Парламент: Наставак расправе о судовима

Посланици Скупштине Србије завршили су вечерас рад, а разматрање амандмана на Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава наставиће у понедељак. Током данашње расправе посланици су одступали од дневног реда. Опозиционе странке траже повлачење закона о мрежи судова. Министарка Маловић одбацила критике.

Посланици Скупштине Србије размотрили су око 60 од укупно 124 амандмана, поднета на Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштва.

Посланици ЛДП и СРС јављали су се мимо дневног реда дебатујући о разним темама - либерали о енергетском споразуму Србије и Русије, а радикали о мисији Еулекс, смрти брачног пара Богдановић у селу Криљево надомак Косовске Каменице, кашњењу буџета за наредну годину...

ЛДП је захтевала да што хитније буде одржана седница скупштинског Одбора за индустрију и да ресорни министар Петар Шкундрић посланике обавести о детаљима енергетског споразума са Русијом.

Они су тврдили да тај споразум подразумева само продају НИС-а, али не и изградњу гасовода и складишта гаса у Банатском Двору, а расрпаву о томе су прекинули пошто је председница парламента Славица Ђукић-Дејановић обавестила посланике да ће седница Одбора на ту тему бити одржана у понедељак 8. децембра.

Министарка одбацила критике

Министарка правде Снежана Маловић одбацила је критике опозиционих посланика да ће закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава бити штетан за грађане.

"Грађани неће морати да путују ниједан километер више, јер ће на суђење ићи у иста места као и до сада" поручила је Маловић на седници Скупштине на којој се разматрају амандмани на тај законски предлог.

"Није тачно оно што се данима слуша у парламенту  да се судови укидају, јер се они само реорганизују, па ће основни судови имати своје јединице, одељења или судске дане", рекла је Маловић и додала да судије неће морати да путују 50 и више километара.

Опозиција против

Посланици Српске радикалне странке и Демократске странке Србије поново су затражили да се повуче закон о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, наводећи да је концепт нове судске мреже лош и да се не може поправити амандманинама.

На ово законско решње поднето је 124 амандмана, од којих 37 само на члан три, којим се предвиђа да 138 општинских судова буде реорганизовано у 34 основна суда који ће имати своје судске јединице.

Тим амандманима предлаже се задржавање постојећег броја судова или оснивање већег броја основних судова за поједине градове и округе.

Посланици клуба "Напред Србијо" такође су критиковали законско решење, најављујући да за њега неће гласати.

Милан Лапчевић (ДСС) је питао када ће Државна ревизорска институција добити простор за рад, подсећајући да је премијер Мирко Цветковић то обећао још пе два месеца.

Нова мрежа правосудних органа

Предлогом закона о седишитма и подручјима судова предвиђено је да нова мрежа правосудних органа буде успостављена од 1. јануара 2010. године.

Ово је шести из сета од седам закона, којима се предвиђа реформа правосудног ситема, а после њега посланици треба да размотре још измене Закона о прекршајима.

Предлогом закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, уместо општинских судова, формираће се 34 основна суда, а уместо окружних формираће се виши судови. Формирају се и апелациони и врховни касациони суд, док ће уместо трговинских бити установљени привредни судови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво