Тајани: Могућ договор са Србијом и Црном Гором о приступању ЕУ у 2025.

Председник Европског паралмета Антонио Тајани каже да је могуће постићи договор о приступању Србије и Црне Горем чланству ЕУ до 2025, што је иницијални датум који је садржан о Стратегији ЕУ о приступању земаља Западног Балкана, усвојеној у фебруару ове године.

"Имамо много земља кандидата за чланство, али Србија и Црна Гора су на првом месту", поручио је Тајани долазећи на самит ЕУ - Западни Балкан у Софији.

Председник Европског параламета каже да је Западни Балкан кључан за ЕУ и да Унија мора да ради на стабилности региона.

"Имамо проблема око тероризма и миграција. Мој предлог је и да оформимо финансијски пакет од 10 милијарди евра за инфраструктуру, ауто-путеве, железнцу, али и за дигиталну инфраструктуру", каже Тајани.

Поновио је да подржава предлог комесарке Марије Габријел о дигиталном систему за Западни Балкан што подразумева развој бежичног интернета и укидање роминга.Т

"Србија и Црна Гора у 'пул позицији'"

Председник Европског парламента је, на конференцији за новинаре у Софији, поручио да су "Србија и Црна Гора у 'пул позицији'".

Тајани је новинарима рекао да је политика према Западном Балкану круцијална за ЕУ јер стабилност Балкана значи и стабилност Уније. Указао је на то да је ЕУ кроз споразум са Турском и сарадњу са земљама Западног Балкана постигла одличан резултат у борби против илегалне миграције.

Такође је навео да је веома важно заједничко ангажовање у борби против тероризма. Подсетио је да се много страних бораца Исламске државе враћа у Европу и на Балкан, на Косово...

"Ми подржавамо умерени ислам у Босни и Херцеговини, ислам који је за дијалог са другим верама, али постоји намера да се промени тај балкански ислам у фундаменталистички. Пуно џихадиста због тога долази у БиХ из других земаља", истакао је Тајани.

Додао је да је на Самиту предложио пакет за подстицање привредног раста на Западном Бакану, додајући да он садржи 10 милијарди евра за нове инвестиције у регион, као што су инфраструктура и дигитална мрежа.

Рекао је да на састанку са председником Србије Александром Вучићем подвукао да се слаже у потпуности са предлогом Европске комисије да Србиа и Црна Гора постану чланице Уније до краја 2025.

"Наравно морамо да поштујемо наша правила, морамо да радимо много током наредних година", додао је председник ЕП.

Тајани је казао да сви лидери желе снажну сарадњу са Западним Балканом и разумеју значај региона, значај његове стабилности. Нагласио је да је Западни Балкан европски регион у којем има много кандидата за чланство у ЕУ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво