Дрецун: Извештаји о КиМ све објективнији, зато сметају

Последњих пар година извештаји Уједињених нација о Косову се из домена политичког селе у домен реалног, што је добро, изјавио је за РТС председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

"Све су реалнији и све објективнији и то је добро, јер указују на проблеме који постоје на КиМ, захтевају њихово решавање и опет на неки начин у први план враћају УН када је питање решавања косовског проблема", рекао је Милован Дрецун, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.  

У Њујорку се данас одржава редовна тромесечна седница Савета безбедности УН на којој ће бити поднет извештај генералног секретара светске организациије Антонија Гутереша о Косову.

Дрецун је истакао да, када је Србија у питању, не ради се о недостатку политичке воље да се разговара са Приштином и реализује оно што је договорено.

С друге стране, међутим, евидентан је недостатак политичке воље и то је једна смишљена кампања и стратегија коју подржавају водеће чланице УН које су признале Косово као некакву државу, "и то јесте кључни проблем и он је идентификован у овом извештају", истакао је Дрецун.

Према његовим речима, зато су и покушаји оних сталних чланица Савета безбедности УН које подржавају самопроглашену државу Косово да се сакрије истина, да међународна зајеница не сазна каква је ситуација на КиМ јер она не иде у прилог штићеника оних који су признали Косово као државу. 

"То су покушаји и САД, Велике Британије, Француске да се некако та расправа у Савету безбедности УН ограничи, затвори за јавност, онда пристисци на државе које размишљањуу да повуку признање независности, све је то усклађена политика са намером да се на потпуно други начин идентификују разлози проблема који постоје на Космету и да се лажно представи некакав напредак на Космету", рекао је Дрецун.

"Док се разговара у УН то је добро" 

"Дакле, док се разговара у УН све је то добро. Имајући у виду шта се догодило са реконфигурацијом Унмика, што је једна од кључних грешака коју је направило тадашње руководство Србије, када су УН практично маргинализоване и на неки начин избачене из игре око КиМ и са самог Космета, и редукција особља Унмика, онда су ови извештаји сада једини начин да међународна заједница буде ваљано обавештена о томе шта се дешава на Космету и шта се дешава у дијалогу", истакао је Дрецун.

Дрецун је додао да, док с једне стране имамо потезе дела међународне заједнице на које је веома тешко одговорити, јер снагом своје моћи стоје иза сецесије Космета, с друге стране и сама Србија је починила грешке, нарочито 2010. године када је тадашња власт могла на другачији начин да са Западом да решава проблем Космета. 

"Пропуштена је прилика, све је пребачено на рачун демократије и људских права, а било је потпуно јасно да је то покушај насилног отимања наше територије. Кад погресно поставите приступ и разлоге зашто се све десило '98. и '99. године и после проглашење независности, онда не можете да решите проблем, а јесте ово највећи проблем што је заправо обраћање Међународном суду правде када је, најблаже речено, неспретно дефинисано питање за које се унапред знало да ће бити на нашу штету поред тога што је било јасно да ће тај суд пресудити по политичкој вољи најмоћнијих западних земаља које су заправо снагом свог оружја и моћи стале иза једностраног проглашења независности Космета", рекао је Дрецун.

Дрецун је додао да се сада суочавамо са тим грешкама и тражимо начин како да их исправимо то јест, да сад умањимо штету која је настала.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво