Билатерални сусрети Вучића у Софији

Председник Србије Александар Вучић, који учествује на самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, разговарао је са британском премијерком Терезом Меј, немачком канцеларком Ангелом Меркел, хрватским премијером Андрејем Пленковићем, као и са премијером Шведске Стефаном Левеном и председником Европског парламента Антониом Тајанијем.

Председник Србије искористио је ова два дана боравка у Софији сваку прилику за разговор са лидерима ЕУ на Самиту ЕУ-Западни Балкан.

Након друге пленарне седнице Самита Вучић је разговарао са британском премијерком, са којом је, у разговору изашао на "фемили фото".

Са Терезом Меј Вучић је разговарао о развоју билатералних односа, подршци наставку европског пута Србије и реформама које наша земља спроводи. Двоје саговорника сагласили су се да је неопходно радити на унапређењу односa две земље, као и на очувању мира и стабилности у региону.

Председник Вучић позвао је Терезу Меј да посети Србију.

Током фотографисања, а и након, Вучић је разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Меркелова је, том приликом, посветила највише времена, председнику Србије, иако су неки други учесници Самита покушавали да са њом разговарају након фотографисања. Вучић и Меркелова су разговарали о наставку дијалога са Приштином, уставним амандманима који се тичу правосудног система који су послати Венецијанској комисији, ситуацији у региону и стабилизацији прилика.

Двоје саговорника су нагласили да је неопходно радити на убрзању свих активности на унапређењу дијалога са Приштином, а председник Вучић је захвалио канцеларки Меркел на њеном доприносу и подршци лидерима Западног Балкана, као и на подршци инфраструктурним пројектима и дигиталној агенди.

Александар Вучић је са Андрејем Пленковићем разговарао о билатералним односима и европским интеграцијама.

"У Софији пред почетак самита ЕУ Западни Балкан разговарао сам и са председником Владе Републике Хрватске Андрејем Пленковићем о билатералним односима и европским интеграцијама", објављено је на Вучићевом Твитер налогу.

На Твитеру је објављена и фотографија председника Србије и премијера Пленковића.

Вучић се данас састао и са премијером Шведске Стефаном Левеном и председником Европског парламента Антониом Тајанијем на маргинама самита ЕУ - Западни Балкан у Софији.

Председник је са шведским премијером разговарао о економским реформама, пословању шведских компанија у Србији, европском путу и о стању дијалога са Приштином.

Вучић га је замолио да охрабри инвеститоре да у већем броју улажу у Србију и захвалио на подршци Шведске европском путу Србије, саопштила је председникова Служба за сарадњу са медијима.

Премијер Левен поздравио је економске реформе у Србији, као и напредак на пољу евроинтеграција, понудивши помоћ своје земље у даљем процесу. 

Сусретом са Левеном и Тајанијем, Вучић је наставио билатералне сусрете са највишим представницима земаља чланице ЕУ и представницима европских институција.

Тајани је, на почетку састанка, приликом руковања са Вучићем, казао: "У мом говору сам подвукао – Србија у ЕУ 2025".

Истакао је да је могуће постићи договор о приступању Србије чланству у ЕУ до 2025. године, што је иницијални датум који је садржан у Стратегији ЕУ о приступању земаља Западног Балкана, усвојеној у фебруару ове године, саопштила је Служба за сарадњу са медијима.

"Оптимиста сам поводом вашег чланства", рекао је Тајани и истакао да је предложио пакет од 10 милијарди евра за инфраструктурне пројекте на Западном Балкану, као и да је Србија важна за Европу.

Председник Вучић захвалио је председнику Европског парламента на охрабрењу и подршци коју пружа Србији на њеном европском путу.

Важно је радити на владавини закона и то ће помоћи бржим европским интеграцијама Србије, закључила су двојица саговорника.

Вучић је у Софији разговарао и са амбасадором Шпаније у ЕУ Паблом Гарсијом, коме је у дугом и срдачном разговору захвалио на свему што званични Мадрид чини за Србију.

Вучић је пред почетак Самита разговарао са еврокомесаром Јоханесом Ханом и председником Европског савета Доналдом Туском о евроинтеграцијама Србије, објављено је на Твитер налогу председника. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво