Посланици констатовали оставку Вујовића

Скупштина Србије завршила је начелну расправу о више предложених закона, међу којима је и предложени лекс специјалис о изградњи станова за припаднике снага безбедности, а расправу у појединостима ће започети сутра. Констатована оставка министра финансија Душана Вујовића. Михајловићева полемисала са посланицима СРС-а, који су је оптужили да ради за интересе САД и Запада.

Посланици су констатовали оставку Вујовића, коју је поднео 7. маја и на тај начин му је званично престала функција.

Вујовић је одлучио да се са места министра финансија повуче из личних разлога.

Он је у оставци навео да су четири године, колико је дуго био министар, "сасвим довољне да се човек покаже на јавној функцији".

"Мислим да је у условима демократије четири године разуман рок да се човек покаже на јавној функцији и зато бих желео да се из породичних, личних и професионалних разлога повучем са функције министра финансија у Влади", навео је Вујовић у писму оставке.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић одбацила је тврдње посланика СРС-а Вјерице Радете да ће за изградњу јефтиних станова за припаднике снага безбедности бити потребно више од 20 година, наводећи да ће само у прве две до две и по године бити изграђено више од 5.000 станова.

Михајловићева је у парламенту, не први пут, полемисала са посланицима СРС-а, који су је оптужили да ради за интересе САД и Запада.

"Ако ће држава за две године изградити 1.578 станова, значи да су потребне 22 године да сви који желе реше стамбено питање под условом да се нико не запосли. Питање је ко ће уопште жив дочекати", рекла је Радета и додала да министарка покушава да фасцинира и "прича приче", али да сада мора да одговори на неколико питања.

Радета је питала ко је изабрао банку која ће давати кредите припадницима снага безбедности, која је то банка и који ће бити услови, те да ли је било могуће да се обезбеде ниже каматне стопе.

"Све су то само шарене лаже. Ко може веровати Зорани Михајловић? Њој не верују ни колеге у Влади зато што она не ради ништа у интересу државе. Она ради по налозима и интересима америчке владе – од Полта до Скота, јел' тако, Зорана?", упитала је Радета.

Михајловић: Шта бисте ви, радикали, без мене... 

Председавајући Владимир Маринковић прекинуо је Радету рекавши да неће дозволити да неко вређа министарку, а Радета му је одговорила да ће се њему лично извинити "ако је увређен због Скота".

"Шта бисте ви, радикали, без мене, ко би вас нервирао? Не би било занимљиво довољно. Како оно беше – 2,4 одсто у Београду (СРС), 19 пута мање од СНС-а. Тако мисле грађани Београда", одговорила је Михајловићева и поручила да ће време показати да ли ће станова бити. Потом је додала да ће изградња почети већ у августу.

"Нисте у праву када сте рекли да ће Влада за две године направити 1.500 станова и да нам треба 20 година зато што ће се локације накнадно отварати и ми ћемо за две до две и по године завршити 5.200 станова", рекла је министарка.

Она је додала да је учешће кредита пет одсто и да исто толико износи субвенција државе, те да се о осталим условима не говори у лекс специјалису који је сада пред посланицима.

Наводећи да је Влада Србије, откако је Александар Вучић дошао на њено чело, као и откако је председник Србије, остварила бројне резултате, Михајловићева је истакла да је поносна што је њен део.

"Изграђено је и пуштено близу 200 километара ауто-путева, 160 километара пруга је рехабилитовано прошле године. Ове године ће бити рехабилитовано 226 километара. Каква год била та Зорана, ево, седи у Влади. Пресрећна сам што сам део Владе која има такве резултате", рекла је Михајловићева.

Радета је одговорила да Зорана Михајловић не нервира њу, нити било ког другог радикала, али да је "чула како су се нервирали они у трезору кад су утврдили да је потрошила 1,5 милиона динара са државне картице".

"Па су је онда терали да врати, па је вратила део тога, за доњи веш што је потрошила негде око 895.000 динара", наставила је Радета, а затим је питала Михајловићеву када је последњи пут била у кафићу код Каленић пијаце где се "мувају грађевинске дозволе".

Михајловићева је истакла да никада није била у том кафићу, чије ни име не зна.

"У животу тамо била нисам, али верујем да ви јесте, јер можда ви нешто кувате, али ја да признам не кувам ни овако ни онако, што можда није лепо, али шта да радим. Немам времена за кување, ја радим", рекла је Михајловићева.

У расправу се укључила посланица СРС-а Наташа Јовановић, која је позвала председавајућег да упозори министарку да је она "гост у Скупштини", али да не верује да ће задуго "јер се уздам у то да ће Вучић и Брнабићева послушати оно што говоримо месецима, да Зорана ради у интересу Запада".

"Прави ауто-путеве, то је слично", одговорио јој је председавајући Маринковић.

Шеф посланика СНС-а Александар Мартиновић позвао је председавајућег да стави тачку на ту расправу.

"Ми смо овде дошли да радимо озбиљан посао, не да слушамо препричавања жуте штампе, ко шта кува, ко купује доњи веш, ко је био у ком кафићу... То је испод сваког цивилизацијског нивоа и молим вас да зауставите такву врсту расправе", рекао је Мартиновић.

"Влада се ухватила укоштац са сивом економијом" 

Министарка Михајловић је рекла да ће доношењем измена и допуна Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама први пут бити уређен рад шљункара и пескара које тренутно послују нелегално и наносе велику штету буџету Србије.

"Проблем нелегалног претовара шљунка и песка у водном саобраћају део је сиве економије. Тек се ова влада ухватила укоштац са озбиљним криминалом који ту постоји и покушава да ову област уреди", рекла је Михајловићева.

Она је истакла да ће овај закон допринети усклађивању домаћих прописа у водном саобраћају са регулативом Европске уније, како би се омогућио несметан рад бродарских компанија.

Предлог измена и допуна Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама предвиђа рок од шест година да се више од 150 нелегалних шљункара на обалама Дунава, Саве и Тисе измести на званична лучка подручја.

Имајући у виду да се годишње претовари близу четири милиона тона шљунка и песка, након усвајања предлога закона очекивани приход буџета само по основу наплате лучке таксе за претовар ове врсте робе износиће око 600.000 евра, док ће укупни приход од наплате лучких такси и лучких накнада само за ову врсту робе износити 2.200.000 евра.

Предлогом закона уређује се радно време чланова посаде у складу са европским директивама и укида контролни преглед бродова као једна од четири врсте техничких прегледа бродова, што ће смањити трошкове бродарских компанија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво