Вучић одао почаст Ататурку

Другог дана званичне посете Турској, на позив председника Реџепа Тајипа Ердогана, председник Србије Александар Вучић положио је венац и одао почаст оснивачку модерне турске државе, Мустафи Кемалу Ататурку.

Председник Александар Вучић се у Маузолеју првог турског председника, у Аниткабиру, уписао у Књигу сећања истакавши да Србија жели најбоље односе са Турском.

"Одајући почаст великану турске историје Кемал-паши Ататурку, изражавам снажно уверење да ће се односи Србије и Турске развијати у корист обеју земаља и народа. На месту где се сећамо прошлости, истичем да Србија жели најбоље односе са Турском, јер су они од значаја за нашу будућност.

Надам се да моја посета Анкари и наставак одличне сарадње са председником Реџепом Тајипом Ердоганом значе корак више у том правцу."

Маузолеј Ататурку је изграђен у периоду од 1944. до 1953. године, по пројекту Емина Оната и његовог сарадника Ахмета Орхана Арде.

Након смрти, Мустафа Ататурк је привремено био сахрањен у Етнографском музеју у Анкари. Изградњом тог објекта, уз велику државну церемонију пребачено је тело првог председника Републике Турске.

У Маузолеју се налазе и бројни предмети који подсећају на лик и дело великог турског вође, као и његов значај по турски народ.

Вучић се састао у Народној скупштини Турске са председником парламента Исмаилом Кахраманом.

Након састанка, положено је цвеће страдалима током неуспелог пуча 2016. у пратњи председника турског парламента.

Председник Србије ће се потом састати са својим турским колегом у Председничкој палати, где ће прво имати састанак у четири ока, током којег ће министри имати билатералне сусрете, а затим ће бити одржан пленарни састанак делегација две земље и потписивање билатералних докумената.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије