Политичке партије немају поверење у Тачија да води дијалог

Представници политичких партија у косовској скупштини и даље наводе да вођење дијалога са Београдом не би требало поверити председнику Хашиму Тачију, преносе приштински медији.

Како пише Коха диторе, у Демократском савезу Косова (ДСК) сматрају да дијалог о нормализацији односа треба да води косовска влада, а не председништво.

Међутим званичници ДСК-а, оценили су да Косово нема стабилну владу и да је у кризи.

Шеф посланичке групе ДСК-а Авдулах Хоти рекао је да пре решавања унутрашње кризе не може да се разговара о темама, као што је дијалог са Београдом.

Хоти је рекао да према Уставу "спољну политику" утврђује влада, а да председник после поступа по тим начелима, преноси лист.

И у Социјалдемократској иницијативи сматрају да Тачи не треба да предводи дијалог.

Посланик Хаџи Шаља рекао је за Радио Слободна Европа да су разговори почели на нивоу премијера и да тако треба и да се заврше.

Наводи да не може да се очекује неки резултат ако председник буде водио овај процес, јер, како је рекао, до сада дијалог и није показао велике резултате.

"Ми, као Иницијатива, ту имамо наше сумње, јер дијалог треба да представља премијер и влада Косова треба да буде носилац овог процеса, а не председник како је изјављивано последњих дана. Ми се не слажемо да председник буде носилац ових разговора иако је он почео да их води као премијер", рекао је Шаља.

"Консензузом странака до вође политичког дијалога" 

Јета Краснићи, аналитичарка из Демократског института Косова, рекла је за РСЕ да домаћи политички спектар мора да превазиђе унутрашње проблеме дневне политике како би се фокусирао на "велика државна питања" као што је дијалог са Београдом.

Према њеним речима, консензусом политичких странака требало би да се одреди ко ће предводити разговоре.

"Ако председник представља једну такву идеју, која произилази из широког политичког консензуса, онда нека он буде вођа политичког дијалога", рекла је Јета Краснићи.

Како се подсећа, косовска влада је усвојила платформу о политичком дијалогу са Београдом која је послата скупштини на разматрање и усвајање у форми резолуције.

У случају да Тачи представља Приштину у дијалогу, према платформи владе, он ће бити у обавези да редовно информише Скупштину о разговорима који се одвијају у Бриселу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво