Рахој не иде у Софију, уместо њега амбасадор при ЕУ

Савет ЕУ најавио је да сада и званично на списку учесника самита ЕУ - Западни Балкан у Софији неће бити шпански премијер Маријано Рахој, чија се земља противи присуству делегације Косова на том скупу, а "Танјуг" сазнаје да ће Шпанију највероватније представљати њихов амбасадор при Унији.

Уз опаску да је Косово у званичним документима ЕУ представљено одредницом која не прејудицира позицију Уније у односи на статус већ се позива на Резолуцију УН и мишљење Међународног суда правде, у Европском савету подсећају да ће се 17. маја у Софији, први пут после 15 година, ЕУ састати с партнерима са Западног Балкана у формату самита.

Самиту ће, наиме, поред шефова држава и влада земаља чланица и највиших званичника ЕУ присуствовати и лидери са Западног Балкна - Еди Рама, Душко Марковић, Александар Вучић, Хашим Тачи, Бакир Изетбеговић и Зоран Заев.

"Овај самит показује жељу да се ЕУ поново ангажује у региону после превише дуге паузе", пренео је извор из Европског савета.

У Бриселу се наводи да ће се 17. маја у Софији још једном потврдити "европска перспектива Западног Балкна", а да ће фокус бити на питањима од заједничког интереса као што су повезаност унутар региона и региона са ЕУ и то у многим деминзијама од инфраструктуре до људских контаката.

"Јасно је да је ЕУ за регион нада и једини поуздан партнер који не игра геополитички шах већ је истински заинтересован за просперитет региона и добробит грађана", изјавио је виши ЕУ званичник.

У Савету понављају да ово неће бити самит о проширењу и додају да ће се о томе говорити у јуну када се очекују закључци Савета ЕУ и Европског савета о региону.

На опаску медија да самит у Софији неће имати јаку и јасну поруку какву је имао онај пре 15. година одржан у Солуну, када је показано јединство земаља чланица и обећана перспектива чланства земљама Западног Балкна, у Европском савету кажу ће се декларација самита у Софији позвати на одлуке Солуског самита.

"Спремили смо декларацију коју је подржало свих 28 држава чланица ЕУ и то је формула која одражава јединство. Што се тиче учесника сви ће бити представљени. Од старта је било јасно да због позиције Шпаније према статусу Косова премијер Рахој није желео да учествује. Шпанија ће бити представљена на дипломатском нивоу", поручено је у Европском савету.

Како Танјуг сазнаје из извора ЕУ у Бриселу, на самиту у Софији Шпанију неће представљати ни премијер ни било ко од министара владе у Мадриду, већ највероватније амбасадор Шпаније при Унији.

У Европском савету кажу да је због чињенице да пет земља ЕУ није признало независност Косова, али и неких партнера са Западног Балкана, прави изазов био наћи формат који ће одражавати јединство на самиту.

"Европска перспектива за Западни Балкан и даље наставља да буде опредељење ЕУ и стратешки избор Западног Балкан", контатују у Европском савету.

Пред самит у Софији у Бриселу наглашавају да у региону Западног Балкана има позитивних промена, али и тензија, при чеми се на првом месту мисли на "унутрашње проблеме БиХ и однос Србије и Косова".

Истовремено, напомиње се да је "европска перспектива фактор који даје наду да ће се сви ти проблеми решити".

"Ипак није све у рукама ЕУ ни Јункера, Туска, Федерике Могерини или лидера земаља чланица Уније. У рукама политичких лидера земља региона Западног Балкана јесте да реше та питања, а ми смо ту да им помогнемо у том процесу", поручено је из ЕУ пред самит у Софији.

У Савету су већ најавили нову динамику састанака ЕУ лидера и партнера са Западног Балкна тако да ће се следећи самити одржати 2020. године током председавања Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара