Гојковићева са потпредседником Свекинеског народног конгреса

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Цао Ђенмингом, који борави у Србији у оквиру одржавања Првог састанка Комисије за сарадњу два парламента.

Маја Гојковић је нагласила да односе Србије и Кине карактерише узајамно поверење и међусобна подршка у свим важним питањима, као и да је Србија поносна на изванредне политичке односе који су подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства и који су достигли највишу тачку развоја у својој историји.

Гојковићева је изразила посебно задовољство што потпредседник Свекинеског народног конгреса посету европским земљама започиње посетом Србији, саопштила је скупштинска прес-служба.

Потпредседник Свекинеског народног конгреса Цао Ђенминг изразио је задовољство због прилике да посети пријатељску земљу као што је Србија и истакао да између две земље постоји дуго традиционално пријатељство, као и да је последњих година, уз личне напоре две стране, развој наших односа ушао у брзу траку, те да су све видљивији резултати тих сусрета.

Истакао је да председник НР Кине Си Ђинпинг, који је 2016. године био у историјској посети Србији када су наши односи и подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства, придаје велики значај развоју односа са Србијом и има велика очекивања.

Ђенминг је указао да председник НР Кине поклања велику пажњу сарадњи у оквиру формата "16 плус 1", као и иницијативе "Појас и пут", као и да је више пута указао да се Кина залаже за односе мира и пријатељског развоја и међународне односе новог типа, које карактерише међусобно поштовање и узајамна добит. 

Гојковићева је захвалила на континуираној и принципијелној подршци по питању Косова и Метохије и истакла да Србија цени искрено пријатељство Кине и подршку у међународним форумима која није изостала онда када нам је била најпотребнија, као и да се овим потврдила политика Кине као градитеља и чувара међународног поретка, заснованог на поштовању међународног права.

Председница парламента је нагласила да Србија доследно подржава политику "једне Кине", те да је наставак и продубљивање сарадње на свим пољима један од најважнијих приоритета Србије.

Ђенминг је захвалио на томе што Србија увек ставља развој односа са Кином као приоритет своје дипломатије и што се доследно држи принципа "једне Кине", као и што је увек пружала и пружа доследну подршку питањима од велике важности за Кину.

Потпредседник Свекинеског народног конгреса је нагласио да ће кинеска страна и даље недвосмислено подржавати напоре Србије на очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Гојковићева и Ђенминг су се сагласили да сарадња законодавних институција представља важан сегмент даљег продубљивања и обогаћивања свеобухватног стратешког партнерства две земље и да је досадашња међупарламентарна сарадња веома добра, што су потврдиле и узајамне посете председника парламената две земље у једној години.

Гојковићева је истакла да одржавање првог заседања Комисије, које је формирана приликом њене посете Пекингу у децембру 2017. године, сведочи о значају који НР Кина придаје сарадњи са Србијом и изузетно добрим односима две државе, који су достигли степен "челичног пријатељства".

Председница парламента је указала да је успостављањем Комисије, као највишег облика сарадње који познаје Скупштине Србије у сарадњи са другим парламентима, створен одличан оквир за унапређење свестране сарадње између радних тела, посланичких група пријатељства и делегација у међународним парламентарним организацијама.

Гојковићева је овом приликом честитала на избору Си Ђинпинга за председника Кине и истакла његову улогу за развој Кине, социјализма са кинеским карактеристикама и реформског курса, који се огледају и кроз бројне иницијативе које је лично покренуо, наглашавајући да се Србија искрено радује свим успесима НР Кине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво