Вучић сутра у Софији, у четвртак на Самиту ЕУ-Западни Балкан

Председник Србије Александар Вучић учествоваће на Самиту лидера ЕУ и Западног Балкана у Софији, у четвртак 17. маја, а сутра ће имати више билатералних сусрета у главном граду Бугарске.

Вучић у Софију путује у среду, где ће, како сазнаје Танјуг, учествовати на Самиту Европских народних партија и разговарати са председником Џозефом Долом.

Такође имаће и билатерални састанак са аустријским канцеларком Себастијаном Курцом, као и главном извршном директорком Светске банке Кристалином Георгијевом.

Другог дана боравка у Софији, поред учешћа на Самиту ЕУ-Западни Балкан, председник Србије састаће се са премијером Краљевине Шведске Стефаном Левеном.

До пре пар дана, због присуства Косова на самиту и најаве да би поједине чланице ЕУ које нису признале Косово, могле због тога да изостану, није било сасвим јасно да ли ће и како Србија учествовати на овом, за Западни Балкан важном скупу, односно хоће ли Србију представљати председник Вучић.

Председник Србије је, пре пар дана изјавио да ће на Самит ЕУ - Западни Балкан у Софији отићи уколико све буде у реду, имајући у виду да "сваког дана изађе нека нова декларација".

А након телефонског разговора са бугарским премијером Бојком Борисовим, потврдио је учешће и најавио да ће дати допринос стабилизацији прилика на Западном Балкану и рекао да ће Србија наставити да даје допринос европској агенди повезивања региона.

Како је рекао, постоје мањи састанци на којима не мора да се присуствује, и на којима може да се "истерује формалност", али да се то не може када долазе најмоћнији европски лидери од којих нам зависе економија, политичка будућност.

"Да кажете - не можемо? Шпанија то себи може да дозволи, јер је у клубу, Србија није у клубу. Србија мора да ради на свом развоју", рекао је Вучић и додао да скуп у Софији организују премијер и председник Бугарске, Бојко Борисов и Румен Радев, да ће доћи све европске земље и да не можемо да забијемо "нож у леђа" Бугарској и кажемо да нас то не интересује, иако су они нас подржавали на сваком месту и на различите начине.

Председник Вучић изјавио је у Дизелдорфу да од Самита у Софији очекује да ће бити "неких добрих вести". Вучић је то рекао одговарајући на питање шта очекује од Самита у Софији, и навео да верује да ће бити неких добрих вести.

На питање да ли може да се очекује бесплатан роминг за наше грађане, Вучић је рекао да се тиме није бавио, и да сматра да има много важнијих ствари.

"Али сваки наши разговори, и о регионалној стабилности, и о напретку на европском путу, али и све то што морамо да урадимо, унапредимо економију у крајњој инстанци значи бољи живот за наше грађане. Верујем да ће бити неких добрих вести, али да је за нас то увек лако - није", закључио је Вучић.

За сада је неизвесно које ће све земаља ЕУ учествовати на самиту у Софији, али шпански премијер Маријано Рахој, према писању медија, неће присуствовати Самиту, иако ће 16. маја боравити у Софији.

Председник шпанске владе ће у главном граду Бугарске бити на неформалном окупљању Европског савета дан раније, али неће остати на централном скупу.

Шпански премијер категорички је одбио да седи за истим столом са Хашимом Тачијем или било којим представником самопроглашене "државе Косово", да се фотографише или разговара са њима.

Иначе, Бугарска, која је домаћин, Самит организује по такозваном Гимних формату, који подразумева присуство свих учесника, без назива и обележја земаља или региона, а у нацрту декларације која би требало да буде усвојена на самиту у Софији, тренутно се не помиње нити једна држава Западног Балкана.

У нацрту декларације наиме, само се "потврђује недвосмислена подршка европској преспективи Западног Балкана", а "партнери са Западног Балкана се обавезују да следе европски пут као свој стратешки избор".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво