Кларк: Доћи ће време када ће Косову требати властита војска

Командант НАТО снага у Европи у време агресије те алијансе на Србију, Весли Кларк, изјавио је да није прави тренутак за формирање косовске војске и да такав корак треба предузети тек након потпуне нормализације односа Београда и Приштине.

"Доћи ће време када ће Косову требати властита војска, али овај пут би требало да дође само након што се све са Србијом нормализује. А до тада, НАТО би требало да остане на КиМ са Кфором и да Косову омогући потпуни економски развој, улагање у економске ресурсе и инфраструктуру, енергију, путеве и друго што ће учинити Косово још атрактивнијим за стране инвестиције", рекао је Кларк у интервјуу за Глас Америке.

Кларк ових дана борави у Приштини, а синоћ је учествовао на скупу под називом "Подршка будућој причи о успеху" у организацији Америчког универзитета на Косову.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Кларк је рекао да том процесу треба посредник са пуним радним временом и да је једини задатак те мисије да доведе до међусобне нормализације.

"Мислим да би то могао бити Американац, па чак и Европљанин, где год је подршка већа. Али на крају, како и Косово и Србија желе да буду део Европске уније, то мора бити Европљанин или би идеална била америчко-европска група", навео је Кларк.

Додао је да сматра да "процес независности Косова није испуњен" и да треба посветити пажњу стварању и јачању демократије.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво