Јоксимовић: Самит у Софији прилика за повезивање земаља региона са ЕУ

Предстојећи Самит у Софији је након Солуна 2003. гдине први самит где ће се окупити лидери свих земаља чланица Европске уније и представници такозваног региона Западног Балкана и то је за нас један позитиван политички сигнал, оценила је за РТС министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић

У интервјуу Првом програму Радио Београда, Јадранка Јоксимовић је рекла да тема проширења није на дневном реду самита, али да фокус на Западни Балкан потврђује да Европска унија види свој интерес на нашим просторима.

"Наравно да и старе државе чланице имају користи од проширења тако да иако формално проширење није тема, већ међусобно повезивање региона Западног Балкана, несумњиво је да ћемо кроз различите заједничке пројекте који ће делом бити финансирани из средстава Европске уније као регион постати конкурентнији, повезанији, дакле, спремнији да у једном тренутку постанемо део Европске уније", навела је министарка.

Јоксимовићева тврди да је ће се у Софији разговарати и о новим пројектима, а да је Србија својим капацитетима и досадашњим постигнућима показала да је један од најодговорнијих партнера.

На питање како ће се Србија поставити кад је реч о Косову, министарка је рекла да Србија не бежи од те теме, али да је фокус на повезивању.

"Питање је комплексно, али смо успели да се са терена буквално немогуће ситуације вратимо на терен могућих решења која ће бити мање или више добра за нас, па и за другу страну", истакла је она.

Министарка Јоксимовић је закључила да је важно да српски представници буду у Софији, како би о свим питањима изнели своје ставове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи