Вучић: Реципрочан одговор Хрватској

Председник Александар Вучић рекао је да је реакција Хрватске када је забранила министру одбране Александру Вулину да уђе у ту земљу била исхитрена и нервозна, као и да је не разуме. Истакао је да ће Србија реаговати реципрочним мерама, а одлуку о томе ће донети Влада.

Александар Вучић је навео да је разумео да је забрана уласка министра Вулина у Хрватску донета због изјава које је давао.

"Желео бих и волео да то није случај. Волео бих да неко у ЕУ не уводи вербални деликт и да има право да арбитрарно просуђује да ли му се неко свиђа или не свиђа, да ли му се допада нечије мишљење или не допада", рекао је Вучић.

Додао је да ће се држати обећања да сто дана не говори о Хрватској, те поручио да Хрватској неће упутити ниједну реч, посебно не увредљиву.

"Та реакција је била исхитрена и нервозна и не разумем је да будем искрен", навео је Вучић.

"Србија ће, као суверена и независна земља, сасвим сигурно реаговати реципрочним мерама, каквим то мерама – претпостављам да ће одлуку донети Влада Србије на својој наредној седници у четвртак", рекао је Вучић и поручио да ће Србија наставити и покушавати да гради боље односе.

Упитан које ће то реципрочне мере бити, Вучић је рекао да не зна, да ће о томе одлучити Влада, а, додао је, можда и неће. 

"Питајте Владу, Влада ће сигурно, а можда и неће", рекао је председник.

Објаснио је да је тог дана требало да прими представнике различитих удружења грађана, да није резумео зашто они нису дошли...

"Да ли због Јасеновца, као да се Србима брани да говоре о најјезивијем логору, с највећим бројем жртава", рекао је Вучић.

"Ако је то тако и Срби не могу да посете стратишта, да ни имена убијених не буду уписна, ми ћемо размотрити предлог да се у Србији најпре попишу жртве, а да онда направимо музеје Холокауста и музеје који говоре о страдању српског народа. Да попишемо жртве и Јадовна и Пребиловаца и Јасеновца и да направимо музеје који би говорили о стравичном старадњу српског народа", рекао је Вучић.

Не бежимо да говоримо и о злочинима које су наши припадници починили и по томе се разликујемо од других, додао је Вучић.

Поновио је да око "реципрочних мера" треба питати Владу Србије и навео да Србија није ништа изазвала.

Он је навео и да је Вулин рекао да је Вучић тај који може да му каже да ли ће и куда ићи или не, и да то нема везе са суверенитетом било које земље, да, што се тиче реципрочних мера, о томе одлучује Влада, али да сматра да би било нормално да држава реагује, да покаже да постоји као држава.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, а у вези са оним што је урадио Војислав Шешељ у Скупштини Србије, рекао да је то строго и снажно осудио.

Како је рекао, то су ствари које су се дешавале и када је била у Скупштини и Федерика Могерини, да не зна зашто то неко ради на тај начин, али и да неки имају другачији приступ стварима него што то има велика већина грађана Србије.

На коментар да у Хрватској нису задовољни реакцијом, Вучић је рекао да нису задовољни због нечега што нико није ни видео да се десило, а ми смо сви то осудили и поименице и као догађај, и садржину... док су њега заступници Хрватског сабора јурили по Марковом тргу у центру Загреба...

"Не очекујем реакцију ЕУ због истицања заставе"

Председник je изјавиo да не очекује реакцију ЕУ поводом истицања заставе са усташким поздравом "За дом спремни" у Јасеновцу.

"Не очекујем реакцију. Не постоји ниједна земља где могу да се истичу слике Адолфа Хитлера а да не будете кажњени. Овде је могуће да се то ради", рекао је Вучић новинарима после пријема поводом Дана Војске Србије.

Хрватска је чланица ЕУ, додао је Вучић, а Србија је мала земља која покушава да буде у Европи.

"Али је ваљда крива што је непокорна и слободарска па свако мисли да може да ради шта хоће", додао је Вучић.

Истакао је да су ти симболи имали смисла јер су били против Срба и шта се под том заставом радило Србима – а убијани су и маљем и ножем и куршумом.

"Јасеновац је највеће стратиште којег су се и немачки нацисти стидели. Неки се, нажалост, данас не стиде", поручио је Вучић, нагласивши да никад нема осуде усташког покрета, већ само усташког злочина.

"Санџак није ентитет у Србији, било би добро да Звиздић то примети"

Упитан да прокоментарише изјаву председавајућег Савета министара БиХ и потпредседника СДА Дениса Звиздића да он поштује Србију, али да највише воли Санџак, Вучић је приметио да је то вероватно изјава у јеку кампање, те да лично нема ништа против, али да је то промашено у смислу правног регулисања.

"Свако има право да воли шта, где, како и колико жели, морам да му укажем, јер није иста ни слична уставноправна регулација РС и Рашко-полимске области или Санџака, како га Бошњаци зову, те да Звиздић можда тиме шаље неку другу поруку о томе да не би волео да РС буде регулисана како је то сада", навео је Вучић.

Поручио му је, међутим, да би можда било боље да своју љубав искаже тако што ће градити школе и вртиће у Санџаку, на чему бисмо, додао је, били веома захвални.

"Ја иначе знам кога он највише воли у Србији, само немојте да правите уставноправне једнакости тамо где их нема", поручио је Вучић, те приметио да су на то питање посебно осетљиви људи у БиХ, те је Звиздића замолио да у том смислу буде мало пажљивији у изјавама.

Санџак није ентитет у Србији, ниједан међународни уговор то не регулише, па би било добро да господин Звиздић то примети, указао је Вучић.

"О уговору са 'Етихадом' говоре резултати 'Ер Србије'"

Александар Вучић je изјавио да двоструко већи број путника и неупоредиво бољи резултати авио-превозника "Ер Србија" говоре да је уговор са "Етихадом" био добар за Србију. 

На питање новинара да ли је из данашње перспективе уговор са "Етихадом" добар за Србију и ЈАТ, председник је рекао да резултати "Ер Србије" показују колико је тај уговор допринео побољшању авио-саобраћаја у Србији. 

"Из перспективе када је ЈАТ ервејз пословао, а и данашње перспективе, могу да кажем да је ЈАТ био уништен и да је пропао, а да су сви они који данас говоре о томе и сами учествовали у његовом уништењу", рекао је председник одговарајући на питања новинара на пријему поводом обележавања Дана Војске Србије. 

Вучић је додао и да не можемо очекивати да зарађујемо паре на линији за Њујорк, али да ће то свакако бити могуће за годину-две. 

"Али та линија је добра за брендирање земље и компаније и у том смислу сам веома задовољан", поручио је српски председник. 

Додао је и да је "неумесно поредити ЈАТ из последњих година, када су га немилице уништавали, а поједини директори и оснивали представништва широм света за приватне потребе и од тога узимали паре, са данашњом 'Ер Србијом'". 

Поручио је и да се нада да "Етихад" неће "отићи" из Србије, али да, и уколико до тога дође, "Ер Србија" ће свакако опстати и бити јача него ЈАТ. 

Упитан да ли, уместо "Етихада", Србија има новог партнера, председник је рекао да нема, јер партнер већ постоји.

"Идем у Ниш, они који су га разорили би да кажу 'иш'"

Председник je навео да иде у Ниш, а да је, за разлику од оних који би да му поруче "иш", он у тај град довео инвеститоре и отворио шест фабрика, док су га они разорили.

Вучић је, одговарајући на питања новинара да прокоментарише изјаве Саше Јанковића и још неких представника дела опозиције да ће га, између осталог, "отерати из Ниша", рекао да није баш пристојно да се некоме говори "иш", приметивши да је народ на изборима на свим нивоима рекао шта мисли ко треба да га представља.

Свој став су грађани рекли два пута у три године, подсетио је Вучић и поручио да ће ићи у Ниш, али да неће моћи да остане колико је планирао, јер истог поподнева, у Београду дочекује Доналда Туска.

"Идем, разуме се, а они су снажни, бахати, осиони, хтели су да постану премијери са 16 одсто гласова", приметио је Вучић.

Додао је да грађани Ниша треба да разумеју да те, који се наводно брину за њих, не интересују ни Нишлије ни град, "а како су водили рачуна и колико их је било брига показује и како су урушили град, затворили својевремено све фабрике, нису исплатили раднике и остали им дужни новац још од пре десет и 12 година".

"Они су им те паре украли", рекао је Вучић, додајући да је, за разлику од њих, он у Ниш довео инвеститоре.

"И они да мени кажу 'иш одавде'", додао је Вучић и поручио да је уверен да ће грађани рећи своје и да је све оно што Јанковић, Ђилас и Јеремић и остали раде увек против интереса грађана Ниша.

Председник Србије рекао је и да очекује велику подршку народа у Нишу.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво