Хан: Србија кључни играч у региону, Вучић ради храбар посао

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да је Србији, као "кључном играчу" у региону, важно да напредује како у дијалогу са Приштином, тако и у решавању недостатака у области владавине права у земљи.

"Србија је кључни играч у региону. Председник Србије и његови савезници раде храбар посао у оквиру дијалога са Приштином, разговарајући и интерно на начин који до сада није постојао. То, међутим, не значи да не примећујемо и постојеће недостатке у области владавине права у земљи", поручио је Хан пред европским посланицима у Бриселу.

Говорећи о извештају Европске комисије о Србији, пред Спољнополитичким одбором Европског парламента, Хан је изјавио да, поред напретка у дијалогу Београда и Приштине, ЕУ и даље чека на примену договорене Мапе пута која је требало да буде спроведена до краја 2016. године.

"Мислим да је важно да у Србији разумеју да обе области морају да се реше. Није довољно да се буде добар у једној, а да се остало остави без одговарајуће пажње", нагласио Хан.

Он је, осврћући се на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона да даље проширење треба условити интерном реформом Европске уније, оценио да је то добар пример и доказ важности не само Стратегије проширења, већ и чињенице да је поменут индикативни датум 2025. године.

"До сада је било непроблематично обећавати европску перспективу, јер није била тако реална. Сада је постала реална и конкретна. Овај датум је произвео позитивни пристисак на обе стране", каже Хан.

Он је оценио да је сада на Западном Балкану да ради снажно на испуњавању услова јер, како каже, грађани региона знају шта је могуће уколико одговорни испуне своје обавезе, као што је на земљама чланицама да раде на бољој проактивности унутар ЕУ.

"Мислим да је разумљиво да су неопходни интерни разговори ЕУ, али верујем да се оба процеса могу одвијати паралелно. Не треба чекати годинама да се ми договоримо око нечега, а онда наставити целу процедуру преговора о проширењу", закључио је Хан. 

"На лидерима Западног Балкана да сада преузму лопту" 

Европски комесар за преговоре о приступању каже да је Европска комисија својом Стретегијом проширења нацртала јасан пут ка јачој и широј Унији. 

"Сада је на лидерима земља региона да преузму лопту", поручио је Хан, представљајући Пакет проширења пред посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Хан је изјавио да остварени напредак земаља Западног Балкан показује да политика проширења Европске уније даје резултате, али да нема времена да се задовољава постигнутим, већ рад мора да се настави.

"Стратегијом проширења смо нацртали јасан пут ка јачој и широј Унији и у детаље навели шта поједине земље морају да ураде. Сада је на лидерима тих земаља да преузму лопту и трче са њом", поручио је Хан.

Он је упозорио да на путу ка чланству у ЕУ нема пречица и да то важи за све земље које су оцењене у извештају Европске комисије.

"Проширење није социјални рад. Ми не чинимо нашим партнерима услугу. Ту се ради о интересу ЕУ и стварању стабилности кроз повезивање и отварање нових могућности за европске грађане и компаније. Проширење мора да буде добитна комбинација за све", нагласио је Јохенес Хан.

Европски комесар за преговоре о проширењу је оценио да извештај Европске комисије јасно наглашава кључне изазове које земље региона морају да реше како би напредовале.

"Пуно остаје да се уради посебно у виталној области владавине права, основних права и борби против корупције и организованог криминала", навео је Хан.

Он је додао да на економском плану земље региона морају да унапреде своју пословну и инвестициону климу, како би, између осталог, решавале и питања постојеће високе незапослености, посебно међу младима.

Хан напомиње да структурне економске реформе и напредовање у плановима о повезивању остају кључни за Западни Балкан.

"Све земље морају снажније да раде на помирењу и осигурању добросуседских односа. Били смо врло јасни да сва отворена билатерална питања морају да буду решена пре уласка у ЕУ", нагласио је европски комесар.

Јоханес Хан је закључио да се резултати овако јасне перспективе и захтева ЕУ већ могу видети када је реч о превазилажењу билатералних спорова у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво