Неприхватљива изјава председника МСП

Професор међународног права Тибор Варади сматра да је изјава председника Међународног суда правде, да одлука о Косову неће бити једносмерна, неуобичајена и неприхватљива.

Изјава председника Међународног суда правде да одлука о Косову неће бити једносмерна, неуобичајена је и неприхватљива, сматра професор међународног права и један од заступника Србије у спору са Босном и Херцеговином Тибор Варади.

"Уколико је тачно да је председник Међународног суда правде Хисаши Овада рекао да саветодавно мишљење, које је од овог суда тражила Генерална скупштина УН о легалности проглашења независности Косова, неће бити једносмислено, такав иступ је потпуно неуобичајен и за мене као правника шокантан. Још ми је тешко да поверујем да се то догодило и да није дошло до неког неспоразума", навео је Варади.

Није ли можда рекао да, шта год да се реши нема једносмислену поруку према односу Русије и Грузије, изјавио је Варади у интервјуу "Политици".

Пре доношења одлуке не може да се зна да ли ће у саветодавном мишљењу бити различитих мишљења. Вероватно ће бити различитих мишљења, али је тешко поверовати да је то неко рекао пре расправе, пре него што су странке изложиле своја схватања, каже Варади.

"Постоји разлика између одлука и мишљења. Одлуке морају бити једнозначне. Примера ради, кад се поставило питање да ли је суд надлежан за хрватску тужбу против Србије за наводни геноцид, десет судија је рекло да, седам не, према томе одлука суда је да. Мислим да је та одлука била погрешна, као што је мислило и седам судија, али то је одлука".

Међутим, како наводи Варади, када је реч о мишљењу, онда је вероватније да мишљење буде нијансирано, да буде мање једносмислено. "Али и код мишљења већи је подвиг суда и боље урађени посао ако је мишљење једносмислено", објаснио је професор међународног права.

"Сваки судија ће да се изјасни и на крају ће вероватно бити једно мишљење које ће потписати већина судија. Могуће је да буде и неколико мишљења, па ће онда свако од њих потписати по неколико судија. Али до неког закључка се може доћи тек пошто се чују аргументи странака", истакао је Варади.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се