"Нисам лекар, али стопа обољења од канцера у Србији повећала се и пре 1999"

Амерички амбасадор у Београду Кајл Скoт рекао је да су многи стручњаци закључили да нема здравствене опасности у Србији или било где у свету где је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом и да слично тврде и Светска здравствена организација (СЗО) и Програм Уједињених нација за заштиту животне средине.

"Спремни смо да сарађујемо у сваком озбиљном научном истраживању о томе", рекао је Скот и додао да је СЗО указала да осиромашени уранијум не представља озбиљан здравствени ризик.

Напомиње да је програм УН за заштиту животне средине 2001. спровео истраживање и закључио да места са осиромашеним уранијумом не представљају значајну опасност по здравље.

"Неколико српских научника, епидемиолога и радиолога је спровело независна истраживања која нису пронашла доказе да осиромашени уранијум изазива здравствене проблеме у Србији", навео је Скот.

Према његовим речима, и Међународна агенција за нуклеарну енергију је закључила да је опасност од конзумирања хране и воде изузетно мала, јер уранијум није пренет у ланац исхране.

Скот је нагласио да је муниција са осиромашеним уранијумом коришћена готово искључиво на Косову и у мањој мери на подручју Прешева и Бујановца.

"Иако је некоме можда од политичке користи да раст нивоа обољена од рака у Србији припише употреби осиромашеног уранијума, није ми познат научни доказ који би то поткрепио", изјавио је Скот.

Оценио је да би подједнако прихватљива објашњења за виши ниво обољења од рака могла бити пронађена у све старијем становништву Србије, генетици, великом броју особа које пуше или се на неки други начин не понашају здраво или у великом броју нерегулисаних отпада са опасним и канцерогеним материјама откривеним у Србији.

Скот је изразио уверење да ће свака студија заснована на научним подацима и уз узимање у обзир свих могућих узрока доћи до истих резултата као претходна истраживања.

"Тренутак подношења захтева за спровођење новог истраживања и неке изјаве повезане са тим могли би довести до тога да се неко упита да ли су иницијатори већ дошли до закључка, без обзира на то шта би докази могли показати", изјавио је Скот, уз констатацију да није лекар, али да зна да је стопа раста канцерогених обољења у Србији почела да се повећава много пре 1999. године.

Подаци које је видео, каже, указују да је ниво дијагностикованог канцера у Србији сразмеран другим европским земљама.

"Ниво смртности од рака је истовремено знатно виши, што указује на касно дијагностиковање или друге проблеме приликом лечења, укључујући споро прихватање иновативне медицине", рекао је Скот у изјави Фонету.

Број коментара 63

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво