Срби с Космета основали скупштину

Скупштина заједница општина Косова и Метохије конституисана је у северном делу Косовске Митровице и у оснивачкој декларацији одбацила нелегалну, једнострано проглашену независност Косова.

За председника Скупштине изабран је Радован Ничић, делегат Српске радикалне странке, за потпредседнике Марко Јакшић (ДСС) и Срђан Николић (СРС), а за секретара радикал Бобан Савић.

Конститутивној седници Скупштине присуствовало је 30, од укупно 45 делегата.

Одборници 26. општина Косова и Метохије у Декларацији о оснивању Скупштине општина Косова и Метохије одбацили су независност Косова која је једнострано проглашена.

Делегатима су се пре усвајања Декларације обратили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, председник Српске листе у Црној Гори Андрија Мандић и представник Срба из Македоније Иван Стоиљковић.

Митрополит Амфилохије је у име патријарха српског Павла поручио да је Видовдан дан за који је везана сва наша историја и да из њега (Видовдана) израста и њему се враћа.

"Овај историјски чин није случајно везан за Видовдан. Желим вама делегатима да добро, часно и достојанствено обављате своје дужности у општинама у којима се налазите, ради напретка, јединства народа и јединства свеукупне државе Србије", поручио је Амфилохије.

Он је изразио убеђење да ће делегати допринети да Косово и Метохија остану саставни део Србије.

Основачкој скупштини заједнице општина Косова и Метохије присуствовао је велики број домаћих и иностраних новинара, а у сали су били и представници ОЕБС-а, Кфора као и Републике Србије.

Самарџић: Скупштина заједница "де факто" део власти Србије

Министар за Косово и Метохију Слободан Самрџић оценио је да су Срби и други неалбанци лојални Србији данашњим формирањем Скупштине Заједнице општина Косова и Метохије добили демократски изабране представнике и органе власти.


На оснивачкој скупштини Самарџић је оценио да ће ти органи власти бити "де факто" део власти Србије на терену који ће својим функционисањем омогућити да Срби, Горанци и други неалбанци остану на својој земљи и безбедно живе као грађани Србије.

У тексту декларације о оснивању Скупштине заједнице општина аутономне покрајине Косово и Метохија, наводи се да је та покрајина неотуђиви део јединствене и недељиве Републике Србије.

Наводи се да су се одборници 26 скупштина општина, "увиђајући преку и нужну потребу да заштите своје животе, права, слободу, грађанско достојанство, идентитет, интегритет, културу и имовину, одбацујући неправне сецесионистичке акте" слободном вољом окупили у Косовској Митровици на Видовдан 2008. године да, сагласно Уставу Србије, утемеље Скупштину општина Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Додаје се да та институција наслеђује Заједницу српских општина и насеља Косова и Метохије.

Та скупштина је, према тој декларацији, представничко тело грађана Србије у покрајини чији је рад јаван и који за циљ има усмеравање и усклађивање рада општина чланица заједнице.

"Скупштина Заједнице доноси декларације, резолуције, предлоге и заузима ставове који се односе на државне органе републике који делују у покрајини и који јој подносе редовне и, према потреби, ванредне извештаје", наводи се у декларацији.

Скупштину заједница чини 45 делегата које из својих редова бирају одборници скупштина општина, а та институција има право да Скупштини Србије предлаже законе од значаја за живот грађана на Косову и Метохији.

Мандат делегација траје до избора новог делегата. Свака општина која чини заједницу има најмање једног делегата у скупштини, а скупштина има председника, потпредседнике, секретаријат и одборе.

Скупштина се, према одредбама декларације, састаје у два редовна годишња заседање и одржава ванредна заседања по потреби.

Скупштина доноси пословник о раду којим детаљније утврђује правила и начин рада.

Представници Демократске странке нису учествовали на оснивачкој седници српске скупштине  Косова и Метохије, изјавио је Тањугу председник косовског одбора те странке Горан Богдановић, истакавши потребу да се о таквој иницијативи  прво изјасни будућа Влада Србије.

 "Сматрамо да одржавање такве скупштине пре конституисања Владе  Србије само може да изазове још већу конфузију и још већу поделу  међу српском заједницом на Косову И Метохији", рекао је Богдановић уочи  одржавања скупштине у северном делу Митровице.

 Он је истакао да представници ДС-а на Косову не желе било којим  потезом да отежају будућој влади позицију у борби за очување Косова и  Метохије.

 "Та скупштина мора да има легитимитет, да прође изборни циклус и > њени представници морају да буду изабрани на легитиман начин. Таквим ставом желимо да, пре свега, пошаљемо поруку и Србима на  Косову и Београду и међународној заједници да Срби верују у политику и да  ће следити кораке званичног Београда, јер ми овде другог сигурног  партнера немамо у борби за опстанак", нагласио је Богдановић.

Косовски Албанци: Српска скупштина незаконита

Политички представници Албанаца на Косову изразили су данас оштро противљење формирању Скупштине заједница општина, коју су означили као нелегалну српску скупштину чији је циљ дестабилизација Косова.

Заменик премијера Косова Рам Манај изјавио је да одлука о формирању скупштине нема никакву конкретну снагу правну снагу.

 "То су покушаји изградње виртуелне скупштине која ће наставити да манипулише Србима", изјавио је Манај, а преносе електронски медији у Приштини.

 Нови шеф УНМИК-а Ламберто Занијер у петак је рекао да не очекује да ће формирање скупштине Срба на Косову променити реалност на терену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи