Шта пише у софијској декларацији

Дан уочи посете председника Европског савета Доналда Туска Србији, РТС је имао увид у декларацију која ће бити усвојена на Самиту у Софији. У усаглашеном тексту, наглашена је подршка европској перспективи Балкана, али и обавезе и принципи којих у том процесу треба да се држе обе стране. Декларацију ће потписати само земље чланице Уније због противљења Шпаније да стави потпис на заједнички документ са представницима Косова.

Оно што је требало да буде заједничка декларација лидера ЕУ и партнера са Западног Балкана, на крају ће бити декларација 28 земља чланица, коју ће затим засебно прихватити и представници региона.

Такав исход последица је компромиса са Шпанијом, која не прихвата да стави потпис на заједнички документ са Приштином.

Усаглашени текст декларације, у који је увид имао РТС, није се много променио у односу на раније нацрте.

Позивајући се на Самит из Солуна, када је први пут дато обећање чланства, "ЕУ потврђује јасну подршку европској перспективи Западног Балкана, без помињања појединачних земаља".

Наглашава се спремност ЕУ да "појача ангажман на свим нивоима у циљу политичке, економске трансформације региона, укључујући и појачану финансијску и техничку помоћ, у зависности од напретка владавине права партнера на Балкану".

Заузврат, ЕУ у декларацији од партнера на Западном Балкану очекује да дају "приоритет демократији, владавини права и реше на дефинитиван и обавезујући начин спорове из прошлости".

Упркос компромису са Шпанијом око текста резолуције, како сазнајемо у Европском савету, шпански премијер Рахој ипак неће присуствовати заједничком Самиту ЕУ и Западног Балкана, а неизвесно је присуство представника Кипра.

Због земаља које не признају Косово, на Самиту неће бити истицања државних симбола и имена држава.

Нагласак Самита у Софији, који се одржава 17. маја, биће на иницијативама за јачање веза унутар региона, као и веза Балкана са ЕУ, у области транспорта, енергетике, дигиталне економије и веза између људи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво