Јоксимовић: Важно што је Србија дошла на самит у Софији

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да ће главна тема Самита у Софији бити повезивање унутар региона Западног Балкана што, додаје, наш регион чини конкурентнијим.

Јадранка Јоксимовић је, говорећи у Дневнику РТС-а, истакла да је председник Србије Александар Вучић добио прилику да на првом панелу у Софији говори одмах након председника Европског савета Доналда Туска, домаћина Бојка Борисова, председника ЕК Жан Клода Јункера и председника ЕП Антонија Тајанија.

Након Вучића ће, каже, говорити немачка канцеларка Ангела Меркел и други што, напомиње министарка, довољно говори на који начин виде Србију у региону.

Према њеним речима, главна тема самита је повезивање унутар региона - енергетско, транспортно, културно.

"То су теме од значаја за све нас јер тиме постајемо конкурентнији као регион и постајемо функционалнији део ЕУ. Иако тема проширења није на дневном реду, то не значи да се не провлачи кроз ову тема повезивања. Биће потписано неколико споразума", истакла је Јоксимовићева.

Министарка за европске интеграције напомиње да је врло важна дигитална агенда јер, додаје, није довољно имати инфрастуктурну повезаност већ морамо да радимо на новим пословима.

Наводи да је врло важно што Србија присуствује самиту у Софији.

"Било је различитих интерпретација који не одражавају реално стање, и оно што Србија ради као водећа земља. Добро је да смо представили своје реформске домете", указује Јоксимовићева.

Лидери ЕУ ће поновити подршку европској перспективи у односу на појединачне заслуге, напомиње министарка.

Јоксимовићева очекује да до краја јуна, односно до краја бугарског председавања, буде одржана још једна међувладина конференција.

"Имамо спремних пет преговарачких позиција и волела бих да бар два-три поглавља отворимо. То показује динамику, стабилност, али не зависи све од нас. Јуче је на пример главна тема постала Италија где не може да се направи влада. Друге теме ничу и јављају се, зато је важно да фокус остане на Западном Балкану", истиче министарка.

Када је реч о јучерашњем сусрету Вучића са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем, министарка напомиње да је то био "заиста кратак сусрет".

"Могерини је искористила прилику да се сусретене са Вучићем, ту је био и Тачи, кратко су разменили неколико реченица. Порука председника била је да је Србија спремна за дијалог увек када друга страна покаже спремност за компромис", нагласила је Јоксимовићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво