Џек Смит именован за специјализованог тужиоца за злочине ОВК

Амерички тужилац Џек Смит нови је специјализовани тужилац за злочине ОВК на КиМ, а на том месту заменио је Дејвида Швендимена. Смит има искуства у истрагама високопозиционираних функционера и у међународним кривичним истрагама, саопштено је из Специјалног тужилаштва.

"Задовољство ми је и почаствован сам што ми је поверен овај изазов и циљ ми је да померим истрагу унапред", рекао је Џек Смит након именовања, наводи се на сајту Специјалног тужилаштва.

У саопштењу се наводи да Смит има искуства у истрагама високопозиционираних функционера и у међународним кривичним истрагама.

Смита је на нову функцију именовао шеф Мисије Европске уније за владавину права на Косову (Еулекс). Из Европске службе за спољне послове је саопштено да Европска унија тиме сигнализира континуирану подршка раду Специјализованих већа и специјалног тужилаштва.

"Обимна стручност Смита и руководећа позиција омогућиће му да води истрагу Специјализованог тужилаштва, као и све кривичне поступке који произлазе из њих", напомиње се у сапштењу.

ЕУ такође подсећа да је Специјализовано тужилаштво основано у септембру 2016. године, како би извршило истраге о наводима из извештаја Дика Мартија Парламентарној скупштини Савета Европе поднетог у јануару 2011. године.

Смит замењује Дејвида Швендимена, који је на функцији специјализованог тужиоца био три године, а током тог периода његова канцеларија није подигла ниједну оптужницу.

Џек Смит је тренутно потпредседник и руководилац службе за суђења Болничког удружења Америке, највећег невладиног пружаоца здравствених услуга у Сједињеним Државама, а на тој функцији се налази од септембра 2017. године, наводи се у саопштењу Специјализованог тужилаштва.

Од фебруара 2015. до августа 2017. године Смит је био први помоћник америчког савезног тужиоца и вршилац дужности савезног тужиоца за дистрикт Централног Тенесија.

Од 2010. до 2015. године, радио је као руководилац Одељења за јавну одговорност при америчком министарству правде и надгледао суђења за компликоване предмете јавне корупције широм САД.

Од 2008. до 2010. године је радио као координатор истрага у Тужилаштву Међународног кривичног суда, чије је седиште у Хагу.

На тој функцији је био задужен за осетљиве истраге над страним владиним службеницима и припадницима паравојних милиција осумњичених за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид.

На ту позицију дошао је из канцеларије савезног тужиоца САД за дистрикт Источног Њујорка, где је радио девет година на разним функцијама, између осталог као шеф Одељења за суђења кривичних предмета и заменик руководиоца Кривичног сектора.

Као шеф кривичног одељења, Смит је руководио екипом од око стотину кривичних тужилаца који су покривали више подручја као што су јавна корупција, тероризам, крвни деликти и организоване банде, као и привредни криминал и сложене финансијске злоупотребе.

Пре него што је постао помоћник америчког савезног тужиоца, Смит је пет година радио као помоћник окружног јавног тужиоца у Тужилаштву округа Њујорк, где је био члан одељења за сексуалне деликте и за породично насиље.

Примио је више признања током своје каријере.

Међу њима је награда директора министарства правде САД, затим награда главног тужиоца САД за изузетна постигнућа, награде Савезне адвокатске коморе за младе савезне тужиоце, награде "Чарлс Роуз" Удружења Источног дистрикта, медаље "Хенри Стимсон" Адвокатске коморе њујоршког округа, те је члан програма Васерштајн Правног факултета Универзитета Харвард.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета Харвард и на Државном универзитету Њујорка у граду Онеонти, наводи се у саопштењу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи