Вучић у Букурешту: Желимо да будемо прва следећа земља чланица ЕУ

Председник Александар Вучић захвалио је Румунији, Бугарској и Грчкој на снажној подршци Србији на њеном европском путу, и поручио да Србија жели да буде прва следећа земља чланица ЕУ.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре у Букурешту, где је учествовао на састанку са председницом Владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовом и премијером Грчке Алексисом Ципрасом, најавио и формирање радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација.

Како је објаснио, та радна група би требало да убрзано ради на конкретизацији договорених пројеката, како би спремно дочекали Самит 16 + 1, а који ће се одржати 6. јула у Бугарској, раније него обично.

Вучић је подвукао да Србија има увећање робне размене и са Бугарском и са Румунијом и са Грчком, што је праћено порастом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у све три земље.

Председник Вучић је указао на значај састанака попут данашњег у Букурешту, истичући да је, од те четири земље, Србија једина ван ЕУ, те је утолико значајнија подршка Грчке, Румуније и Бугарске на европском путу.

Поручио је да ће Србија у свему што може искрено подржати и помоћи све те три земље, а да очекује још снажнију подршку Букурешта, Атине и Софије на европском путу.

"Желимо да нам помогнете, јер и ми бисмо вама помогли да смо на вашем месту, јер желимо да будемо следећа земља која ће постати чланица ЕУ, а без ваше снажне подршке то не можемо да урадимо", истакао је српски председник.

Назначио је да је срећан због конкретних разговора и договора, да се разговарало о ауто-путу Темишвар–Београд, ауто-путу ка Бугарској, затим ка Скопљу али и како модернизовати пругу Ниш – Димтровград – бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру... али и решити неке проблеме као што је онај на Ђердапу.

"Верујем да ћемо све то успешно решити. Србија је заинтересована за свакодневно даље и стално унапређење сарадње у балканској четворци", рекао је Вучић.

Вучић: Да памтимо ко нас подржава

Председник Србије рекао је да је изузетно важно што нас Румунија, Грчка и Бугарска отворено подржавају, што показују поштовање за Србију и траже подршку за улазак Србије у ЕУ.

"То је од изузетног значаја за нас. Румунија је највећа земља, Бугарска председавајућа ЕУ, Грчка са можда најважнијим геостратешким положајем у Европи и њихова подршка је отворена, нескривена", рекао је Вучић српским новинарима.

То су, како каже, наши пријатељи...

"То наш народ треба да зна и треба да памтимо ко нас је подржавао кад већ неки сада то не желе и труде се да нам тај пут ка ЕУ отежају, а такође су нам суседи", приметио је председник Србије.

Оценио је да је данашњи састанак био један од најбољих састанака с партнерима три суседне земље, те да је формирана радна група која мора, нагласио је, промптно да изађе са предлозима како би се почело са потписивањем протокола пре самита са Кином у јулу.

"Разговарали смо о томе шта је важно за грађане, о ауто-путевима. Знате ли шта би за Банат значило да кроз неке општине које су неразвијене прође ауто-пут", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија спремна за изградњу ауто-пута Темишвар–Београд, а румунска страна је данас први пут изразила потпуни интерес, јер, подсетио је, када је са бившим премијером разговарао, тада Румунија није имала новца за то.

Вучић је рекао и да се данас разговарало о железничком коридору, Коридору 10, који је од суштинског значаја.

"Важно је да пругу Ниш–Димитровград осавременимо. Ниш поново добија много", рекао је Вучић, додајући да су у Букурешту разговарали и о дигиталним инфраструктурама.

"Србија фактор стабилности на Западном Балкану"

Румунска премијерка Вјорика Данћила рекла је после састанка квадрилатерале у Букурешту да је Србија важан фактор стабилности на Западном Балкану и да је дала позитиван допринос процесу сарадње и помирења.

Данћила се, на заједничкој конференцији за новинаре, посебно захвалила председнику Александру Вучићу на доприносу Србије у процесу сарадње и помирења у региону, те изразила уверење да ће га Румунија, Грчка и Бугарска, као чланице ЕУ, подржати у процесу приступних преговора.

Указала је да је формат квадрилатерале добра прилика за консолидацију дијалога и препознавање начина сарадње, посебно када је реч о економском развоју.

"Данас смо разговарали о економској сарадњи, јасним пројектима, које све четири државе заједно могу да развију, разговарали смо о формату 16 + 1 и скуповима где можемо да направимо јасне кораке о пројектима о којима смо разговарали данас", објаснила је Данћила.

Премијер Бугарске, земље која тренутно председава ЕУ, Бојко Борисов, указао је да одлуке које се тичу Приштине нису биле лаке председнику Вучићу, али и навео да без Косова Западни Балкан не може напредовати.

"Поносан сам на политичку елиту на Балкану, јер раније није било више одговорних политичара него сада", рекао је бугарски премијер.

Борисов је нагласио да сви схватају да су део европске породице и да не постоји алтернатива европским изгледима за Западни Балкан.

Пренео је да је јутрос био у Љубљани, где је започео активно да ради на неколико питања везаних за Балкан, почев од припреме састанка у формату 16 + 1, који ће у јулу бити одржан у Софији, како би могао да се постигне даљи развој Балкана.

"Пре око годину дана, ми смо истакли потребу за темом Западног Балкана, да она треба да се нађе на европској агенди. Са колегама из Румуније и Грчке морамо да урадимо све што је могуће како бисмо Западни Балкан вратили у европску породицу, где и припада", подвукао је бугарски премијер.

Борисов је указао да поштује све напоре које су већ предузели европски званичници, као што су Жан Клод Јункер, Федерика Могерини, који су посетили регион, али и Доналд Туск, који тек почиње балканску турнеју, како би увидели какво је стање.

Осврнуо се на недавно излагање председника Француске Емануела Макрона, наводећи да је шеф француске државе за опште промене ЕУ, а да је немачка канцеларка Ангела Меркел на правом путу када је реч о подршци Балкану да иде путем развоја и напретка.

"Веома је лако распалити и почети конфликт на Балкану. Видели смо и у прошлости – када постоји проблем у једном делу Балкана, онда се то преноси на друге делове региона. Историја је показала да је то водило ка великом уништењу", казао је Борисов.

У вези са данашњим састанком констатовао је да је овај формат показао да је конструктиван и да се желе достићи ствари које могу да зближе овај регион, а не раздвајају га.

"Желимо инфраструктурну повезаност, да увећамо економски развој, унапредимо туризам и све друге области", поручио је он.

Указао је на значај повезивања главних градова ауто-путевима, као и повезивање лука, подвукавши да је потребно и повезивање са Приштином.

"Наставићемо у овом формату. Крајем јуна ћемо се поново састати. Морамо да будемо активнији како бисмо припремили конкретне пројекте које бисмо представили на Самит 16 + 1", рекао је председник бугарске владе.

"Развој Западног Балкана је и европски развој" 

И грчки премијер Алексис Ципрас је истакао да је веома битно што је састанку у Букурешту присуствовао председник Србије, додајући да земље чланице Румунија, Бугарска и Грчка желе да помогу остварењу циља да Србија постане чланица Уније.

Србија је земља која ради и која је увек радила на европској идеји, нагласио је грчки премијер.

Ципрас је подвукао да је Србија важна земља за цео регион и да је то земља која је протеклих година остварила напредак у решавању проблема прошлости.

Он је истакао да је иницијатива квадрилатерале важна јер има сврху сарадње, како би се поспешили мир, стабилност и безбедност у целом региону.

"Сви знамо да је Балкан област која је увек имала много изазова, област у којој су се догађали ратови, али и да је област са веома снажним могућностима", подвукао је грчки премијер.

Казао је да Балкан треба да искористи могућности које му се пружају и да развој Западног Балкана представља и европски развој.

"Јасно је да морамо да идемо ка европској будућности тих земаља. Данас имамо потребу да изградимо европску визију ради будућности овог региона, увек испуњавајући услове које ЕУ пред нас ставља", истакао је Ципрас, додајући да је Грчка одувек подржавала приступање региона Унији.

Нагласио је да је пре 15 година у Солуну покренута тема приближавања Западног Балкана ЕУ, а да ће у Софији, у мају, бити настављени с том иницијативом.

Пренео је да је у Букурешту разговарано о конкретним пројектима повезивања, и да је придат посебан значај интерконекцији на Балкану, у циљу привлачења инвестиција.

Ципрас је рекао да постоји читав низ пројеката који су од великог значаја, од којих је издвојио повезивање лука у северној Грчкој са Црним морем и Дунавом.

Истакао је да Грчка намерава да постане чланица иницијативе 16 + 1 и најавио да ће следећи састанак квадрилатерале бити одржан у Грчкој крајем јуна.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво