Брнабић: Политички односи Србије и Кине на највишој тачки

Председница Владе Ана Брнабић истакла је у разговору са делегацијом Сталног комитета Свекинеског народног конгреса да су политички односи две државе достигли највишу тачку развоја у својој историји кроз висок ниво сарадње у свим областима.

Ана Брнабић је односе две државе окарактерисала као свеобухватно стратешко партнерство, а Народну Републику Кину као пријатељску земљу и најважнијег економског партнера на азијском континенту.

Навела је да Србија посебан значај придаје сарадњи кроз механизам "16+1" и сматра га интегралним делом иницијативе председника Си Ђинпинга "Појас и пут", у којој је Србија веома активан учесник.

Саговорници су се сложили да је Србија лидер у региону Централне и Источне Европе по броју реализованих и уговорених пројеката са Кином, на билатералној основи, као и кроз механизам сарадње Кина–ЦИЕЗ.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ђао Ђиенминг изразио је уверење да ће следећи Самит премијера земаља чланица механизма сарадње Кина–ЦИЕЗ, који ће бити одржан у Софији 6. и 7. јула ове године, донети нове идеје и предлоге за што успешнији наставак активности у оквиру механизма, који је од изузетног значаја за развој две земље.

Брнабићева је навела да је механизам Кина–ЦИЕЗ отворио нову перспективу за билатералну сарадњу држава, пре свега, на пољ инфраструктуре кроз изградњу саобраћајне мреже.

Истакла је да је Србији посебно значајан трилатерални пројекат модернизације железнице изградњом пруге Београд–Будимпешта, који је први прекогранични пројекат у оквиру овог механизма сарадње.

Изразила је очекивање да ће до краја године почети радови на изградњи дела Коридора 11 Прељина–Пожега.

Као не мање важне пројекте, премијерка је навела и реконструкцију Термоелектране "Костолац" и изградњу Српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Саговорници су оценили да је за Србију важно то што је Београд добио могућност да буде Центар за саобраћај и инфраструктуру Кина–ЦИЕЗ, подсећајући да ће наредни састанак министара саобраћаја Кина–ЦИЕЗ бити одржан у Београду у октобру ове године.

Поред инфраструктуре која је препозната као водећа област српско-кинеске сарадње, саговорници су се сложили да је неопходно развијати сарадњу и у другим областима у којима постоји обострани интерес.

Ђао Ђиенминг обавестио је председницу владе да ће у Шангају, у новембру ове године, бити одржан Међународни сајам увоза и позвао Србију да учествује, како би представила своје производе тржиштима што већег броја земаља.

Премијерка је изразила задовољство чињеницом да је председник Кине Си Ђинпинг прихватио позив председника Вучића да поново посети Србију, оценивши да ће то бити изузетна прилика за даље продубљивање односа две државе, саопштено је из Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво