Савет безбедности о Косову, "за" и "против" промене формата седница

Шест западних чланица Савета безбедности Уједињених нација заложило се за промену формата седница тог тела посвећених Косову, чему су се још једном жестоко успротивили Русија, Кина и Србија. САД сматрају да је буџет Унмика од 38 милиона долара претеран. Дачић је оценио и да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума. Русија упозорава на обуку војника у Бондстилу. Приштина тражи окончање мисије УН на Косову.

Шведска, Велика Британија, Француска, САД, Пољска и Холандија поновиле су, на седници Савета безбедности УН, да је готово двадесет година после окончања сукоба на Косову време да се промени формат расправе о косовској кризи у седишту УН, чему се оштро противе Русија, Кина и Србија.

"Русија се противи најавама да би мисија Унмика или формат седница Савета безбедности УН могао бити промењен", рекао је заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков, наводећи да ситуација на Косову "не води ка решењу", већ се погоршава.

"Мисија ЕУ се спрема да оде, нема напретка у истрази убиства Оливера Ивановића. Представници власти у Приштини су безуспешно покушали да кривицу за ово пребаце на Београд", рекао је Сафронков.

Сједињене Америчке Државе позвале су Београд и Приштину на уздржаност, наводећи да треба избегавати провокације.

Политичка координаторка мисије САД при УН Ејми Тако рекла је да захтев за 38 милиона долара, колико износи буџет Унмика, "нема смисла" и затражила да се промени формат извештавања о стању на Косову пред Саветом безбедности.

Овакву иницијативу подржале су Шведска, Британија, САД, Француска, Пољска и Холандија, као и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић критиковао је чланице Савета безбедности УН које траже промену формата у којем се одржавају седнице о Косову, да настојања да се смањи Унмик и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице Савета безбедности "никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева".

Дачић је оценио и да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума, већ да га на најгрубљи начин крши.

"Зато је важно да се данас у СБ чује јединствен став да формирање ЗСО више не може и не сме да чека. И не могу се притом понављати позиви обема странама да испуне преузете обавезе, јер је једна страна то већ учинила, а друга није", рекао је Дачић. Шеф српске дипломатије је, такође, упозорио и да свега три регистрована повратка неалбанаца на Косово у претходна три месеца представљају доказ неопходности постојања Унмика.

Дачић је, истовремено, подржао позив генералног секретара УН Антонија Гутереса за темељну истрагу догађаја од 26. марта, када је ухапшен шеф владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, наводећи да је потребно "предузети одговарајуће корективне мере у случају непоштовања људских права".

Читаку је одбацила оптужбе у вези са хапшењем Марка Ђурића, наводећи да се косовска полиција понашала у складу са законом и правилима службе.

Шеф Унмика Захир Танин је рекао да шире регионално ангажовање и обновљени фокус ЕУ на Београд и Приштину представљају јединствену могућност да се изађе из ћорсокака у односима између две стране, уз конкретне промене у ставовима Београда и Приштине.

"Међутим, да би се то догодило, постоји јасна потреба за лидерством како би се ухватили укоштац са изазовима, чак и уз краткорочне политичке трошкове", упозорио је Танин.

Овако је текла седница Савета безбедности УН о Косову: 

18.20 – Русија се још једном успротивила најавама да би мисија Унмика или формат седница Савета безбедности УН могао бити промењен, рекао је Сафронков. 

18.20 – Сафронков је, такође, навео да "неке чланице Кфора тајно обучавају припаднике косовских снага у бази Бондстил". Руски дипломата је, позивајући се на Резолуцију 1244, затражио објашњење каква се обука спроводи у тој бази. Косовска криза може бити решена само у оквирима међународног права. Сафронков је, такође, затражио да се спроведу сви претходно постигнути споразуми између Београда и Приштине, упозоравајући да, ни скоро осам година од објављивања извештаја Дика Мартија, нема напретка у процесу формирања суда за злочине припадника ОВК.

18.15 – Ситуација на Косову не иде ка решењу, већ се погоршава, рекао је руски дипломата при УН Владимир Сафронков. "Мисија ЕУ се спрема да оде, нема напретка у истрази убиства Оливера Ивановића. Представници власти у Приштини су безуспешно покушали да кривицу за ово пребаце на Београд", рекао је Сафронков. Русија је осудила хапшење и понижавање Марка Ђурића, називајући акцију косовске полиције "окрутном провокацијом".

18.00 – Кина се противи промени мандата седница Унмика или промени формата у којим се Савет безбедности обавештава о развоју ситуације на Косову, рекао је заменик кинеског амбасадора при УН Ву Хаитао.

17.44 – Холандски амбасадор при УН Карел вон Остером подржао је америчку иницијативу да се промени формат одржавања седница Савета безбедности о Косову. Холандија је, такође, поздравила ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором у косовском парламенту.

17.21 – Сједињене Америчке Државе позвале Београд и Приштину на уздржаност, наводећи да треба избегавати провокације. Политичка координаторка мисије САД при УН Ејми Тако рекла је да захтев за 38 милиона долара, колико износи буџет Унмика, "нема смисла" и затражила да се промени формат извештавања о стању на Косову пред Саветом безбедности. Она је позвала државе које то нису учиниле да признају независност Косова. 

17.16 – Косовска амбасадорка у САД затражила је, још једном, да је време да се оконча мисија УН на Косову. 

17.12 – Читаку је одбацила оптужбе у вези са хапшењем Марка Ђурића, наводећи да се полиција понашала у складу са законом и правилима службе. Она је, такође, "навела да Србија треба да призна независност Косова".

17.00 – Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оптужила је "власти у Београду да покушавају да преправе историју", наводећи да "за такве покушаје нема места у сали Савета безбедности УН". Читаку је, такође, рекла да Србија нема право вета на формирање косовске војске, већ ће одлуку донети људи који на Косову живе.

16.45 – Дачић је оценио и да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума, већ да га на најгрубљи начин крши. "Зато је важно да се данас у СБ чује јединствен став да формирање ЗСО више не може и не сме да чека. И не могу се притом понављати позиви обема странама да испуне преузете обавезе, јер је једна страна то већ учинила, а друга није", рекао је Дачић. Шеф српске дипломатије је, такође, упозорио и да свега три регистрована повратка неалбанаца на Косово у претходна три месеца представљају доказ неопходности постојања Унмика.

16.42 – Дачић је, истовремено, подржао позив генералног секретара УН Антонија Гутереса за темељну истрагу догађаја од 26. марта, када је ухапшен шеф владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, наводећи да је потребно "предузети одговарајуће корективне мере у случају непоштовања људских права". 

16.34 – "Оно што је потребно је да се све што је договорено спроведе без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога", рекао је Дачић, наводећи да је ситуација на КиМ и даље нестабилна и да је међународно присуство и даље више него потребно, рекао је Дачић. 

16.29 – Министар спољних послова Србије критиковао је чланице Савета безбедности УН које траже промену формата у којем се одржавају седнице о Косову, да настојања да се смањи Унмик и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице СБ "никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева".

16.15 – Танин је рекао да шире регионално ангажовање и обновљени фокус ЕУ на Београд и Приштину представљају јединствену могућност да се изађе из ћорсокака у односима између две стране, уз конкретне промене у ставовима влада Београда и Приштине. "Међутим, да би се то догодило, постоји јасна потреба за лидерством како би се ухватили укоштац са изазовима, чак и уз краткорочне политичке трошкове", упозорио је Танин.

16.00 – Почела седница Савета безбедности о Косову. Шеф Унмика Захир Танин отворио је расправу. Танин је позвао Београд и Приштину да "избегну провокативне акције и уздрже се од запаљивих изјава".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи