Лидери ЕУ усвојили Декларацију, недвосмислена подршка региону

Лидери Европске уније и земаља чланица ЕУ, у консултацији са партнерима са Западног Балкана, усвојили су у Софији Декларацију у 17 тачака, у којој су поновили недвосмислену подршку европској перспективи региона и навели задатке и принципе које би стране требало да испуњавају током процеса евроинтеграција.

На Самиту у Софији усвојен је и Анекс декларације који се односи на јачање веза и сарадње између ЕУ и Западног Балкана.

Текст Декларације гласи:

"Ми, лидери ЕУ и држава чланица, у консултацијама са партнерима са Западног Балкана и у присуству релевантних регионалних актера, данас закључујемо следеће":

1. ЕУ поздравља заједничку посвећеност партнера са Западног Балкана европским вредностима и принципима, као и визији снажне, стабилне и уједињене Европе, подржане нашим историјским, културним и географским везама и узајамним политичким, безбедносним и економским интересима.

2. Подсећајући на самит у Солуну 2003. године, ЕУ поново потврђује недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана. На основу досадашњег напретка партнери са Западног Балкана поново су потврдили посвећеност европској перспективи као свом чврстом стратешком избору, повећању својих напора и узајамној подршци. Кредибилитет ових напора зависи од јасне јавне комуникације.

3. ЕУ је одлучна да појача и интензивира ангажман на свим нивоима како би подржала политичку, привредну и друштвену трансформацију региона, између осталог и кроз појачану помоћ која се заснива на конкретном напретку у области владавине права, као и у друштвено-економским реформама партнера са Западног Балкана.

4. ЕУ поздравља посвећеност партнера са Западног Балкана приоритету демократије и владавине права, нарочито по питању борбе против корупције и организованог криминала, доброг управљања, као и поштовања људских права и права припадника националних мањина. Њихово ефикасно спровођење реформи почива на тим основама. Цивилно друштво и независни медији играју кључну улогу у процесу демократизације.

5. ЕУ подржава опредељење партнера са Западног Балкана да наставе јачање добросуседских односа, регионалне стабилности и узајамне сарадње. То се нарочито односи на проналажење и примењивање коначних, инклузивних и обавезујућих решења за билатералне спорове укорењене у наслеђу прошлости и на улагање додатних напора у помирење.

6. Изградња густе мреже веза и могућности у региону и са ЕУ је од виталног значаја за приближавање наших грађана и економија, као и за унапређење политичке стабилности, економског просперитета, културног и друштвеног развоја. На основу постигнутог напретка, укључујући и регионалне иницијативе, обавезујемо се да унапредимо значајну повезаност у свим димензијама: саобраћајној, енергетској, дигиталној, економској и људској.

7. ЕУ се сложила да промовише тржишно и инвестиционо пријатељско окружење на Западном Балкану како би се брже кретао према дигиталној економији и одрживим и климатски пријатељским друштвима у складу са париским споразумом. Енергетска безбедност ће бити приоритетна, укључујући кроз побољшану енергетску ефикасност, боље прекограничне међусобне везе, диверсификацију извора и путева, као и балансирани енергетски микс који боље интегрише обновљиву енергију.

8. Посебан нагласак биће стављен на стварање нових могућности за младе, уз истовремено обезбеђивање да то доприноси друштвено-економском развоју Западног Балкана.

9. У ту сврху ЕУ поздравља посвећеност партнерских земаља Западног Балкана, између осталог, да убрза спровођење стеченог у оквиру Споразума о енергетској и саобраћајној заједници, а како би се уклониле све административне препреке на границама, довршило Регионално тржиште електричне енергије и хитно применио вишегодишњи акциони план за развој регионалног економског подручја из јула 2017. године. ЕУ ће наставити да подржава ове напоре.

10. ЕУ и Западни Балкан деле бројне безбедносне изазове који захтевају координирано индивидуално и колективно деловање. Када радимо заједно, способни смо да ефектно решимо ове проблеме. Наша сарадња у решавању илегалних миграционих токова показала је своју вредност и даље ће се развијати.

11. Сузбијање тероризма и екстремизма, укључујући финансирање, радикализацију и повратак страних терористичких бораца, захтева нашу повећану сарадњу.

12. ЕУ и партнери са Западног Балкана потврдили су да су резултати у борби против корупције и организованог криминала есенцијални за регионалну политичку и социо-економску трансформацију, као и за регионалну стабилност и безбедност, који су у интересу грађана. ЕУ поздравља њихову преданост у предузимању одлучне акције, у сарадњи са ЕУ и међусобно, у борби против трговине људима, узгоја дроге, кријумчарења људи, дрога и оружја.

13. ЕУ поздравља допринос партнера са Западног Балкана својој заједничкој спољној и безбедносној политици (ЦФСП) у свим њиховим аспектима и очекује прогресивно продубљивање сарадње у овој области, посебно побољшаног нивоа усклађивања, нарочито у вези са проблемома у којима су главни заједнички интереси у питању.

14. Против дезинформисања и других хибридних активности бориће се кроз већу сарадњу у еластичности, сајбер безбедности и стратешке комуникације.

15. Да бисмо убрзали побољшање живота наших грађана у областима повезаности и безбедности с обзиром на европску перспективу Западног Балкана, данас, узимајући у обзир релевантне аспекте Комуникације Комисије усвојене 6. фебруара 2018, ЕУ је покренула Приоритетну Агенду Софије за ЕУ и Западни Балкан, која је анексирана овој Декларацији.

16. ЕУ поздравља намеру Хрватске да буде домаћин самита ЕУ – Западни Балкан током њеног председавања 2020. године.

17. Напомињемо да се наши партнери са Западног Балкана придржавају горе наведених тачака.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво