Вучић са Туском: Можемо да прихватимо компромис, али не и понижавање Србије

Председник Александар Вучић каже да је са председником Европског савета Доналдом Туском, поред бројних конкретних пројеката, разговарао и о најважнијем питању за нашу земљу – питању Косова и Метохије. Истиче да можемо да прихватимо сваки компромис, али да не можемо да прихватимо понижавање Србије. Европска унија ће остати најпоузданији партнер Србије и читавог региона Западног Балкана, истакао је Туск и додао да ће Србија сама одлучивати о својој судбини.

Александар Вучић је, на заједничкој прес-конференцији после састанка са Доналдом Туском, рекао да ће питање Космета, уколико не буде решено на адекватан начин, без сумње бити препрека нашем европском путу.

Председнику Европског савета је, како каже, показао Бриселски споразум и шта је све Србија урадила, те поновио став да је важно да дођемо до компромисног решења.

"Србија је све испунила, сматрамо да је важно да дођемо до компромисног решења. Нисам превише оптимиста, али да ли имамо права да одустајемо, да се не надамо и не очекујемо решење? Немамо на то право", истакао је председник.

Поручио је да морамо да се трудимо да наша деца немају исти проблем у будућности.

"И ко год би главу да ми скине и каже да ја некоме нешто нудим... Немам шта да понудим ни продам што неки пре мене нису изгубили и дали. Имамо да понудимо нашем народу будућност, али ћемо се борити за будућност и интересе нашег народа снажније него што су раније неки други. Рекао сам Туску да можемо да прихватимо сваки компромис, али не можемо да прихватимо понижавање Србије. То никада ова земља није дозволила, па неће ни у будућности", истакао је Вучић.

Приметио је да је питање КиМ нешто што би било добро да сами, па онда са Албанцима, па са Европом и светом решимо, те поручио да то није лако.

Указао је и да не смемо да будемо слепи, те да морамо да разумемо шта се дешава око нас у региону.

"Ако будемо слепи код очију, па не разумемо шта се дешава око нас, онда ћемо само губити и себе доводити у све тежу ситуацију", каже председник.

Разговори о конкретним пројектима 

Председник је навео да су он и председник Европског савета разговарали о бројним и конкретним пројектима.

Додао је да је данас потписан финансијски уговор између Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и контроле летења Србије и Црне Горе, вредан више од 45 милиона евра.

Од тога је, како каже, 5,4 милиона евра намењено за Контролни торањ у Нишу, а да се то погодило управо у дану у којем се највише прича о Нишу и посебно тамошњем аеродрому.

Разговарали смо и о ауто-путу Ниш–Приштина, наставио је Вучић нагласивши да ауто-путеви треба да спајају људе, и да није одустао од идеје изградње те саобраћајнице, без обзира на то што су неки говорили да није потребан.

Сматра да је тај пут изузетно важан и додаје да је замолио и Туска и председника Европске инвестиционе банке Вернера Хојера да се убрза процедура како би се кренуло у изградњу деонице од Ниша до Плочника већ у касно лето или у рану јесен.

Напоменуо је и да је добијен грант од 49,5 милиона евра за гасну интерконекцију са Бугарском и да је захвалан ЕК на томе. Истакао је и помоћ око клиничких центара, те навео да је "близу затварања" цела процедура за Клинички центар у Београду.

"Сада је све завршено, посао је од 68,8 милиона евра и огромна је уштеда и очекивали смо да буде нешто скупље", додао је Вучић.

Назначио је да је читав посао око клиничких центара у Београду, Новом Саду, Крагујевцу око 400 милиона евра – 200 милиона ми и 200 милиона евра ЕИБ.

Туск: Србија сама одлучује о својој судбини

Председник Европског савета Доналд Туск истиче да је главни разлог његове посете Београду припрема за Самит у Софији.

"Европска унија јесте и хоће да буде најпоузданији партнер Србије и целог Западног Балкана. На нашем самиту у мају, подсетићемо на нашу спремност да радимо на европској перспективи региона. Не волим пропаганду и знам да мрзите кад вам неко каже шта да радите", каже Туск.

У обраћању медијима после састанка са председником Србије Александром Вучићем, које је у целини изговорио на српском језику, Туск је рекао да је уверен, знајући српску историју, да Срби неће допустити да не одлучују сами о својој будућности. 

"Много пута сте се у историји доказали као тврдоглави и независни, да сами одлучујете о својој судбини и знам да нећете допустити да се то промени. Као Пољак одрстао у комунизму, сећам се како смо се дивили вашој храбрости. Били смо део истог блока, али сте ви имали већу политичку независност. У мојој генерацији живи легенда о вашем херојском и успешном отпору током Другог светског рата, а као Пољак одлично знам о чему говорим. Од тог доба и Немци знају да је боље бити на вашој страни", напомиње Туск.

Истиче да је данас читавом свету јасно да о будућности Србије неће одлучивати ни Москва, ни Вашингтон, али ни Анкара ни Брисел.

"О томе ће одлучивати Београд, а ЕУ је место на којем нико ништа не намеће. У ЕУ смо изградили заједницу како нико никада своју независност не би платио својом крвљу. Вреди посматрати ЕУ као пројекат са стратешком димензијом, заједно можемо скоро све да постигнемо – просперитет, највише стандарде јавног живота, демократију уз владавину закона и слободу говора, безбедност и, изнад свега, узајамно поштовање и очување националног идентитета", напомиње Доналд Туск.

"Преко 60 одсто српске трговине одвија се са ЕУ"

Каже да је председник Србије Србин од крви и меса.

"Мислим да је немогуће наћи већег Србина од њега. У њему препознајем сродну душу и сâм сам некада био фудбалски навијач, обојица знамо да у животу и политици некад морате да се сложите", објашњава Туск.

Истиче да је Александар Вучић живи доказ да се у исто време може бити велики патриота и рационални прагматичар.

"Ваш председник је покретач амбициозне визије економског повезивања региона. Захваљујући његовој визији и одлучности, Самит у Софији биће посвећен и јачању привредне сарадње", додаје Туск и подсећа да је ЕУ и сада највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије.

Напомиње да се преко 60 одсто српске трговине одвија са ЕУ.

"Хтели бисмо да у будућности продубимо наше економске везе и зато ће Самит имати за циљ да појача повезаност ЕУ и Западног Балкана. Ми хоћемо да оснажимо сарадњу где ће она бити од највеће добробити, што подразумева и инвестирање у путеве, железнице, подразумева и више студентских и културних размена и смањивање трошкова за роминг, олакшан прелаз граница", каже председник Европског савета.

Напомиње да је са Вучићем разговарао и о ситуацији на Западном Балкану.

"Хтео бих да захвалим Александру Вучићу на личном залагању на дијалогу са Приштином. Знам да је то тешко питање са јаким емотивним набојем, али и стратешки избор који ће се на крају исплатити", објашњава Туск.

У том контексту цитирао је и српског писца Борисава Пекића, који је, како је рекао, живот посветио европским вредностима и пре 30 година написао чланак "Жеља за Европом", у којем је рекао да жели да историја Србије буде и њена будућност, а не само патриотско сећање.

Како каже, од тада су регион и Србија прошли кроз тешка времена, а сада је време да се гради будућност уз Србију као делом обједињене Европе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво