Дачић: Србија за непромењен мандат мисије УН на КиМ

Мисија Уједињених нација на Косову и Метохији од приоритетног је значаја за Србију која се залаже за њено даље присуство и ангажман у несмањеном обиму и непромењеном мандату, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић у разговору са подсекретаром УН за мировне операције Жан Пјер Лакроом.

Ивица Дачић је са Лакроом разговарао о улози Унмика, као и о доприносу Србије мировним операцијама УН и начинима за даље унапређење сарадње у тој области.

Дачић је истакао да је Мисија УН на Косову и Метохији од приоритетног значаја за Србију и да се залажемо за њено даље присуство и ангажман у несмањеном обиму и непромењеном мандату.

Подсетио је да је Србија, по броју припадника војске и полиције који су ангажовани у различитим мировним мисијама, највећи контрибутор у региону Западног Балкана, а десета у Европи.

Подсекретар УН Жан Пјер Лакро захвалио је на доприносу Србије мировним мисијама УН.

Потврдио је посвећеност Департмана за мировне операције, на чијем је челу, доследном спровођењу мандата Унмика, и изразио подршку дијалогу између Београда и Приштине.

Двојица саговорника размотрили су могућности за додатни допринос Србије мировним операцијама, у складу са специфичним потребама на терену, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Дачић о СБ УН: После дужег времена критички однос генералног секретара 

Последња седница Савета безбедности УН посвећена Косову и Метохији после дужег времена била је обележена критичким односом генералног секретара УН према поступцима приштинских власти, констатовао је Дачић. 

Ивица Дачић је указао да се тај критички однос исказао на неколико места у извештају.

"У критици понашања косовске полиције према Марку Ђурићу, затим у извештајима у којима говори да се свега троје повратника вратило у овом извештајном периоду, како они то кажу, на Косово и Метохију, значи од више од 200. 000 интерно расељених лица, протераних, свега се за три месеца вратило троје. То даје једну потпуну слику када се увеже са свим осталим годинама и када погледате да је укупни резултат 1,9 одсто оних који су се вратили. Ми никада не дозвољавамо да то питање буде потиснуто у други план", истакао је Дачић.

Веома је важно, навео је Дачић у изјави, да су сви учесници на седници Савета безбедности помињали обавезу Приштине да ради на формирању Заједнице српских општина.

"Ако се одузме класична политизација ове теме, од стране оних земаља које су признале Косово, као и позиве да друге земље то учине, мислим да је ова седница била корисна с тог аспекта да се све земље чланице Савета безбедности упознају са ситуацијом на Косову и Метохији", казао је Дачић.

Дачић је навео да је указао на то да је неопходно да се задржи расправа на свака три месеца зато што стање на Косову и Метохији, без обзира што није тако драматично као што је било 1999. године, далеко је од идеалног, јер је довољан један мали инцидент да дође до велике и политичке и безбедносне нестабилности, не само на Косову и Метохији него и у целом региону.

У наредним месецима, нагласио је Дачић, чекаће нас озбиљне расправе о томе да ли ће се и како даље одвијати ове седнице.

Дачић је подсетио да неке западне земље предлажу да се мисија укине, предлажу да се промени формат одржавања ових седница, односно да више не буду седнице него затворене консултације, као и да постоје они који предлажу да се не расправља на свака три месеца, већ само два или три пута годишње.

Следећа седница ће бити за три месеца и председавајући ће бити Велика Британија, тако да се може очекивати да ће та тема поново бити актуелна, навео је Дачић.

"Ми смо упознали све државе чланице Савета безбедности с нашим ставовима и мислим да треба усмерити пажњу ка томе да се дође до политичког договора, а не да се изазивају даље политичке нестабилности", закључио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се