Српска листа критикује учестале грешке у преводу

Српска листа критикује учестале грешке у преводима нацрта закона које косовска скупштина добија на усвајање, чиме се крше људска права Срба, а нови случај је нацрт допуне Кривичног законика.

Члан Одбора за законоданство испред Српске листе Игор Симић, на данашњој седници, на којој је на на дневном реду нацрт допуне кривичног законика, који је представљао косовски министар правде Абелард Тахири, критиковао је лош превод и тражио да се врати на дораду.

Иначе, измене се односе на допуну кривичног законика кривичним делима из области организованог криминала а на захтев Европске комисије.

Симић је поводом овог нацрта закона захтевао да се закон врати министарству на дораду јер превод на српски језик има огроман број језичких, граматичких и правних грешака.

"Питање превода је проблем који траје и не решава се. Да ли знате да при детаљној језичкој анализи тренутно важећег кривичног закона на КиМ осим око 2.000 терминолошких грешака, утврђено је и више од 2.100 граматичких грешака, и више од 1.300 правописних? Да ли знате да српски језик мора бити једнако поштован као албански, а да се велики број предмета у којима су стране Срби водио и води искључиво на албанском језику?", упитао је Симић.

Он је замолио да министарство издвоји средства за ангажовање додатног броја професионалних преводица и захтева да се питање превода што пре реши, јер се не поштовањем права на језик крше људска права Срба.

Тахири је истакао да су они свесни овог проблема, али да нису у могућности да ураде више јер Судски савет не може да пронађе довољан број преводилаца.

Нацрт допуне кривичног закона је усвојен од стране албанских чланова одбора, а посланик Симић је био једини против.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи