Хомбах: Србија са Вучићем пронашла пут ка економском опоравку

Бивши специјални координатор Пакта стабилности Бодо Хомбах оценио је да се у Србији опет нешто дешава и да је наша земља, како каже, под сажним председником пронашла пут ка економском оправку.

У ауторском тексту за немачки лист Ханделсблат, Бодо Хомбах истиче да су ти "позитивни сигнали добродошли".

"Након тешких година Србија је под снажним председником и прагматично-технократском премијерком пронашла пут ка економском опоравку", истиче Хомбах.

У прилог томе додаје да је реало очекивати да наредне године економски раст буде 3,5 одсто.

"Пад БДП из 2014. је превазиђен, ове године је економски раст 3,3 одсто, а следеће је реално очекивати 3,5 одсто. Домаћа потрошња се повећава, 400 немачких предузећа са 45.000 запослених задовољно је у Србији. Спољнотрговинска размена расте, али има још простора", прецизирао је Хомбах.

Додаје да је председник Србије објавио рат сивој економији.

"Потребне су поуздане перспективе. Три су предуслова за то – сузбијање корупције, модернизација инфраструктуре, смањење етничких тензија. То је прокламовани програм Александра Вучића. Он је такође објавио рат сивој економији", наводи Хомбах.

Констатује да српском председнику на том путу људи верују.

Постоји, каже, млада, добро образована генерација која ће радо остати у земљи ако буде имала будућност, а смањују се и етничке тензије.

Хомбах за председника Србије каже да у својој личности показује да је могуће трансформисати се од "портпарола једног Милошевића до модерног политичара".

Стабилан полет чини се могућим, констатује Хомбах.

"Вучић пуно путује. Отвара врата. Сасвим је јасно да би најрађе прошао кроз европска. Али ако се она трајно затворе, морао би да игра на руску и кинеску карту", пише Хомбах.

Додаје да "контакти постоје те да личе на балансирање".

"Али зашто не и на изградњу мостова? Зар се игра после пароле Доналда Трампа 'Америка на првом месту" ионако неће опет промешати?", запитао је Хомбах.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи