Будућа влада „сложен аранжман“

Нова српска влада, која ће ускоро бити формирана, представлаће практично владу коалиције, коалиција са формално два велика коалициона партнера која у себи садржи коалиционе предизборне партнере, сматра броградски политиколог Зоран Стојиљковић.

Будућа влада је врло сложен аранжман који захтева велико умеће координације и ралативно бројну владу, како би се намирили минимални апетити у подели „владавинског плена" свих играча, ако њих има укључујући мањинске странке и слабије партнере којих је 7 или 8 онда очито да влада објективно није могла да буде испод 20 и неколико чланова, рекао је Стојиљковић ѕа РТС Онлајн.

Будућа влада биће са сложеном структуром ужег прстена владе којег чине премијер и потпредседници, којих је на завидно високом броју односно четири и са издвојеном позицијом неког ко је први потпредседник, који је заменик премијера, што је логично припало другом слабијем коалиционом партнеру односно групацији СПС-а.

Начин избора премијера

То је специфичан аранжман доста редак у коме се прво или макар паралелно кандидују министарске позиције, и онда у ширем саставу укључује бројне државне секретаре, заменике и помоћнике, биће ово шири кабинет сем саме владе, оцењује Стојиљковић.

Интересантно да овог пута кључна странка у власти, Демократска странка, није изашла одмах са кандидатом за премијера, просто је изгледа био прорачун да нема личности која би могла додатно додати синергијским ефектом нешто утицаја, да се практично нови премијер господин Цветковић налази у ситуацији да постаје премијер, а да су му сви чланови владе већ изабрани.

Нови премијер финанскијски стручњак

"Мислим да је то добар избор, говори о томе да је експертски стручњак део владе и оријентације, на социјално економско питање развоја", наводи Стојиљковић. 

"Господин Цветковић ту већ има доста значајно искуство, врло је важно да се ту нађе човек са стручним ауторитетом јер захтеве за социјално одговоном владом и за великим социјалним пакетом који кошта, може задовољити влада односно премијер који  добро разуме  развојну европску димензију ове владе и само је то гаранција", сматра Стојиљковић.

Истовремено може се рећи да он можда нема ту политичку тежину као што су имали премијери типа Ђинђић и Коштуница, али он у залеђини има председника Републике који је исте страначке припадности, рекао је Стојиљковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво