Састанци Вучића у Софији, порука Могеринијевој да је Србија спремна на дијалог

Председник Србије Александар Вучић, који у четвртак учествује на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у Софији, имао је више састанака у престоници Бугарске. Током вечери, разменио је неколико речи и са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем у присуству високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Александар Вучић је у разговору с шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини поновио да је Србија спремна за дијалог у сваком тренутку, али да су предуслов за то да се спроведу потписани споразуми из Брисела и формира ЗСО, те да буде јасно исказано да друга страна такође пристаје на компромисе.

"Да долазимо на дијалог, можете да га закажете кад хоћете, али прво да се заврши започети процес и формира ЗСО, а други је услов да је друга страна спремна на компромисне разговоре. А да долазимо на разговоре и да нам држе придике о територији, а само их територија занима... то су ствари које смо поставили на јасан начин", поручио је Вучић.

Упитан да ли је разговарао с Хашимом Тачијем, који је такође имао сусрет с Могеринијевом, Вучић је рекао да је разменио неколико куртоазних реченица и "то је то".

Разговор са Џозефом Долом 

Претходно су Вучић и председник Европске народне партије Џозеф Дол констатовали да су мир, солидарност, просперитет и сарадња основни принципи на којима треба градити европску будућност Западног Балкана.

Вучић је упознао Дола са ситуацијом у региону и економским резултатима које је Србија постигла последњих година, те истакао да је неопходно радити на јачању економске сарадње.

Нагласио је да пут ка бољој будућности води кроз активну сарадњу у бројним областима које су од интереса земаља региона.

Дол је истакао да је улога Србије значајна у свим процесима на Балкану и да ће ЕПП, и он као њен председник, наставити да подржавају европски пут Србије, као пут који је гарант економског просперитета и политичке стабилности.

Дол је позвао председника Вучића да узме учешће у раду.

Вучић је пренео Долу да је Србија спремна за дијалог о КиМ. Напоменуо је да је разговор с Долом веома важан јер је ЕПП скуп партија које владају у највећем делу Европе: немачка ЦДУ, аустријска Народна партија, мађарски Фидес, шпанска Народна партија премијера Маријана Рахоја...

Како је рекао, Самит у Софији веома је важан, јер је то први пут после 15 година да се организује на овакав начин, од 2003. у Солуну, те да је у Софији присутно много људи и из региона и из Европе.

"Ту сам могао да видим нешто што није увек повољно по нас, иако смо показали да имамо много пријатеља – и Себастијана Курца, Виктора Орбана, Бојка Борисова, Румуне, и Тајанија из Италије... Показало се да имамо много пријатеља који јесу за проширење, што се пре свега односи на Србију и Црну Гору, али има много оних који су против проширења, из различитих земаља и то људи у Србији треба да знају", рекао је председник.

Његов став и говор, додао је, били су засновани на свему што је Србија урадила и постигла.

Изузетно добри односи Србије и Аустрије 

Александар Вучић је канцеларом Аустрије Себастијаном Курцом разговарао о билатералној сарадњи, ситуацији у региону и мигрантској кризи, саопштила је прес-служба председника Србије.

Двојица саговорника су констатовали да су односи две земље изузетно добри и да је неопходно радити на даљем расту трговинске размене.

Председник Вучић захвалио је на подршци аустријске владе економским реформама у Србији и позвао аустријске инвеститоре да у још већем броју долазе у Србију.

Двојица саговорника разговарали су и о приоритетима аустријског председавања ЕУ у другој половини године, који ће задржати фокус на политици проширења и на Западном Балкану.

Са Георгијевом о економији 

Председник је разговарао и са главном извршном директорком Светске банке Кристалином Георгијевом о економским реформама и развојним пројектима Светске банке у Србији.

Вучић је захвалио Светској банци на великој помоћи и жељи да Србија буде макроекономски уређена земља на путу развоја и просперитета.

Нагласио је да су резултати које Србија има одлични и додао да суфицит буџета то и доказује.

"Србија постиже изузетне резултате у односу на постављене циљеве, посебно у јачању страних и инвестиција у приватном сектору којима су допринели и позитивни трендови на фискалној страни", истакао је председник Вучић.

Председник је затражио помоћ Светске банке у дефинисању ефикасних мера за повећање стопе раста бруто домаћег производа, развоју предузетничког духа и политике одрживог развоја.

Вучић је указао на важност инфраструктурних пројеката, нарочито регионалних, који ће помоћи у економском повезивању и јачању земаља Западног Балкана.

Георгијева је изразила је задовољство избором области у којима Светска банка учествује и помаже Србији и нагласила да треба радити на додатном финансирању пројекта развоја у областима од важности за развој српске економије.

Вучић се састао и са домаћином, бугарским премијером Бојком Борисовом, чија земља до 1. јула председава ЕУ.

Председник Србије разговарао је и са председнком Савета ЕУ Доналдом Туском, као и европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом.

Вучић верује да ће се током боравка у Софији састати са британском премијерком Терезом Меј и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Вучић ће сутра присуствовати Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије.

На скупу у Софији, биће потписана Декларација која ће се обавезати на европску перспективу земаља Западног Балкана као дугорочном циљу.

Председник Вучић каже да од Самита очекује "неке добре вести".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво