Вучић и Алијев потписали акциони план о стратешком партнерству

Председници Србије и Азербејџана, Александар Вучић и Илхам Алијев, потписали су у Бакуу Заједнички акциони план о стратешком партнерству између две земље. Ресорни министри потписали низ билатералних споразума из области саобраћаја, правосуђа и здравства.

Потписивање је уследило након билатералног сусрета председника и пленарног састанка делегација две земље.

Поред тога, потисан је и читав низ других билатералних докумената.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је са азербејџанским министром транспорта, комуникација и високих технологија Рамином Гулузадеом потписала и Споразум о међународном друмском саобраћају и Споразум о ваздушном саобраћају.

Потписани документи допринеће даљем продубљивању сарадње две државе, које иначе нису оптерећене никаквим отвореним питањима.

Михајловићева је истакла је да се потписивањем Споразума о ваздушном саобраћају стварају услови за одвијање ваздушног саобраћаја између две земље кроз успостављање директних летова на релацији Баку–Београд и обрнуто.

Такође, додала је да се другим споразумом унапређује сарадња у области изградње путне инфраструктуре и даље развијати трговински и економски односи с Азербејџаном.

Министарка је навела и да су добри политички односи одличан предуслов за успешну сарадњу две земље у областима економије и инфраструктуре и додала да очекује учешће азербејџанских фирми у реализацији нових великих инфраструктурних пројеката.

"Отворени смо за сарадњу са Азербејџаном на новим пројектима. Компанија 'Азвирт' је наш поуздан партнер, што смо претходно и показали изградњом деонице Коридора 11 од Љига до Прељине", рекла је Михајловићева, а наведено је у саопштењу њеног кабинета.

Михајловићева је са министром пољопривреде Азербејџана Инамом Каримовим потписала Споразум о сарадњи у области карантина и заштите биља. 

Меморандум о разумевању и сарадњи између Министарстава правде две државе потписали су министри Нела Кубуровић и Фикрет Мамадов.

Према том документу два министарства сарађиваће у пословима из своје надлежности, размењивати искуства и праксе у циљу усклађивања националног законодавства са међународним стандардима.

Такође, размењиваће и искуства у области међународне правне помоћи у грађанским и кривичним стварима, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Две стране сарађиваће и у пословима унапређења електронског правосуђа, модернизације правосудног система, образовања и обуке особља правосудне управе, унапређења правосудних професија, као и размене искустава у области реформе и модернизације извршења казнених санкција у складу са међународним стандардима.

Сарадња министарстава правде Србије и Азербејџана реализоваће се и у другим областима од заједничког интереса кроз размену информација и искуства, као и организовањем радних састанака стручњака и размена делегација.

Спровођење меморандума допринеће даљем унапређењу односа две државе, као и бржем развоју њихових економија, додаје се у саопштењу.

Министар здравља Златибор Лончар и његов азербејџански колега Октај Ширалијев потписали су Меморандум о разумевању и сарадњи у области здравства и медицинске науке.

Спровођење меморандума допринеће даљем унапређењу односа две државе, као и бржем развоју њихових економија, додаје се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво