Хан оптимиста о постизању решења у дијалогу Београда и Приштине

Комесар за преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан изјавио је у Софији да је оптимиста када је реч о постизању решења у дијалогу Београда и Приштине.

"Ја сам увек оптимистичан. Нова Стратегија је јасно нагласила да постоји перспектива за све. То значи да је и у интересу Косова да ради на решењу за правно обавезујући споразум", поручио је Хан долазећи на самит ЕУ - Западни Балкан у Софији.

Европски комесар је нагласио да je створен нови подстицај и моментум за обе стране да доду до договора што је пре могуће.

Хан је, у вези данашњег Самита у Софији, подвукао да је Стратегијом за проширење ЕУ дала европску перспективу Западном Балкану.

"Све земље имају исту перспективу, али њихов напредак је појединачан, односно зависи од испуњавања услога, то јест кретању ка Европи", објаснио је он.

Хан је указао да је ЕУ навела датум за могући пријем нових чланица, да је то амбициозан датум, али да је принципијелно остварљив за неке од земаља, под условом да обаве своје задатке.

Поводом сусрета са председником Србије Александром Вучићем на самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, Хан је на Твитеру написао да "Србија остаје кључни играч за регионалну стабилност".

"Заједно ћемо искористити подстицај створен данашњим самитом", навео је Хан на овој друштвеној мрежи.

Он је уз твит поставио и фотографију разговора са Вучићем и председником Европског савета Доналдом Туском и навео да су разговарали о наредним корацима Београда, укључујући владавину права.

У наредној поруци на Твитеру Хан је поставио фотографију на којој је поред њега, Вучића и Туска приказан и косовски председник Хашим Тачи.

"Свеобухватна, обавезујућа нормализација између Србије и Косова кључ је за регионалну стабилност и напредак на њиховим путевима ка ЕУ", написао је Хан уз ту фотографију.

број коментара 15 пошаљи коментар
(четвртак, 17. мај 2018, 11:29)
Nedja [нерегистровани]

Dobar dan

Od njegovog optimizma nema ništa ako DSrbija ne b ude zadovolna rešenjem kosovskog pitanja.

(четвртак, 17. мај 2018, 11:29)
Tijana [нерегистровани]

Podrška

Poštujemo Hanovu podršku i optimizam ali nisu svi zapadni lideri iskreni i spremni da od albanaca traže da i oni daju ustupke u traženju rešenja

(четвртак, 17. мај 2018, 10:43)
Raša [нерегистровани]

Dijalog

Doći do rešenja dijalogom podrazumeva kompromis, a Priština do sada nije pokazala da je spremna na bilo kakav kompromis.

(четвртак, 17. мај 2018, 10:27)
gordana [нерегистровани]

dabome

Nadamo se bar nekom rešenju u našu korist

(четвртак, 17. мај 2018, 10:26)
Buba [нерегистровани]

podrska

Zahvaljujemo se gospodinu Hanu na pozitivnoj podršci.

(четвртак, 17. мај 2018, 10:09)
Gordana [нерегистровани]

optimizam

I ja bih osecala optimizam, ali, jedino ukoliko bi SAD prestale da podrzavaju Pristinu.

(четвртак, 17. мај 2018, 10:09)
anonymous [нерегистровани]

Kompromis

Srbija nikada nije pravila problem, bili smo spremni na kompromis. I sada smo takođe, ali očekujemo da nas Priština ispoštuje.

(четвртак, 17. мај 2018, 10:08)
Una [нерегистровани]

neki.lik71@gmail.com

Ne zavise od Beograda jer je Beograd odavno za kompromisno resenje,Pristina koci i bojkotuje dialog.

(четвртак, 17. мај 2018, 09:53)
anonymous [нерегистровани]

Optimisti

Svi smo mi optimisti samo bi zeleli da se velike sile povuku i da puste Srbiju da resi to pitanje.

(четвртак, 17. мај 2018, 09:52)
Marijana [нерегистровани]

Han

Dobro je da je komesar za prosirenje u EU naglasio da i Pristina mora da se drzi pravno obavezujuceg sporazuma kako bi se formirale ZSO i kako bi se nastavila dalja mogucnost pregovora Beograda i Pristine o pronalasku kompromisnog resenja.