Скупштина о седиштима и подручјима судова

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о амандманима на Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава наставиће сутра у 10 сати. Посланици опозиције и СВМ-а критиковали смањење броја судова.

Скупштина сутра у 10 сати наставља седницу разматрањем амандмана на Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава.

Крај расправе обележила је полемика шефице посланичке групе "За европску Србију" Наде Колунџије и посланика СРС поводом претреса куће сина хашког оптуженика Ратка Младића, након које је председница парламента Славица Ђукић Дејановић прекинула седницу десетак минута пре планираног времена за завршетак рада.

Посланици опозиције и у послеподневном делу седнице наставили су да критикују Предлог закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, а говорили су и о буџету за наредну годину, као и о енергетском споразуму са Русијом.

Посланици радикала, ДСС-а и ЛДП-а оценили су у расправи о амандманима да је предложено смањење броја судова штетно за грађане.

Јављање по Пословнику 

Расправа по дневном реду била је пре подне онемогућена због јављања посланика радикала по Пословнику, због чега је била одређена и получасовна пауза како би се председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић и шефови посланичких група договорили о даљем раду.

Јављање радикала по Пословнику прерасло је у полемику са шефицом посланичког клуба "За европску Србију" Надом Колунџијом, која је захтевала да се у дану за гласање посланици изјасне о томе да ли су посланици СРС, који су за скупштинском говорницом, према њеним речима, вређали њу и Демократску странку, прекршили Пословник.

На почетку седнице,  посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор позвао је Владу Србије да у скупштинску процедуру упути предлог буџета за наредну годину, којим ће за буџет Војводине бити издвојено најмање седам одсто буџета Србије, колико је прописано уставом.

Посланица СРС Вјерица Радета затражила је од председнице парламента да хитно тражи обавештење од надлежних органа због чега се узнемирава породица хашког оптуженика Ратка Младића.

Размотрена тек петина амандмана

Посланици су током дводневне расправе у појединостима о предложеном закону, који предвиђа реорганизацију судске мреже у републици, размотрили 25 од укупно 124 поднета амандмана, од којих је Влада Србије прихватила 14.

Формираће се и Апелациони и Врховни касациони суд, док ће уместо трговинских бити установљени привредни судови.

Посланици опозиције, али и чланице владајуће коалиције из Савеза војвођанских Мађара, критиковали су предложени закон због, како су навели, укидања великог броја судова.

Посланици СВМ-а траже да се поред 34 основна суда, колико је законом предвиђено, ти судови формирају и у Бачкој Топли, Бечеју и Сенти.

Посланици опозиције из Српске радикалне странке и народњачког блока затражили су повлачење тог законског предлога из скупштинске процедуре, јер је, како су оценили, штетан за грађане.

Нова мрежа правосудних органа

Нова мрежа правосудних органа биће успостављена од 1. јануара 2010. године и, према Предлогу закона, општински судови, којих тренутно у Србији има 138, биће реорганизовани у 34 основна суда.

Органи за прекршаје биће реорганизовани у 44 суда за прекршаје, који ће чинити део судске власти.

Тим предлогом закона биће успостављена нова правосудна мрежа која ће подразумевати значајно смањење броја судова и јавних тужилаштава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво