Јачање српско-кинеске сарадње

У Скупштини Србије одржано прво заседање Комисије за сарадњу српског парламента и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, које су свечано отворили копредседници те комисије – потпредседник парламента Верољуб Арсић и његов колега из Кине Цао Ђенминг.

Поздрављајући присутне у име председнице Народне скупштине, народних посланика и у своје име, Верољуб Арсић је истакао да модел међупарламентарне сарадње комисија представља највиши облик сарадње који познаје Народна скупштина у сарадњи са другим парламентима и навео да је то природан резултат историјске блискости и узајамне подршке две земље и два народа.

Политички односи Србије и Кине подигнути су на ниво свеобухватног стратешког партнерства, истакао је Арсић и додао да је поред политичке, развијена и економска и културна сарадња.

О значају који придајемо билатералним односима говори чињеница да је Србија једина земља која има Национални савет за сарадњу са Кином, навео је Арсић.

Истакао је да је на парламентарном плану потписан је Меморандум о разумевању између Народне скупштине и Свенародног кинеског конгреса и Протокол о успостављању Комисије, и додао да то отвара простор за унапређење сарадње између радних тела и посланичких група пријатељства наша два парламента. 

Арсић је изнео уверење да ће се ова комисија потврдити као значајна платформа за размену мишљења о актуелним темама између два парламента, као и да ће представљати важан подстицај укупној парламентарној сарадњи.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Цао Ђенминг у свом обраћању је истакао да су последњих година размене посета на високом нивоу наше две стране веома интензивне, и да су односи подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства. 

"Резултати наше сарадње су богати, како у области трговине, инвестиција, изградње инфраструктуре и енергетике, тако и у областима културе и туризма", навео је Ђенминг. Добра је сарадња и блиска комуникација и у међународним пословима, нагласио је он и истакао да кинеска страна цени то што се Србија доследно придржава принципа "Једне Кине", а да Кина поштује територијални интегритет Србије и њену тежњу ка европским интеграцијама. 

Ђенминг је навео да успостављање те комисије представља стабилну и ефикасну платформу на којој две стране могу јачати дијалог и сарадњу и да ће то имати значајну улогу у даљем развоју наших односа.

Током Првог састанка Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, разматране су теме од значаја за обе стране, као што су узајамна парламентарна подршка у вези са питањима од виталног интереса и националног значаја, учешће парламентараца у борби против "три зла" (тероризма, сепаратизма и екстремизма), парламентарна подршка трговинско-економској билатералној сарадњи, парламентарна подршка развоју српско-кинеских веза у области пољопривреде, културе, науке и образовања и размена искустава у управљању државом и владавини права.

Закључујући Први састанак комисије, копредседници Арсић и Ђенминг сложили су се да је за парламентарце оба парламента била од изузетне важности размена мишљења и искустава на актуелне теме и изазове и да је отворено ново поглавље у пријатељству и међупарламентарној сарадњи.

Арсић и Ђенминг су истакли и да је битно и даље улагати напоре на продубљивању сарадње између Србије и Кине, како на билатералном нивоу, тако и у оквиру међународних институција и организација, а нарочито у оквиру иницијатива "Кина + 16" и "Појас и пут", саопштено из Народне скупштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи