Вучић одговара Тачију: Биће да њега занима само територија

Председник Србије Александар Вучић рекао је, поводом изјаве Хашима Тачија да размена територије или подела Косова и Метохије никада није била тема и да се о томе неће ни разговарати, да је територија управо оно једино што Албанце интересује.

Вучић је поручио да није нарочито битно шта ће да каже Хашим Тачи, већ да је важно како ће Београд да преговара с "менторима Приштине".

"Како то кад сви у Србији говоре да мене одавно ништа не интересује, да сам предао Косово, изгледа да је (Тачи) демантовао неке од наших људи у Србији. То вам је чувена самопројекција, ако је он у праву, пошто њега не интересује територија, онда значи да немамо никакве проблеме у проговорима. Пошто њега интересују људи, сасвим сигурно га не интересују неки други људи, онда никаквог проблема у будућим преговорима нећемо имати", истакао је председник.

"Биће да њега интересује само територија, а да га људи никад нису занимали и да је једино што они нама говоре 'немојте да вас занима ваша српска територија, јер то са територијом је завршено, то припада нама Албанцима и сад ми више о томе нећемо да причамо, хајде да причамо о вашим људима'. Ма немојте? Хајде мало да причамо да ли сте ви заинтересовани за територију, па ћете видети да је то једино што их интересује", додао је Вучић.

Према речима председника, суштина је у томе како ћемо преговарати са њиховим менторима, туторима, са онима који су им доносили тзв. независност, са онима који су бомбардовали Србију.

"То је наш посао, да видимо можемо ли нешто да изборима иако смо ужасно лоше радили од 1999. до 2011. године. Ужасно, ужасно лоше. Ни пре тога није било добро, и није било идеално, да не кривим само ову генерацију. Много генерација је направило грешке, катастрофалне, за које плаћамо високу цену", истакао је Вучић.

Да ли ћемо успети да извучемо нешто из амбиса, надам се да хоћемо и борићемо се за то, нагласио је председник Србије.

Коментаришући наводе медија да је од западних сила добио план за решење питања Косова, председник је изјавио да ће грађане Србије обавестити "када буде постојало нешто" што би у званичној форми добио, а да је на било који начин прихватљиво.

"Кад буде постојало нешто што бих у званичној форми добио, а да је на било који начин прихватљиво, или нешто о чему бисмо морали да разговарамо или да се изјашњавамо, биће ми веома драго и бићу веома рад да вас с тиме упознам, као и све друге грађане Србије", рекао је Вучић новинарима у Диселдорфу.

Председник је нагласио да је "веома пажљив" по том питању.

"Да постоји сламка за коју бисмо могли да се ухватимо и да нешто прихватимо, да конфликте решимо, да постоји сламка која би нам значила сигурност, безбедност за наше људе на Косову, стабилност у будућим односима, са великом радошћу бих вас о томе обавестио. То сада није случај", поручио је Вучић.

Блиц је раније објавио да су Сједињене Америчке Државе и западне земље председнику Вучићу доставиле план решења косовског проблема, наводећи да је план бољи по Србију од свих ранијих, али да и даље није прихватљив за Вучића.

Косовски председник Хашим Тачи изјавио је раније данас да није никада, нити ће разговарати о подели Косова или размени територија.

Тачи је у интервјуу за телевизију Клан Косова рекао да је разлика између Београда и Приштине та што је Београд заинтересован само за територију Косова, не и за њене грађане, као и да изазива напетости са територијалним циљевима.

"Даћемо све од себе да дођемо до решења" 

На констатацију новинара да је и данас на Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија учеснике занимало како ће се решити проблем КиМ, јер то утиче на пословање, Вучић је рекао да то не може да зна, али да ћемо се борити и дати све од себе да до решења дођемо.

"Рекао сам да највећи део јавности у Србији жели да имамо замрзнут конфликт, јер им је јасно да је немогуће да наши интереси буду задовољени", рекао је Вучић али и додао да је лично против тога. А, да ли ће добити подршку грађана за то, каже – то је друга ствар.

Подсетио је на све, како каже, "неверне Томе" који стално говоре да ће се "напречац донети одлука".

Исто тако су говорили и да не смемо на београдске без парламентарних избора, "па смо их прегазили на тим изборима", рекао је Вучић и додао наводе да не сме да иде на председничке изборе, па су добили другопалсираног са 40 одсто мање гласова...

"Слушам те приче сваки дан, а покушаћемо да понудимо решење које ће да штити државне и националне интересе како мислимо, ако то буде могуће, ако не, имаћемо тешку будућност и надам се да ништа ново не може да се догоди и да никоме неће да падне на памет да проводи неку нову 'Олују' или 'Бљесак'", рекао је председник.

Вучић: Верујем у добре вести из Софије

Одговарајући на питање шта очекује од Самита у Софији, председник је рекао да очекује да ће бити "неких добрих вести".

На питање да ли може да се очекује бесплатан роминг за наше грађане, Вучић је рекао да се тиме није бавио, и да сматра да има много важнијих ствари.

Како је рекао, данас се говори о томе, а "ваљда када је лакше то увек тако иде" и "свађа је" да ли ће се свим пензионерима повећати пензије за седам или осам одсто, или ће само неки да добију толико повећање, а неки мало мање, "и то је тако када нам вода више није изнад носа".

Навео је да је слично и када је реч о платама, да ли ће се повећати седам одсто или 10, па да повећање буде кумулативно 18 или 20 одсто.

"Али сваки наши разговори, и о регионалној стабилности, и о напретку на европском путу, али и све то што морамо да урадимо, унапредимо економију... у крајњој инстанци значи бољи живот за наше грађане. Верујем да ће бити неких добрих вести, али да је за нас то увек лако - није", закључио је Вучић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво