Лакетић: Прво истражити локације које су погодиле бомбе

Посланик СНС-а Дарко Лакетић, који је предложен за председника Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље људи и животну средину, изјавио је да ће први задатак те комисије бити да ажурира мапу локација које су погодиле бомбе, а паралелно ће истраживати податке из здравствених установа.

"Ми већ имамо мапу локација, али је неопходно ажурирати и проверити, јер је тих локација много. Треба их утврдити не само на основу НАТО података где су бачени пројектили са осиромашеним уранијумом већ и на основу наших истраживања и података које имају наша војска и држава", рекао је Лакетић новинарима у парламенту.

Како је рекао, то ће бити полазни корак.

"Чека нас комплексан посао. Позваћемо све релевантне стручњаке и лица који нам могу помоћи у откривању истине", рекао је Лакетић и додао да ће он, када посланици усвоје предлог о формирању Комисије, предложити чланове из редова власти и опозиције, оне који ће, каже, бити од користи у професионалном смислу.

Према његовим речима, Комисија која се формира има пре свега медицински и хумани аспект свога рада.

"То да ли ћемо успети или не (да докажемо последице) време ће показати, али је суштинска ствар да имамо повећану стопу обољевања и да се морају наћи узроци те повећане стопе. Имамо пример италијанске комисије која је врло студиозно пришла том проблему чија је Комисија нашла ту узрочно-последичну везу", навео је он.

Лакeтић је рекао да ће Србија усвојити њихову методологију и њихов начин истраге, те да ће њихови сведоци бити значајни и за српску комисију, наводећи да ће један од првих сведока бити председник италијанске комисије Ђан Пјеро Скану.

Каже да ће Комисија подносити шестомесечне извештаје, а први прелиминарни извештај биће предат 2020. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво