Брнабић: Не плашим се да потпишем све што треба да грађани имају пуну сигурност

Чланови Владе Србије у Скупштини одговарали су на питања посланика. Премијерка Ана Брнабић поручила је да се ни у једном тренутку неће уплашити нити либити да потпише све што треба да грађани Србије имају пуну сигурност, безбедност и гаранцију просперитета. Брнабићева је рекла да не види што би реконструкција Владе била "табу тема" и да ће се мењати свако ко треба да би Влада радила боље укључујући и њу као председницу Владе.

Ава Брнабић је, одговарајући на питање посланика СДС-НС Мирослава Алексића да ли је спремна да потпише правно обавезујући споразум којим се Косову даје столица у УН, упитала зашто посланик инсистира да каже какав ће споразум потписати.

"То да тражите да каже председник Владе шта ће потписати док преговарамо о нормализацији, јесте као грешка какву сте правили тражећи мишљење Међународног суда правде. То се не ради. Можда сте тако радили када сте тражили мишљење Међународног суда правде, када се дипломатија тако 'стратешки' водила", приметила је премијерка.

Рекла је и да је њена обавеза, коју је преузела послом, да се не либи и не плаши да потпише све што треба да грађани Србије имају пуну сигурност, безбедност и гаранцију просперитета.

Поручила је да ће се сваки дан борити како би се нашло најбоље решење за Косово и Метохију, за тешку ситуацију.

"Сви су замењиви па и ја, Вујовић био на седници Владе" 

Премијерка Брнабић изјавила је да не види зашто би реконструкција Владе била "табу тема" и рекла да ће се заменити свако ко треба да би Влада радила боље, укључујући и њу као председницу Владе. 

Брнабићева је, одговарајући на питања посланика у парламенту, рекла да је влада коју води потпуно отворена, демократска влада.

"Не разумем зашто је реконструкција тако табу тема", рекла је Брнабићева и навела да је нормално да, ако неко има неких проблема, здравствених, породичних или не даје себе у пуном капацитету, не буде више њен члан. 

Како је рекла, не мора нико да буде четири године на истом месту и поручила да ако се не ради како треба, да ће се мењати свако ко треба да би било боље, "укључујући и мене као председницу Владе".

На питање да ли је министар финансија Душан Вујовић поднео оставку, Брнабићева је рекла да је Вујовић данас присуствовао седници Владе и да није у Скупштини присутан јер има друге обавезе. 

Како је рекла, Вујовић се синоћ вратио из Вашингтона, где је био на разговору са ММФ-ом.

"Не знам како више да одговарам на овакве неистине", поручила је Брнабићева.

"Имам права да се љутим када говорите неистине"

Премијерка је оштро негодовала на наводе посланице Соње Павловић, која је рекла да је премијерка на недавном састанку Националног конвента са ЕУ наводно рекла да њу не истересују оцене из Извештаја ЕК, него препоруке. 

"Кад чујем директну неистину, онда ми је тешко да даље слушам питања јер ми је невероватно да неко отворено говори неистину", рекла је Брнабићева.

Навела је да срећом постоје видео-материјали и снимљени телевизијски прилози о томе шта је на том састанку причала, а да то могу да посведоче и поједини посланици. 

"Ви кажете – не интересују ме оцене, већ препоруке. Рекла сам да су нам оцене важне, а препоруке су нам још важније", рекла је Брнабићева и истакла да има права да се љути када се говоре неистине и када се отворено обмањују грађани. 

Објаснила је да је рекла да су нам оцене важне, а препоруке још важније јер су оцене иза нас, а препоруке оно што тек треба да урадимо. 

Истакла је да су у последњих неколико дана Србију посетили бројни европски званичници, те да су сви до једнога рекли да је извештај ЕК о Србији позитиван и да постоје ствари које треба да се унапреде, а од којих, истиче, "ми не бежимо". 

"Србија постигла изванредан напредак" 

Брнабићева је навела да је Извештај о Србији позитиван, да је Србија постигла изванредан напредак и да је, посебно у економији, лидер у региону. 

Када је реч о владавини права, Брнабићева каже да не постоји никаква дискусија јер мора да се унапреди та област, те да се на томе радило и да ће се радити. 

Навела је и да се ради на транспарентности правосуђа, да се у јавном дијалогу разговарало о реформи Устава како би се сачинио најбољи могући нацрт амандмана, те да су упућени Венецијанској комисији.

"Не радимо то због ЕУ, него због грађана Србије", подвукла је премијерка и навела да Устав из 2006. године није ни послат Венецијанској комисији, а сада постоје критике да је процес уставне реформе затворен. 

Брнабићева каже да је рекла да је снага једне владе када каже да нема капацитет јер, додала је, ниједна озбиљна влада нигде на свету нема довољно капацитета да сама све уради. 

"Да има, не би постојала разна удружања која се труде да у једном демократском друштву влади дају препоруке из разних области. Влада је отворена, демократска и одговорна", каже премијерка.

Нагласила је да постоје организације које много више знају од владе и да је потребно чути њихове препоруке како не бисмо губили време и како бисмо имплементирали све оно што је потребно у даљим реформама. 

Постојале су, додаје, владе пре 2013. које су мислиле да су најпаметније, а да јој је то познато јер је тада била у НАЛЕД-у, организацији за коју наводи да се трудила да каже владама шта треба урадити за боље пословно окружење. 

"Постојале су владе које мислиле да су најпаметније и да знају све, а нису ништа урадиле. Не знамо све најбоље, немамо све капацитете, причаћемо са свима како би се реформе брже спроводиле", поручила је Брнабић. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је у извештају Европске комисије о Србији у највећој мери констатован напредак, те да у њему није дата политичка оцена, која је била присутна само у једном Извештају ЕК, и то у оном из 2010/2011. године.

Извештај је инструмент којим се утврђује пресек стања у реформама, а не дају се политичке оцене, рекла је министарка одговарајући на критике посланика Мирослава Алексића. 

"Влада не ангажује лобисте"

Ана Брнабић је изјавила да се никада није састала са лобистима из фирме "Турнбери", да не зна ни ко су ти људи, као и да Влада на чијем је челу не ангажује никакве лобисте.

Брнабићева је у Скупштини, одговарајући на питања посланика Мирослава Алексића да ли се састала са лобистима из фирме "Турнбери" Мајклом Рубином и Џејсоном Озборном када је Кори Левандовски био у Србији и да ли су се договорили о неким услугама, одговорила да не зна ко су ти људи, да никада није чула за њих, да не зна шта раде, да су уопште били у Србији, те да не зна ни код кога су дошли.

"Те информације које има Вук Јеремић, а које шаље преко Твитера и које су на нивоу истинитости попут оне да немачка канцеларка Ангела Меркел неће да се види са Александром Вучићем, па га онда позове два дана после тога, мени су фасцинантне", рекла је председница Владе.

Рекла је да не зна ни ко је Кори Левандовски, те да је само чула да се зове као пољски фудбалер, да не зна шта он ради и да се није видела ни са њим.

"Нисам ни имала времена, јер сам се ове недеље видела само са премијером Белгије, председником Европског савета Доналдом Туском, председником ЕИБ-а, прошле недеље са премијером покрајине Баден Виртенберг Винфридом Кречманом. Немам времена да се виђам са неким лобистима, за које ви знате и који су вама толико битни да их пратите по свету и куда иду", рекла је Брнабићева.

Нагласила је да Влада нема никакве везе са њима и да никакве лобисте не ангажује. "То је једна од пост-истина, не знам ни како да одговарам на те ствари", рекла је Брнабићева. 

"Испитаћемо ненаменско трошење, министри су храбри"

Премијерка је изјавила да Влада има компетентне и довољно храбре министре да испитају све наводе о ненаменском трошењу буџетског новца претходне власти. 

Брнабићева је рекла да ће грађани сами проценити како ко ради и како је ко радио, те да су већ то неколико пута учинили од 2014. године. 

"Вама и даље није јасно. Грађани су проценили и сваке године све је већа вера у СНС и у владајућу коалицију", поручила је Брнабићева. 

Навела је и да су грађани сами проценили учинак садашње опозиције, те да се то показало на примеру избора у Београду, где је, каже, центар снаге тих странака и на којима је "коалиција окупљена око пет странака освојила величанствених 2,24 одсто или 18.000 гласова".

За садашњу владу је рекла да ће бити уписана у историју као једна у низу влада у континуитету са претходном која је, каже, извукла земљу из банкрота и довела је до суфицита у буџету и озбиљне домаћинске касе. 

Навела је да је Србија за три године постала светски шампион у издавању грађевинских дозвола, као и по привлачењу страних инвестиција. 

Премијерка је честитала Милици Николић на бронзаној медаљи освојеној на Европском првенству у џудоу, наводећи да је то велики успех. 

Одговарајући на бројна питања које је посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић поставио њој и министрима, а у вези са дивљом градњом гасовода у Трстенику за време претходне власти, о томе да ли постоји спрега између дела међународне заједнице и Вука Јеремића и Саше Јанковића у сврху рушења суверенитета Србије. 

Питао је шта ће Влада предузети поводом "скандалозног" понашања Јеремића у време када је био министар спољних послова, када је за један авио-лет трошио 70.000 евра и 1.500 за једно ноћење. 

Упитао је и да ли организатори протеста у Нишу, за које верују да су представници дела опозиције, на законит начин пријављују окупљања у Нишу.  

О уџбеницима на албанском језику

Премијерка Брнабић изјавила је, одговарајући на питање посланика Партије за демократско деловање (ПДД) Фатмира Хасанија, да је Влада Србије била отворена за сарадњу по питању уџбеника на албанском језику, али да помак није направљен због проблема у функционисању Националног савета албанске националне мањине.

Хасани је питао Брнабићеву о побољшању положаја албанске мањине у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, а премијерка му је одговорила да Влада Србије ради на интеграцији албанског становништва.

"Када год сте затражили састанак код мене, увек сам нашла времена да се састанамо и разговарамо о Прешеву, Медвеђи и Бујановцу. Постоје ствари које локалне самоуправе морају да ураде саме за себе", рекла је она.

Кренули смо у озбиљну интеграцију албанског становништва, каже Брнабићева и додаје да је проблем у том смислу што албанско становништво, посебно у Прешеву, не говори српски. 

"Због тога је Координационо тело покренуло свеобухватну акцију обуке учења српског језика на подручју општине Прешево. Поред тога, у Бујановцу смо отворили одељење суботичког Економског факултета", рекла је Брнабићева.

Посланик Муамер Зукорлић је питао премијерку да ли зна да се у Санџаку прикупља новац грађана за изградњу путева, наводећи да је реч о нелегалној активности.

Стефановић: Малтретирање Ђурића неће остати некажњено

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су власти Србије предузеле мере након терористичког акта против директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и грађана српске националности који живе у јужној покрајини, са циљем да таква дела не буду некажњена.

Стефановић је у Скупштини Србије нагласио и да Београд инсистира на дословној примени Бриселског споразума у вези са Заједницом српских општина.

"Тужилаштво за организовани криминал покренуло је истрагу. Саслушавамо лица и предузимамо радње које треба да доведу до тога да се квалификује дело и подигне оптужница против извршиоца и помагача. Имамо ко су лица која су учествовала у разним деловима тог акта и чекаћемо прилику да буду доступни нашим органима", рекао је Стефановић одговарајући у парламенту на питања посланика Двери Бошка Обрадовића.

Казао је да је циљ да таква врста тешког кривичног дела, не само против Ђурића, већ пре свега институције коју представља, не остане некажњена.

Указао је да тиме шаљемо и снажну поруку да овако нешто, што је наишло и на осуду пријатеља независности Косова, јер је било непримерено и монструозно, не буде поновљено.

"Овако бахато понашање не заслужује ништа мање од тешке квалификације и, ако надлежне власти то тако оцене, Интерполове потернице. Трудићемо се да та лица буду приведена, као што нисмо престали да се трудимо по потерницама за хапшење Рамуша Харадинаја и других", објаснио је Стефановић.

Подвукао је да су управо из тих разлога бриселски преговори у прекиду.

Малтретирање Ђурића, према његовим речима, показује да не постоји спремност да се примени оно што је најважније из Бриселског споразума, а то је ЗСО.

Најавио је да ће Београд инсистирати на имплементацији договора око ЗСО, и то пуној примени, не делимичној, те подсетио да је ЕУ гарант споразума и да би и она требало да инсистира на томе. 

Стефановић очекује да ће градоначелник Ниша Дарко Булатовић и челници тог града наћи заједнички језик са Владом Србије о решењу за нишки аеродром. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи