Ђурић: Апостолова директно на страни Приштине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да то што је шефица Делегације ЕУ у Приштини Наталија Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу и директно се ставила на страну Приштине, обесмисливши процес дијалога.

"То што је Апостолова подржала платформу Приштине значи да је тиме подржала тежњу Косова за назависношћу, без договора са било ким, то није представљало резултат дијалога и без нечега што уопште може да буде разматрано као део платформе", рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Тиме се, како је оценио, Апостолова директно ставила на страну Приштине, ограничила оно што може да се постигне у дијалогу Београда и Приштине и обесмислила сам процес дијалога.

"Тим горе по процес дијалога, ако је то став и ЕУ. Онда је све бесмислено, јер о чему бисмо даље разговарали са било ким, ако је став ЕУ да Србија унапред прихвати независност Косова", истакао је Ђурић.

Поновио је да Србија неће прихватити косовску независност и поручио да дијалог не значи диктат, већ подразумева компромис, те да су за разговор потребне две стране.

Указао је да се испоставило да је председник Александар Вучић још пре 40 дана био у праву када је рекао да Приштина неће ништа урадити у вези са Заједницом српских општина.

"Колико су горљиво представници међународне заједнице и Албанаца тврдили да ће тобоже нешто направити у вези са ЗСО и шта смо видели – да су Енвер Хоџај, Бљерим Шаља и други отворено и јавно, као званични представници Приштине, рекли да им не пада на памет да формирају ЗСО док Косово не постане и то као независна држава, чланица УН", рекао је Ђурић.

Додао је да се то никад неће десити и да је њихова обавеза да формирају ЗСО.

Како каже, могућност Косова да постане чланица УН, а камоли увезивање питања чланства Косова у УН са питањем формирања ЗСО, не може се наћи ни у једном документу.

"Очигледно је да они на један веома транспарентан и срамотан начин покушавају да уцене Србију, а вероватно и оне са којима су преговарали", сматра Ђурић. 

Како је навео, ЕУ о тој теми ћути, нисмо чули Апостолову да је рекла било шта о изјавама Бљерима Шаље у којима увезује ЗСО и непостојећу причу о чланству Косова у УН, али смо је чули да прича о подршци платформи Косова, у којој каже да дијалог треба да резултира независношћу.

"Нема ништа од тога, могу сами себи да пишу љубавна писма од данас до сутра", додао је директор Канцеларије за КиМ.

Апостолова је јуче охрабрила власти у Приштини, поруком да треба више да раде на томе да убеде државе које још нису признале косовску независност да то учине у, како је навела, блиској будућности.

Шефица мисије ЕУ, у којој пет држава чланица није признало једнострано проглашену косовску независност, рекла је да је "Косово равноправно са осталим државама региона".

Директор Канцеларије за КиМ рекао је и да Београд непрекидно ради на преговарачком процесу и труди се да дође до ситуације да може добити неку врсту компромиса.

"Наше званичне, државне предлоге изнећемо оног тренутка када будемо проценили да је то у највећем државном интересу, ни дан пре ни дан после", поручио је Ђурић.

Упитан за нацрт предлога да Косово више не буде тема у Савету безбедности УН, већ да се о томе расправља "иза затворених врата", Ђурић каже да поједине земље сматрају да ће тиме сакрити своје непочинство и да желе да сакрију од очију света и кршење међународног права и трагедију која се десила на КиМ.

Србија ће, истакао је, наставити да се са пријатељима и савезницима када је у питању КиМ бори за то да та тема остане на дневном реду СБ, који је зато и основан – да би могло да се разговара о питањима од којих зависе мир и стабилност у различитим деловима света.

Додаје да деценију и по траје гурање под тепих косовског проблема оних кругова у међународној заједници који мисле да могу да слажу некога да је тамо све идилично, да нема спаљених цркава, протераних стотина хиљада људи, отете територије.

"Све више каубојштине у међународним односима"

Коментаришући информације да ће поједине државе земљама које повуку призање Косова упутити протест, Ђурић оцењује да је очигледно да у међународним односима "има све више каубојштине" и да многи мисле да силом, дипломатском, политичком, вербаном и медијском, могу да утичу на државе да промене став поводом независности Косова, односно да их натерају да то признају.

Истакао је да Србија озбиљно води рачуна о томе како се која држава понаособ односи према Београду када је у питању КиМ и да се то "евидентира и памти".

"Не можете бити истински опредељени за нормализацију односа и помирење, ако, с једне стране, испод стола покушавате ствари да завршите на начин који се вама допада, а да се стране нису о томе договориле", рекао је Ђурић.

Како каже, то је оно што неке од великих земаља сада покушавају да ураде – на речима су за преговоре, а у ствари испод стола покушавају да гурају и нова признања, Унеско, Интерпол и неке друге ствари о којима никада није било ни речи ни преговора.

Поводом медијских навода да ће Француска упутити протест земљама које буду повукле признање Косова, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Србија остаје при својој политици, а да сви који размишљају супротно морају да се одлуче да ли су нам пријатељи и партнери или ће радити против Србије.  

Могући помаци у односима Београда и Приштине били су тема састанка председника Европског савета Доналда Туска и Тачија.

С оптимизом на проблем гледа и портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич. Каже да ЕУ очекује да се договор о формирању ЗСО примени без одлагања.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво