Курц: Србија земља која предњачи на Балкану

Аустријски канцелар Себастијан Курц оценио је у Софији, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да је Србија земља која предњачи на Балкану.

"Србија се налази на добром путу. Председник Вучић покренуо је бројне реформе, имамо позитиван економски тренд. Желели бисмо да и у другим земљама Западног Балкана видимо исто. Потребно је да имамо земље које предњаче, а Србија је свакако држава која је на челу", подвукао је аустријски канцелар.

Курц је похвалио и билатералне односе са Србијом, рекавши да је Беч захвалан на добрим односима.

"Радује нас коју позитивну улогу председник Вучић игра у региону. Надамо се да ће се приближавање Србије ЕУ наставити даље позитивно", објаснио је аустријски канцелар.

Курц је рекао да од сутрашњег Самита ЕУ-Западни Балкан очекује уншење нове динамике у процес приближавања земаља региона Унији.

Рекао је да је и даље циљ пријем нових чланица са Западног Балкана 2025...

Председник Србије изразио је задовољство што је имао могућност да разговара са Курцом о разним питањима.

"Веома смо њему, али и влади Аустрије захвални на великој подршци европском путу Србије. Разговарали смо и о регионалним питањима, мигрантској кризи и усагласили много тога. Надамо се и очекујемо да ћемо и даље добијати подршку Аустрије", рекао је председник Србије.

Од сутрашњег Самита у Софији Вучић, како је истакао, очекује да дефинише да је будућност Западног Балкана пут ка ЕУ, иако знамо да је пуно посла пред нама.

"Надамо се да ће Аустрија наставити да пружа подршку. Билатерални односи наше две земље, можда је претерано рећи, никада нису били бољи. Не могу да се сетим када су били бољи. Надамо се да ћемо премијерка и ја моћи да угостимо канцелара Курца у Србији, а ја ћу председника Аустрије Александра ван дер Белена угостити у октобру у Београду", указао је Вучић додавши да се Србија нада доласку још инвеститора из Аустрије.

Указао је да је чињеница да међу грађанима Србије не постоји одушевљење о путу ка ЕУ, јер смо на европском путу већ 18 година, али рационално гледано то је најбољи.

"Ми смо на путу ка ЕУ, и остаћемо на њему. Људи би желели да виде више резултата на том путу", поручио је Вучић.

Рекао је да зна да тај пут неће бити лак, јер је пред нама једна од великих препрека Косово и Метохија, али и умор од ширења у ЕУ.

"Ми ћемо радити најбоље што можемо, наставићемо да се мењамо, реформишемо, али није све на нама", навео је он.

Председник Вучић рекао је да је од ЕУ добијен оквирни датум за пријем, али и додао да не може обећати својим грађанима да ће то бити до 2025.

"Зависи од тога да ли ћемо решити наша отворена питања, и да ли ће и ЕУ решити своје проблеме. Наше је да се надамо бољој будућности", закључио је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво