Вучић за РТС: Јасна подршка Србији за улазак у ЕУ, битка за сваки глас

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да су Румунија, Бугарска и Грчка на данашњем састанку потпуно јасно говориле о подршци Србији за улазак у Европску унију, те да их је он замолио да о томе отворено и нескривено говоре и на седници Европског савета и на сваком другом месту у Европи. Имамо подршку ове три земље, имамо подршку и многих других земаља – битка је за сваки глас, истакао је Вучић.

Александар Вучић је, у интервјуу за РТС из Букурешта, где се трећи пут састао са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке, рекао да је за нас увек корисно да разговарамо са чланицама ЕУ, те да је овај састанак био најконкретнији.

"Разговарали смо са три важне земље са којима увећавамо трговинску размену сваке године. Дакле, повећавамо број туриста који посећују Србију и број наших људи који због нешто боље економске ситуације одлазе у те три земље", навео је Вучић.

Истакао је да су сви потпуно јасно говорили о подршци Србији за улазак у ЕУ.

"Наравно да подржавају цео регион, али су сви истакли подршку нашој земљи и њеном чланству у Европској унији. Ја сам замолио да о значају убрзаног уласка Србије у ЕУ отворено и нескривено говоре и на седници Европског савета, и на сваком другом месту у Европској унији", истакао је преседник.

Додао је да је важно то што се у Букурешту разговарало о конкретним пројектима.

"Србија завршава ауто-пут Ниш–Димитровград, Бојко (Борисов) је завршио све са тендерима и свим процедурама и за месец дана крећу у изградњу брзих саобраћајница од Софије до граничног прелаза са Србијом. Врло важно за нас је што ћемо све време имати ауто-пут до Истанбула, са само малим делом брзих путева – 40 километара", рекао је Вучић.

Навео је да се разговарало и о нашем путу према Бившој Југословенској Републици Македонији и Грчкој, који се такође завршава ове године, али да се први пут причало и о изградњи пута од Темишвара до Београда.

"Знате да је веома важно, када сам причао са румунским премијером у Темишвару, није било разумевања за изградњу ауто-пута Темишвар–Вршац–Београд. Сада смо причали о путу Темишвар–Моравица–Ватин–Вршац–Београд. Ићи ћемо у изградњу и договорили смо се о формирању радне групе у којима ће учествовати министри саобраћаја, транспорта и комуникација да дођу са конкретним програмом", рекао је Вучић.

Додао је да је идеја да се 6. јула, на Самит 16 + 1 у Софији, оде са конкретним предлогом пред Кинезе.

"Понудио је и неке од добрих услова премијер Јапана Шинзо Абе – разговарамо са њима, да разговарамо и са европском комесарком за регионална питања, која је Румунка, са бугарском званичницом за инфраструктуру... Да видимо шта то заједнички можемо да увежемо и направимо нешто од изванредног значаја за све наше земље", рекао је Вучић.

"Постигнути важни резултати"

Говорећи о појединим запажањима на Западу да је ово сусрет четири европске православне земље, председник је приметио да би се за сусрет неких других могло рећи да је то сусрет католичких земаља.

"Нећемо да мењамо веру да би неко био задовољан, нити мислим да је то кључно питање. Нико то није поменуо на нашим састанцима. Разговарали смо о економији, инфраструктури, трговинској размени и разговарали смо о политици наравно", навео је Вучић.

Говорећи о изјави грчког премијера Алексиса Ципраса да је Србија увек радила за европске идеје, председник је истакао да је за Србију битан сваки глас у Европској унији.

"Изузетно је важно за нашу земљу што имамо подршку ове три земље, имамо подршку и многих других земаља. Битка је за сваки глас, јер и синоћ и данас сам више од пет сати разговарао са белгијским премијером Шарлом Мишелом. Ми девет година нисмо имали белгијског премијера у Србији, поготово не да остане овако дуго у нашој земљи", рекао је Вучић.

Поручио је да су постигнути важни резултати, те да је данашњи састанак од изузетног значаја за Банаћане, као и за Београђане, али и за Ниш.

"Ниш добија пругу Ниш–Димитровград, то је инвестиција вредна 270 милиона евра", рекао је Вучић.

"Никада није оволико урађено за Ниш"

Говорећи о сутрашњем одласку у Ниш, председник је истакао да је у последњих неколико година много урађено за тај град.

"Радимо пругу Ниш–Димитровград, ићи ћемо на потпуну обнову брзе пруге Београд–Ниш, јер то је суштина због чега кажем да је Ниш највише добио. Завршавамо Ниш–Пирот–Димитровград, завршавамо пут Ниш – Лесковац – граница са БЈРМ... Завршавамо све пројектне задатке и идемо у изградњу пута Ниш–Плочник–Прокупље–Куршумлија", навео је председник.

Подсетио је да је завршен Клинички центар Ниш, те да је доведено шест потпуно нових фабрика. Једна од њих, "Леони", постаје највећи послодавац у Србији по броју запослених, додао је Вучић.

"Имаће 11.000 запослених, ићи ће до готово 4.000 људи у Нишу и честитам им на томе и много им хвала. Да се људи не наљуте – волео бих да ми неко покаже период у историји Ниша или тог дела Србије да је добијено више путева, пруга, болница, домова здравља или фабрика. Никада, ни за време Јосипа Броза Тита, ни у троструко дужем периоду, толико ствари није стигло у Ниш. Тако да сам веома поносан због тога и веома срећан", нагласио је председник.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво