Јеремић на Савету ОЕБС

Шеф српске дипломатије изразио је задовољство договором о реконфигурацији међународног цивилног присуства на Косову. Вук Јеремић разговарао са Сергејом Лавровим о стратешком партнерству и о ситуацији на Косову и Метохији.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је у Хелсинкију да је задовољан што је постигнут договор о реконфигурацији међународног цивилног присуства на Косову, после неколико месеци дијалога између Уједињених нација и Србије, уз консултације са осталим међународним чиниоцима.

"Ми смо, такође, постигли разумевање са Европском унијом о томе како ће Брисел појачати своје ангажовање у нашој јужној покрајини", рекао је Јеремић у говору на 16. Министарском савету Организације за европску безбедност и сарадњу.

Према његовим речима, споразум који је постигнут у УН о реконфигурацији међународног цивилног присуства на Косову, ствара услове за заштиту Срба и других угрожених мањина наКосову и учвршћује чињеницу да Србија задржава суштинску аутономију самоуправе у покрајини.

"У данима и недељема који долазе, ми очекујемо блиску сарадњу са УН и ЕУ на имплементацији модалитета и механизама размештања статусно неутралног Еулекса на Косову", рекао је Јеремић.

Министар Јеремић је нагласио да Мисија ОЕБС на Косову има потенцијал да одигра значајну улогу у реконфигурацији међународног цивилног присуства на Косову. Према речима Јеремића, преко своје мисије на Косову земље чланице ОЕБС су улагале велике напоре и средства да усаде мир, стабилност и безбедност у структуру напуклог и подељеног косовског друштва.

"Сви смо ми свесни чињенице да будуће ангажовање мисије представља један од највећих изазова за ОЕБС и његове земље чланице", рекао је Јеремић и позвао чланице ОЕБС да подрже пројекат Србије за успостављање прихватних станица широм Косова, које ће пружати помоћ неалбанцима.

Питање Косова решавати демократски и мирно

Говорећи о једнострано проглашеној независности Косова 17. фебруара, Јеремић је истакао да реакција Србије представља завештање које се темељи на опредељењу демократске власти у Србији да на миран начин реши тај спор.

"Кроз наше акције и иницијативе, ми смо показали региону и свету да смо незаменљив ослонац мира и стабилности у региону", рекао је Јеремић додавши да је тачно да су билатерални односи са земљама које су признале једнострано проглашену независност Косова били оптерећени, али да је Србија изабрала начело несукобљавања и окренула се праву.

"Генерална скупштина УН је 8. октобра подржала позицију Србије надмоћном већином. Усвојила је резолуцију којим се питање легалности проглашене независности Косова упућује Међународном суду правде", подсетио је Јеремић.

Српски шеф дипломатије је истакао да су, после једностраног проглашења независности Косова, УН започеле процес реконфигурације УНМИК без сагласности Србије, земље која је домаћин Мисији УН на Косову.

"То је учињено и без подршке Савета безбедности, једине институције која има овлашћења да легитимно мења састав међународног цивилног присуства на Косову. То је отворило кризу легитимитета", оценио је Јеремић.

Србија има највише расељених и избеглих

Министар Јеремић је рекао да је Србија поново показала конструктивност и преузела на себе да подигне мост између подељених, у чему је успела. Осврћући се на проблеме расељених и избеглих, Јеремић је указао да Србија има највећи број расељених и избеглих од свих земаља чланица ОЕБС.

"Више од 200.000 Срба из Хрватске и Босне су постали грађани Србије, док су преосталих 47.000 регистровани као избеглице", прецизирао је Јеремић и напоменуо и да се "200.000 Срба са Косова, као интерно расељена лица, налазе у северној и централној Србији".

Министар иностраних послова је подвукао да одрживо и достојанствено решење тих питања не може бити пронађено без враћања имовине или давања одштете за отету или уништену имовину.

Јеремић је имао низ састанака са шефовима дипломатија, као и са генералним секретаром ОЕБС-а Марком Перином Бришамбоом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи