Посланичка питања – Тепић тражи забрану СРС, радикали добацивали

Посланици Скупштине Србије настављају начелну расправу о војним и безбедносним предлозима закона, а почетак седнице су искористили да поставе посланичка питања.

Самостална посланица Мариника Тепић питала је републичку јавну тужитељку Загорку Доловац да ли ће пред Уставним судом да иницира забрану Српске радикалне странке (СРС) која у свом деловању, наводи Тепић, "подстиче на прогон грађана несрпске националности".

Мариника Тепић је у дану за постављање посланичких питања у Скупштини Србије рекла да је лидер те странке Војислав Шешељ осуђен као ратни злочинац за подстрекивање прогона појединих становника у Хртковцима.

"Не либи се да јавно негира ту пресуду и каже да је спреман да то понови", рекла је Тепић.

Она је питала МУП и Министарство правде да ли је "Загорка Доловац добро, да ли та жена постоји, чиме се бави...".

Док је Тепић постављала питање у вези са забраном рада СРС, посланици те странке су јој добацивали из посланичких клупа, али се није могло јасно чути шта су говорили.

"Нећу се зауставити упркос увредама Шешеља, које се ви правите да не чујете", обратила се Тепић председавајућем Верољубу Арсићу.

Посланик ДС Радослав Милојичић је поставио питање Арсићу да ли је могуће да није хтео да реагује на "најгнусније увреде, лажи и претње које су чланови СРС изговарали колегиници".

"Три пута смо вас ми из ДС молили и добацивали да реагујете. Имам и снимак. Шта би било да се тако неко обрати вашој ћерки или некоме ко је вама близак. Она није из наше странке, али ће ДС увек штитити оне којима се то ради", рекао је Милојичић.

Лидер СРС Војислав Шешељ питао је министра добране Александра Вулина зашто није повукао Предлог закона о употреби војске у мултинационалним операцијама и поднео нови текст којим би се укинуло постојање тог закона у целини.

Питао је и зашто Вулин није повукао предлог одлуке о усвајању годишњег плана употребе војске у 2018. години јер би то, каже, представљало уштеду од неколико милијарди динара, а тим новцем би могао да се "побољша стандард војника".

"Министарство треба да се окане учешћа у страним мисијама. Наша држава је пред таквим искушењима да сваки војник може бити драгоцен", рекао је Шешељ.

Посланик на листи Нова Србија - Покрет за спас Србије Славиша Ристић питао је председника Републике шта су он и државни органи учинили да се приведу "албански терористи преобучени у униформе такозване државе Косово који су киднаповали Марка Ђурића".

Поставио је и питање у вези са учешћем посланика Српске листе у косовској влади.

"Били смо сведоци када су посланици Српске листе и Александар Вучић рекли да они неће бити више део власти у влади Рамуша Харадинаја. Прошло је месец дана, а ми немамо информацију да ли они и даље подржавају владу. Оно што можемо сами да видимо је да они и даље раде и подржавају ту владу", рекао је Ристић.

Посланик на листи СДС Мирослав Алексић питао је шта се дешава са јефитним становима за припаднике војске и полиције.

"То обећање је дато у јеку предизборне кампање пред београдске изборе. Министарка Михајловић је рела да креће изградња станова, да ће цена бити 500 евра по квадрату. Станови не да нису почели да се граде, него није усвојен ни лекс специјалис", рекао је Алексић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво