Варади: Скупштина одлучује да ли је пресуда Шешељу правоснажна

Професор међународног права Тибор Варади каже да о даљем посланичком мандату Војислава Шешеља, након пресуде Хашког трибунала, одлучује искључиво Скупштина Србије на основу важећих закона.

Тибор Варади истиче да Народна скупштина треба да одлучи да ли се пресуда Хашког трибунала може сматрати "правоснажном судском одлуком", и не види да би се то могло "тумачити другачије".

Подсећа да Закон о избору народних посланика каже да посланику престаје мандат ако је правоснажном судском одлуком осуђен на безусловну казну затвора од најмање шест месеци, а да је јасно да је Шешељу изречена казна дужа од шест месеци.

"Остаје питање да ли се коначна одлука Хашког трибунала може сматрати правоснажном. О томе треба да одлучи Скупштина, но мислим да би тешко било одлуку Хашког трибунала квалификовати другачије него као правоснажну судску одлуку", каже Варади за Танјуг.

Варади у том контексту скреће пажњу и на то да према нормама међународног права, Статут Трибунала, који су усвојиле УН у одговарајућој процедури, обавезује и Србију.

"Статут предвиђа обавезу држава да сарађују са Трибуналом. Мислим да сарадња претпоставља и то да се правоснажне одлуке Трибунала сматрају правоснажном судском одлуком", закључује Варади.

Истовремено појашњава законску одлуку која прецизира да дан престанка мандата констатује Скупштина одмах после пријема обавештења о разлозима за престанак мандата посланика.

Варади претпоставља да би се под пријемом обавештења могла сматрати достава пресуде у писаној форми.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво