Хомбах: Србија плаћа цену за друге, Вучић ужива поверење Меркелове

Бивши специјални координатор Пакта стабилности Бодо Хомбах је у ауторском тексту поводом посете Александра Вучића Диселдорфу истакао да српски председник ужива поверење канцеларке Ангеле Меркел, али да Србија, међутим, плаћа цену разочарања која су други проузроковали.

"Србија плаћа цену за разочарања која су други проузроковали. Хрватска привреда није на европском нивоу, као што нису ни правна сигурност и борба против корупције у Румунији и Бугарској", написао је Хомбах за дневник Рајнише пост и истакао да је Вучић показао и гестове и дела који уливају поверење.

"Вучић не зазире да наступа против реакционарног 'мејнстримa'. То је врлина која постаје ретка. То што он са Русима и Кинезима негује добре везе, њега не спречава да јасно каже да је приоритет Србије – Европа", нагласио је Хомбах, некадашњи шеф кабинета бившег канцелара Герхарда Шредера.

"То није спринт, већ маратонска трка. Њему (Вучићу) су потребне кондиција и издржљивост. Некадашња бриселска култура добродошлице је захладнела", написао је Хомбах и указао да Србија плаћа цену за разочарања која су други проузроковали.

Наводећи да Србија показује привредни напредак, Хомбах је оценио да без правне сигурности и борбе против корупције, нема, међутим, трајног успеха.

Истакао је да је то што је косовско питање емоционално обележено – разумљиво управо у Немачкој. 

Наглашавајући да чланица ЕУ Хрватска не смањује проглашени "рат речима", Хомбах је оценио да, уместо да се под кровом заједнице иде ка помирењу, она се користи за етничко-национално непријатељство, како би се српски пут ка ЕУ спречио.

Хомбах је оценио да је "паметнији попушта" у балканском гену још увек недовољно развијена опција и додао да се, такође, ни на Западу то не подразумева.

"Председник Вучић отвара врата. Он се сусрео са албанским председником Едијем Рамом и хрватским вођством у Босни. Ове године је два пута био код канцеларке Ангеле Меркел. Она верује у њега. У такозваном 'Берлинском процесу', Меркелова жели да оживи уморну 'интеграциону регату'", написао је Хомбах.

Поводом данашњег сусрета Вучића са шефом Владе Северне Рајне-Вестфалије, Армином Лашетом, оценио је да Лашет нуди подршку, односно бочну заштиту.

"У тешким данима избегличке кризе, Вучић је био један поуздани партнер", нагласио је Хомбах.

Указујући да се српски председник недавно сусрео и са председницима Русије и Турске, Владимиром Путином и Реџепом Ердоганом, оценио је да би то, можда, могла бити једна блага индиција за "ја могу, такође, другачије".

Хомбах је истакао да би Вучић у Северној Рајни-Вестфалији требало да се осећа прихваћеним и да кући одлети са конкретним резултатима.

"Обим немачко-српске размене око 4,4 милијарде евра" 

"Путовање повезује" би, према Хомбаху, могао бити добар мото за данашњу посету Вучића Диселдорфу.

"Што конкретнији буду нови односи, то је боље за обе стране. Ко Србију стабилизује, стабилизује цео регион, а тиме и Европу на једном опасно меком 'крилу'", сматра Хомбах, који је мишљења да је и исправно и важно то што нова покрајинска влада гради међународне односе и као озбиљну узима подршку међународној привреди.

Хомбах је подсетио да је шеф Владе покрајине Баден-Виртемберг то показао и приликом посете Србији, када је имао 100 привредника у својој пратњи.

Наводећи да је обим немачко-српске размене око 4,4 милијарде евра, са перспективом раста, Хомбах је навео да "у Србији постоје веома добро образовани млади људи који би радо да раде у својој земљи".

Хомбах, који и сам потиче из Северне Вестфалије, истакао је да покрајински министар привреде Андерас Пинкварт одушевљен иновацијама и дигитализацијом, има у српском премијеру, "елоквентној Ани Брнабић, праву особу за саговорника".

"Она са пуно жара форсира пројекат 'Дигитална Србија'. Технократа са међународним образовањем, нема политичку моћ, али има код свог председника велику подршку. Он јој омогућава да привредно-политичке компетенције и погледе претвара у праксу. То је храбро и успешно", сматра Хомбах.

Указујући да ће Вучић за два дана бити на Самиту у Софији, Хомбах сматра да ће се тамо поново, после 15 година, призивати "тројно правило" из Солуна – реформе, трајна подршка и европска интеграција.

Истакао је да је Вучић показао гестове и дела који уливају поверење и да он не зазире да наступа против реакционарног "мејнстрима", што је, каже, ретка врлина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи