Вучић са Ердоганом: Вртоглави успон сарадње две земље

Председник Србије Александар Вучић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом да је управо турски лидер најзаслужнији за вртоглави успон сарадње две земље. Реџеп Тајип Ердоган је поручио да је један од главних циљева подстицај инвестицијама и раст обима трговине.

Вучић је, након састанка у Анкари, захвалио Ердогану на величанственом дочеку, "којим је указао почаст свим грађанима Србије".

"Мислим да су људи у Србији могли да буду одушевљени и виде посебан респект на који је наша земља наишла у Анкари. Они то умеју да цене и, следећи пут кад будете долазили, потрудићемо се да вас дочекамо на још вишем нивоу, а једнако и пуног срца као први пут кад сте долазили", рекао је Вучић обраћајући се Ердогану.

Вучић је нагласио да је Ердоган српску делегацију примио у јеку изборне кампање, чиме је показао да му је Турска важнија од странке и од свих партијских интереса.

"Два дана је издвојио за пријем делегације Србије и разговоре о свим важним питањима", напоменуо је српски председник.

Додао је да је управо Реџеп Тајип Ердоган најзаслужнији за вртоглави успон сарадње између две земље.

Вучић је рекао да је раст у прва три месеца ове године 31,4 одсто и да се нада да ће размена до краја године износити 1,3 милијарде долара.

Посебно је истакао турске инвестиције у Малом Зворнику, Лебану, Лесковцу, Нишу, Житорађи, Владичином Хану, Алексинцу... Захвалио им је што су дошли у та места која су веома удаљена и у која други нису желели да дођу.

Како је рекао, после Ердоганове посете Београду, они су дошли и уложили новац и та мала места сада имају живот и добру и пристојну будућност.

Указао је да је Турска највећа сила на Балкану, што треба да је јасан одговор онима који се питају зашто је Турска значајна за Србију. 

"Србија ће увек штитити правни и уставни поредак сваке земље" 

Вучић је током обраћања напоменуо да Србија ниједног тренутка није крила да не може да подржи пучисте у Турској, који руше демократску и легитимну власт.

"И пре већих и важнијих савезника Турске, у тој тешкој ноћи Србија је изашла са јавним изјавама и осудом напада на демократију и Ердогана, јер смо принципијелно штитили међународноправни и уставни поредак сваке земље чланице УН, у том случају Турске", напоменуо је председник Србије.

Како је рекао, данас је делегација Србије видела последице тог напада и није веровала како је изгледало када неко изведе авијацију због напада на легалне власти.

Српска делегација је и положила венац за погинуле, а Вучић је поручио да ће Србија увек умети да штити право нација на сопствено опредељење и на избор влада и сопствену будућност у складу са свим међународноправним актима.

Напоменуо је да је разговарао са бројним инвеститорима и да је договорена изградња ауто-пута Пожега–Котроман, а истовремено и Кузмин–Рача, како би се направио цео круг за пут Београд–Сарајево, што је од огромног значаја и за Србе и за Бошњаке.

Додао је да су се он и Ердоган са министрима за саобраћај договорили о обнови пута Нови Пазар – Дуга Пољана – Сјеница и реконструкцију пута Нови Пазар – Тутин, што ће се продужити до Аљиновића, као и брзу саобраћајницу Аљиновићи – Сјеница – Нови Пазар, што ће бити велики залог за будућност те области.

Истакао је значај тих путева за један од неразвијених делова Србије.

Изразио је задовољство због потписаног споразума о сарадњи у области пољопривреде, који ће, каже, довести до повећања сточног фонда у Србији.

"И у свим другим областима имамо значајан напредак", нагласио је Вучић и навео да би, по информацијама које је чуо, ускоро могла бити комплетирана изградња Канапа, као и "Турског тока", који је важан и за Србију, јер од некога мора да добија гас.

"Надам се да ћете ускоро завршити и изградњу 'Турског тока', јер ми немамо гас и до сада нисмо имали решења ако дође до прекида гаса из Украјине", рекао је Вучић обраћајући се турском председнику Ердогану.

Ердоган: Циљ подстицај инвестицијама

Турски председник је пожелео добродошлицу "драгом пријатељу Вучићу" и државној делегацији Србије.

Напоменуо је да је одржан састанак Високог савета за сарадњу Турске и Србије и да су размотрени сви нивои односа.

Истакао је да је обим трговине између две земље превазишао милијарду долара, што је, како је рекао, задовољавајуће. Навео је да очекује да ће ускоро то бити повећано на две милијарде, а у будућности и на три, а циљ је пет милијарди долара.

"Један од истакнутих циљева је подстицај инвестицијама и веома смо почашћени што можемо да пратимо инвестиције у разним деловима Србије", навео је Ердоган.

Поменуо је јучерашњи састанак са представницима пословног света са циљем да буду подстакнути на обостране инвестиције. Како је истакао, предложено је турским инвеститорима да што више улажу у Србију, а на састанку је увидео њихову жељу за тиме.   

"Желимо да остваримо инвестиције у Србији, али и заједничке инвестиције у трећим земљама", нагласио је турски председник.

Инфраструктурни пројекти за развој региона 

Рекао је да ће бити настављена размена искустава и развој инфраструктурних пројеката, који ће допринети регионалном развоју, миру и просперитету.

Ердоган је истакао пројекат за изградњу ауто-пута Београд–Сарајево, који ће се остварити уз подршку Турске и који је важан због јачања односа у региону. Назвао га је пројектом пријатељства и поручио да га је потребно спровести у дело у што краћем периоду.

Додао је да су потписани споразуми на пољу транспорта, информационих технологија, енергетике и полицијске сарадње.

"Ови споразуми ће унапредити нашу сарадњу у наредном периоду", напоменуо је турски председник.

Поменуо је и војну сарадњу и подршку коју културни центар пружа онима који желе да уче турски језик. Додао је да Турска стипендијама пружа могућност ученицима из Србије да се школују у тој земљи.

Ердоган истиче да грађани санџачког порекла представљају најјачи људски мост између Турске и Србије.

"Настављамо да ојачавамо везе и доприносимо економском развоју региона", рекао је Ердоган.

Захвалио је "браћи из Новог Пазара" који су му уручили титулу почасног грађанина и кључеве града.

"Били смо браћа, сада смо суграђани. Сазнао са да је и Вучић добио ту титули 2015, а ја ћу је са великим поносом носити до краја живота", истакао је Ердоган.

"Постоје неки којима сметају наше активности и добри односи са Србијом и БиХ, и покушавају да манипулишу напорима и мењају чињенице. Сви покушавају да нападну зрело стабло које даје плодове. Порука онима који изазивају кризе и нестабилност је да, уместо што се баве тиме, успоставе напоре за мир и стабилност на Балкану", рекао је Ердоган.

Поручио је да је Турска спремна да пренесе своје велико искуство из туризма Србији, јер туризам може да допринесе економском развоју. Каже да Турска очекује више од 40 милиона страних туриста ове године и сматра да две земље могу и да изађу са заједничким понудама у свет.  

"Ердоган јасно подржао инвеститоре да улажу у Србију" 

Вучић је изјавио да је турски председник Ердоган јасно позвао све инвеститоре из своје земље да улажу у Србију што је више могуће и да су те његове речи охрабрујуће, тако да очекујемо што више турских инвеститора у Србији.

"Ердоган је јуче и данас рекао да позива све инвеститоре да улажу у Србију што је више могуће, а када такве речи чујете од њега, то много значи за Србију. То је недвосмислен, кристално јасан и чист сигнал за инвеститоре у Турској, али и пријатељства према Србији", рекао је Вучић.

Он је тиме одговорио на питање да ли је добио уверавања да ће Турска наставити да улаже у Србији и развија јаку економску сарадњу.

Вучић је подвукао да Србија брине о турским инвеститорима, те да је он лично примио готово сваког турског инвеститора који је дошао у нашу земљу и то не једном, већ више пута.

Свим инвеститорима је поручио да су добродошли у Србију, јер изванредно раде свој посао и вредни су.

"За нас је важно да имамо људе из Турске који су вредни, а Ердоганове речи су охрабрујуће и очекујемо их у што већем броју", рекао је Вучић.

Упитан за начин финансирања ауто-пута Београд–Сарајево, Вучић је рекао да са Србијом неће бити проблема око модела.

"Ми желимо да управљамо ауто-путевима у будућности, што значи да ћемо ићи или на кредитно финансирање или ћемо ми део из буџета преузети, а део на овакав начин, то остаје између нас и Турске да се договоримо", рекао је председник Србије.

Како је приметио, Турци раде брзо, добро и ефикасно, док Србија данас нема проблема са новцем, јер има суфицит у буџету и може да гради.

"Само молимо председника Ердогана да, ако може, подстакне и убрза тај процес у БиХ, то би за нас било од великог значаја. Што се нас тиче, не видим никакве проблеме у нашој сарадњи", рекао је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије