Вучић у Диселдорфу: Очекујемо још више инвеститора

Председник Србије Александар Вучић и његов домаћин, председник Владе немачке покрајине Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет, истакли су изузетну сарадњу и на политичком и на економском плану, са даљом перспективом развоја. Лашет је подржао Србију на њеном европском путу уз оцену да канцеларка Ангела Меркел изузетно цени све реформе које се у Србији спроводе. Немачке компаније заинтересоване за нова улагања у Србији, речено је на економском форуму у Диселдорфу.

После састанка са председником Владе Северне Рајне-Вестфалије, Александар Вучић је захвалио на гостопримству и подвукао да су одржани одлични састанци, а разговарало се о сарадњи Србије и те покрајине. Изнео је податак да је трговинска размена око 620 милиона евра.

Вучић је захвалио Армину Лашету, који је рекао да је могуће да она иде и на више од 835 милиона евра, колико износи размена Србије са Баварском. 

Истакао је да се разговарало и о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од председника Владе Северне Рајне-Вестфалије, навео је председник Србије.

Вучић је додао и да се разговарало и са представницима немачких компанија, а подсетио је и на одржавање Пословног форума, те да је било речи и о градовима побратимима Србије и те немачке покрајине, од Дортмунда до Новог Сада, те да "имамо неке идеје везане за Диселдорф и Београд".

Навео је и да је домаћину захвалан што је имао стрпљења да саслуша све, и о политичкој ситуацији у Србији до онога што ми у наредном периоду, кроз додатне реформе како би нашу економију учинили још привлачнијом, можемо да учинимо и да доведемо још више инвеститора. 

"Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном-Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број људи, инвеститора", рекао је Вучић и напоменуо и размену студената, будући да је та покрајина Немачке центар осам универзитета са Шангајске листе, са развијеним ИТ сектором, као и сектором услуга.

Много тога можемо да научимо и ми ћемо ту прилику и пријатељство Лашета према Србији користити, рекао је Вучић.

Лашет је рекао да је са српским председником Вучићем имао веома отворен и добар разговор, те да су теме биле економска и политичка ситуација у Србији, као и приступање Србије Европској унији, које, како је нагласио, сви желимо.

На састанку су, додао је, учествовала и предузећа из те немачке области, која ће инвестирати и тиме стварати нова радна места у Србији. 

"Покрајина Вестфалија налази се иза Баварске што се тиче инвестиција, али надамо се и охрабрујемо предузећа да напредују у том погледу и даље инвестирају у Србију", рекао је председник тог немачког региона.

Говорећи о процесу придруживања Србије Унији, Лашет је констатовао да сви знамо да канцеларка Ангела Меркел цени реформе које Србија у овом тренутку спроводи, али је додао да постоје велике могућности за повећање економске сарадње конкретним пројектима, инвестицијама, новим пословима...

Рекао је да је тема била и сарадња на другим пољима, да има више градова побратима, да хиљаде Срба живи у тој покрајини и део су заједнице и подвукао да је посета председника Србије добра прилика за рад на још бољој сарадњи у будућности.

Председник Србије је додао да су разговорима присуствовали и представници фирме "Ворверк", која креће са изградњом фабрике у Чачку, а назначио и да "Кромберт Шуберт" за неколико дана почиње да ради у Крушевцу.

Надовезао се и Лашет, који је поручио да је реч, поред те две, и о многим другим немачким фирмама, највишег квалитета и светски познатим и закључио: "Када оне кажу – идемо у Србију, сматрам да је то веома добар сигнал."

"Немачке компаније заинтересоване за нова улагања"

На Форуму у Диселдорфу у покрајини Северној Рајни-Вестфалији, која броји 18 милиона становника и једна је од најјачих по економској снази, учествовали су представници 100 немачких привредника из око 50 компанија из сектора индустрије ауто-делова, хемијске, машинске индустрије и телекомуникација.

Добар сигнал за даљу сарадњу послат је и са економског форума, на којем је српска делегације указала због чега је Србија добро место за улагање. Домаћини су, чини се, то већ увидели.

"За нас је јако битно да дођемо у стабилну државу, са дуалним образовањем и за мене као привредника је најважнији одговор – зашто се исплати негде улагати. Србија за нашу покрајину није само место за инвестиције, већ и место где можемо да нађемо добављаче. Као привредни партнер, Србија је све значајнија и бројке то потврђују", истиче Томас Мејер, председник Привредне коморе Северне Рајне-Вестфалије.

Својим примером то је потврдио и директор немачке компаније "Ворверк", која се бави производњом ауто-делова и која у Чачку отвара фабрику вредну 50 милиона евра – која ће запослити, за почетак, 1.000 радника.

"Највећа предност Србије је то што верујемо људима. Верујемо да смо нашли партнере и то је веома важно. Од земаља бивше Југославије у Србији је била најразвијенија индустрија. Сматрамо да Чачак већ има индустријску базу, допадају ми се људи и култура, и сигуран сам да је то права одлука", рекао је Јирген Молер, директор компаније "Ворверк".

Осим о економским, председник је одговарао и на питања о политичким приликама, пре свега о Косову, и том приликом речено је да Србија ради на томе да се обезбеде стабилност и правна сигурност, као кључни предуслови за улагање.

Додао је да се очекује да до краја ове године трговинска размена са Немачком износити пет милијарди.

"То ће бити више него двоструко више у односу на пре пет година. Мислим да то довољно говори колико је Србија другачије виђена, колико је поштована, и колико Србија напредује у европским и светским оквирима. На нама је да покажемо и своју лојалност као партнери Немачкој, али да покажемо и марљивост, жељу да радимо и да унапређујемо правни систем наше земље", рекао је Вучић.

Вучић: Раст БДП-а ове године између 3,8 и 4 одсто"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су наше процене да ће Србија ове године имати раст између 3,8 и четири одсто.

Вучић је то рекао на Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија, где је у привредно-политичком дијалогу учествовао са бившим специјалним Координатором Пакта стабилности Бодом Хомбахом.

Како је рекао, трећу годину за редом Србија има суфицит, а имаће га и следеће године, а јавни дуг земље би могао да иде и испод 50 одсто пре краја ове године.

Навео је да је раст у првом кварталу ове године био 4,5 одсто и да рачунамо да ове и следеће године имамо, просечно, раст БДП изнад четри одсто.

"То су добре вести", додао је председник Србије.

Оценио је да бројке објективно говоре резултатима који су постигнути и подсетио да је Србија ушла у програм са ММФ и изашла из њега као "звезда ђак" и једна од најупешнијих нација, неко ко је све прошао са највишим оценама.

Уз то, додао је, када се још неке ствари ураде рачунамо да ће Србија бити међу првих 25 земаља на Светској бизнис дуинг листи.

Вучић је рекао да имамо добре законе за субвенције и у том смислу навео и да је срећан што је и данас на форуму у Диселдорфу видео пуно наших пријатеља из Немачке.

Додао је да је велики број немачких фирми инвестирао у Србији, да се ових дана отварају нови погони и почињу изградње нових фабрика. Истакао је да су то за нас велике вести, као и да желимо да имамо што више инвеститора, па ће држава у томе помоћи.

"Инвеститори задовољни, биће још инвестиција"

Председник је оценио да су немачки инвеститори били задовољни економским показатељима Србије, јер, како каже, "бројке не лажу", и додао да ће бити још немачких инвестиција у нашој земљи.

"Мислим да ће бити поново нових инвеститора. Били су заинтересовани за све наше економске показатеље, били су задовољни оним што су чули. Видели сте и да су и сами били спремни, сами су знали, јер бројке не лажу. Бројке су једно, друго је то што ми Срби никада нисмо задовољни, што је можда и наша добра особина", рекао је Вучић.

Истичући да је радио на даљем привлачењу немачких компанија у Србију, он је оценио да је веома важно разговарати са свима.

"Многи потцењују немачке државе и покрајине, а оне су много бројније по људима и економски напредније од већине европских земаља. Искористили смо незаинтересованост многих других који разговарају само са Берлином и наставили да преговарамо са свима", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, немачка покрајина Северна Рајна-Вестфалија, у којој се налази Диселдорф, жели да престигне Баварску по обиму трговинске размене, али им до тог циља недостаје још 220 милиона евра.

"Биће нових инвестиција, они желе да престигну Баварску и мораће да се потруде за још 220 милиона евра трговинске размене, тако да ми верујемо да ће та конкуренција у самој Немачкој бити већа и надамо се да већ ове године, ако то смем на такав начин да кажем, имамо пет милијарди трговинску размену са Немачком", истакао је Вучић, подсетивши да је трговинска размена Србије и Немачке више од два пута већа него пре пет година.

Он је нагласио да то говори о томе колико је Србија другачије виђена и колико је више поштована.

"Србија напредује у европским и светском оквирима", нагласио је Вучић.

Он је, такође, рекао да је сваког немачког инвеститора, и као председник и као премијер, увек примио, што је, како каже, јединствен случај у свету.

Верује, како каже, да ће све више инвеститора из Немачке долазити у Србију и да ће је још више поштовати, али да би Србија, као партнер Немачкој, требало да покаже своју лојалност.

Истакао је и да се на сваки начин мора обезбедити независност правосуђа и самосталност тужилаштва, јер ће се у том случају немачки инвеститори осећати потпуно сигурно са својим улагањима у Србију.

Северна Рајна-Вестфалија са 18 милиона становника је економски међу најразвијенијим немачким покрајинама и то је пета покрајина на којој се на овакав начин Србија представила потенцијалним инвеститорима.

Најбоља препорука за долазак страних инвеститора у земљу јесте искуство компанија које већ послују ту. Истраживање показује да би чак 86 одсто немачких компанија које послују у Србији поново инвестирало у нашу земљу.

Директни контакти, разговори са потенцијалним инвеститорима, попут данашњих у Диселдорфу, само су корак даље ка оснаживању и економских и политичких веза, а резултата ће бити кроз нове инвестиције и нова радна места у Србији.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво