Скупштина о више законских предлога

Посланици Скупштине Србије расправљали су о Лекс специјалису о изградњи јефтиних војних станова, дуго очекиваном закону о катастру и пакету саобраћајних прописа. Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је у парламенту да би изградња под повољнијим условима за њих могла да почне крајем августа и то у Врању, Нишу и Краљеву, где већ постоје припремљене локације.

Скупшина Србије завршила је вечерас рад, а расправа о више законских предлога, међу којима је и онај у вези са изградњом станова по субвенционисаним ценама за припадника снага безбедности, наставиће се сутра

Потпредседница Владе рекла је да у расправи поводом изградње станова по повољнијим условима за припаднике снаге безбедности, да неће постојати ранг листе, а да ће по усвајању закона о посебним условима, Министарство финансија утврдити критеријуме за кредитну способност.

По усвајању закона, поред одређених одлука које ће донети Влада Србије попут одлуке о преносу инвеститорских права, проглашавању општег интереса, исто тако ће, каже Михајловић, Министарство финансија утврдити критеријуме за кредитну способност.

"Неће бити никаквих ранг листа. Сви припадници који желе да купе стан, а који су се до сада пријавили да су заинтресовани, имаће прилику да купе много веће станове уколико постоји интересовање с њихове стране", рекла је Михајловић.

Она је на тај начин одговорила посланику ДС Радославу Милојичићу који је питао током расправе како ће припадници МУП-а или Војске Србије да купе станове јер су им плате испод просечних у Србији.

"Кажете да је 64 милиона евра укупна вредност радова, и да је цена кварата 500 евра. Ко, како и од чега да издвоји 500 евра. Ако је просек 80 квадрата, онда треба да се издвоји 40.000 евра и то по субвенционисам ценама", рекао је Милојичић.

Он је навео да припадници снага безбедности треба да обезбеде станове и да ДС нема проблем да каже ако је нешто добро, али је указао да је лоше то што 30.000 њих нема решено стамбено питање.

Питао је министарку и како припадници војске и полиције да верују Влади Србије када су им и пре неколико година обећали станове од 380 евра по квадрату, па се то није десило.

"Сигуран сам да сви припадници Министарства одбране желе да имају своју тетку у Канади, не своју него женину тетку", рекао је Милојичић, на шта га је председавајући Владимир Маринковић прекинуо и поручио му да неће дозволити такав начин комуникације.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић критиковао је што је закон "лекс специјалис" као Београд на води који је, како тврди, симбол корупције, криминала и лоповлука.

"Не дај боже да се Београд на води понови у тим градовима. Не бисмо волели да то буде пример буразерске економије", рекао је Обрадовић.

Он је казао да не би волео да се суспендују други закона и да послове за изградњу станова добију фирме блиске СНС, а посланик СНС Александар Марковић му је одговорио да је главни извођач Београда на води домаћа фирма Енергопројект.

"Толико о томе што је причао претходни говорник", рекао је Марковић.

Шефица Посланичке групе "Покрет за спас Србије-Нова Србија" Санда Рашковић Ивић рекла је да је предлог закона о изградњи станова за припаднике сектора безбедности "идеалан одраз функционисања владајућег естабилишмента у Србији" и да је део изборне кампање.

Посланица Доста је било Бранка Стаменковић рекла је да ДЈБ поздравља идеју да држава помогне куповини јефтиних станова полицајцима и војницима који "немају тетку у Канади", али напоменула да су недовољно јасни критеријуми и процедуре за куповину тих станова.

Она је рекла да већ постоји 18.000 пријављених за куповину тих станова, те је питање где су се пријавили и за шта, када закон још није ни донет, наводећи да се стиче утисак да постоји списак људи који ће добити ове станове.

"Начин да се реши стамбено питање" 

Михајловићева је новинарима у парламенту рекла да око 30.000 људи који су запослени у снагама безбедности нема решено стамбено питање, наводећи да је изградња станова начин да се то реши, али и повећа БДП.

"Мислимо да по завршетку тендерских процедура, изградња може да почне крајем августа у три града која имају потпуно припремљене локације, а то су Краљево, Врање и Ниш", рекла је Михајловићева.

Она је додала да вредност свих станова који ће се градити у наредних неколико година износи 64 милиона евра.

Михајловићева је изразила наду да ће посланици усвојити и измене Закона о безбедности саобраћаја и да ће сада максимална брзина на ауто-путу бити 130 километара на сат, уместо досадшњих 120.

Иначе, Михајловићева је представила посланицима укупно 20 закона из области грађевинарства и саобраћаја, као и законе из области спречавања прања новца, ширења оружја за масовно уништење и финансирања терористичких организација, а који су проистекли из обавезе Србије према усвојеним конвецијама Уједињених нација.

Међу овим законима су и потврде међународних конвенција и споразуми са Молдавијом, БиХ, Мароком и Тунисом о међународном саобраћају.

Нотари ће имати изводе из катастра непокретности  

Неке од новина које предвиђају предложени закони су, рецимо, кад је реч о Предлогу закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, да убудуће грађани и привреда неће морати да обилазе неколико шалтера и институција да би уписали имовину у катастар, већ ће све то радити на једном месту - код нотара.

Нотари ће имати изводе из катастра непокретности, они ће закључивати уговоре, уместо грађана ће прослеђивати катастру имовину на упис, као и општинској администрацији и Пореској управи.

Предлогом закона о путевима уређује се својина над јавним путевима и њихова евиденција у јавним књигама, што је важно за несметано извођење радова на одржавању и рехабилитацији. Биће прецизирано ко је тачно надлежан за одржавање којих путева у Србији, Војводини и некатегорисаних путева.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају врши се усклађивање са Законом о инспекцијском надзору, што ће допринети ефикаснијој борби против сиве економије и заштитити превознике који законито послују, посебно мала и средња предузећа.

Циљ је да се половина прихода који су данас у "сивој зони", а који су процењени на 100 милиона евра, врате у легалне токове и тиме увећава приход буџета.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају прецизније се регулише издавања сертификата о професионалној оспособљености, као и услова за измену редова вожњи. 

Предвиђене су веће казне за прекршиоце и јасна овлашћења инспекција у циљу контроле иностраних превозника.

На дневном реду је и Предлог закона о изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама којим се прописује рок од шест година да све нелегалне шљункаре (њих 150) буду премештене на званична лучка подручја на Сави, Дунаву и Тиси.

Очекује се да ће овај закон омогућити да по основу лучких такси и лучких накнада за претовар шљунка и песка годишњи приход буде око 2,2 милиона евра.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о посредовању у промету и закупу непокретности уводи се обавеза да оснивачи, власници и они који воде послове закупа и промета некретнина нису осуђивани, између осталог и за мито, превару и кривична дела тероризма и организованог криминала, прање новца и финансирање тероризма и терористичких аката.

Посланици су на почетку седнице постављали питања члановима владе и државним органима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво