што се могло видети и током посете Азербејџану.

"Они који мисле да можемо да водимо политику ван европског пута мораће да ми објасне како мисле да следеће године имамо 3,5 милијарди страних инвестиција", истакао је Вучић.

Вучић је нагласио да, пошто то што је народ задовољан и незадовољан увек стиже на његову адресу, и пошто све пада на његова леђа, те сви критикују само њега, да Србија неће мењати политику за коју сви знају да је једина могућа за Србију и која доноси резултат.

"Поред тога, нисам спреман да слушам Европљане и Американце када ми говоре о увођењу санкција Русији или односу са Кином. Ми радимо у складу са интересима Србије", објаснио је председник.

Рекао је да није имао времена да чита изјаве и додао да се политика не доноси и не мења за један дан.

"Од 2018. до 2020. биће златно доба Србије" 

Поновио да ће од 2018. до 2020. године бити златно доба Србије уколико испуни услов и сачува мир и стабилност.

"Ниједне године нам раст неће ићи испод 4–4,5 одсто. Будемо ли чували суфицит у буџету, биће новца више него икада пре, живеће се боље него икада пре, али имамо један ужасно тежак услов – да сачувамо мир и стабилност", нагласио је Вучић.

То, приметио је, није лак посао, због врло компликованих односа у свету, врло тешке ситуације у региону, а посебно због наших односима са Приштином.

"Али верујем да уз памет, трпељивост и стрпљење грађана Србије то можемо да учинимо", закључио је председник. 

"Учвршћено пријатељство, нове инвестиције у Србију"

Посета Азербејџану је учврстила наше политичко пријатељство и отворила први пут стварну перспективу економске сарадње и улагања у нашу земљу, изјавио је Вучић сумирајући разговоре током званичне посете Бакуу.

Вучић је у изјави српским новинарима прецизирао да су азербејџански партнери показали велико интересовање за улагање у српски хемијски комплекс, туризам и бањски туризам, пољопривреду.

Како је рекао, наш раст од 4–4,5 одсто БДП-а, иначе међу прва три у Европи, мора да се одржи, да сачувамо стабилност наших јавних финансија, смањујемо незапосленост, одржимо суфицит, што ће значити и долазак све више инвеститора и из Азербејџана.

Председник Србије је навео да су он и председник Азербејџана Алијев замолили владе да се ангажују на припреми великог састанка у Београду, где ће бити велики пословни форум, али и најавио да ће економска делегација Азербејџана већ следеће недеље доћи у Београд да разговара, тражи и разгледа локације.

Рекао је да је он помињао 300 милиона евра инвестиција, у смислу да је Азербејџан у неке земље и више инвестирао и поновио да је нама занимљив хемијски комплекс.

Навео је да са "Петрохемијом" више нема проблема, да сада, за разлику од пре неколико година, када је била у губицима, има 55 милиона евра на рачуну, али и додао да у том сектору много тога зависи од цене нафте.

Подвукао је да се заборавља на друге ствари у оваквим приликама и да се највише бавимо егзистенцијалним питањима, односно економијом, те скренуо пажњу на значај отварања Центра српског језика и културе на Универзитету у Бакуу.

У Центру су, указао је, фотографије знаменитих Срба – Црњанског, Миланковића, Пупина, Тесле и упутио захвалност Филозофском факултету у Београду на ономе што је урадио да се тај центар отвори.

Споменуо је и сарадњу у спорту и указао да је Азербејџан светска сила у борилачким спортовима, да и ми то полако постајемо и да ћемо на том али и другим спортским пољима сарађивати.

Истакао је да се код нас сада много више улаже у спорт, да то показују резултати са Олимпијских игара из 2012. године, а затим и Игара из 2016. године, где смо освојили двоструко више медаља, те додао да очекује још веће успехе наших спортиста на Олимпијским играма 2020. године.

Резултати на такмичењу као што су Олимпијске игре готово недвосмислено показују колика су улагања у спорт, али и колика је економска снага земље, закључио је председник Вучић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво