Гуденус: Аустрија против формирања косовске војске

Шеф посланичког клуба владајуће Слободарске партије Јохан Гуденус истиче да је у јавности нетачно преведена изјава министарке спољних послова Аустрије о формирању косовске војске и истиче да Аустрија то не подржава.

Јохан Гуденус, који је и заменик председника Слободарске партије, је у разговору са председником Јединствене Србије и шефом посланичког клуба те странке у Скупштини Србије Драганом Марковићем Палмом, рекао да је јавност обавештена о ставу Аустрије.

"У јавности је нетачно преведена изјава министарке спољних послова Аустрије о формирању војске Косова. Аустрија не подржава формирање војске Косова и ми смо о томе обавестили јавност и тај документ о нетацном преводу је достављен и министарству спољних послова Србије", рекао је Гуденус у разговору у Бечу.

Марковић је, саопштила је странка, нагласио да се Србија противи формирању косовске војске, а када су у питању разговори о коначном статусу Косова и Метохије, навео да се и председник Аустрије Ван Дер Белен, приликом сусрета са нашим председником Александром Вучићем, сложио да не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све.

Јединствена Србија је позвала аустријске експерте да заједно са Комисијом коју формира Србија за истраживање последица бомбардовања Србије бомбама са осиромашеним уранијумом, раде по том питању.

"Ми ћемо као посланичка група то тражити и од Грчке, Бугарске, Русије и других земаља. На Србију је НАТО бацио 1999. године 50.000 пројектила са осиромашеним уранијумом. 109 италијанских војника, који су били на служби на Косову и Метохији, преминуло је од канцера изазваног осиромашеним уранијумом. 16 италијанских породица је тужило своју државу због тога и добило пресуду. Ако су Италијани тужили властиту државу због тога, Србија не може да седи скрштених руку", рекао је Марковић Гуденсу.

Аустријски политичар је казао да је тема бомбардовања Србије бомбама са осиромашеним уранијумом веома озбиљна за Аустрију, јер се на Косову и Метохији још налази око 500 аустријских војника.

"Ја мислим да би било добро да наше две земље по том питању сарађују на нивоу ресорних министарстава, пре свега министарстава одбране", казао је Гуденс, наводећи да аустријски војници на Косову и Метохији воде рачуна о стабилности и миру на том подручју.

Према његовим речимам, Аустрија, која 1. јула преузима председавање ЕУ, подржава Србију на европском путу и у програму Слободарске партије Аустрије пише да је циљ да Србија што пре постане члан Европске уније.

У делегацији су били и посланици Јединствене Србије Војислав Вујић, Ђорђе Косанић, Марија Јевђић и Јелена Вујић, навадено је у саопштењу странке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво