Брнабићева: Пленковић ми није узвратио позив

Жао ми је што се ситуација са Хрватском поново донекле погоршава након храброг и лидерског геста председника Србије и хрватске председница Колинде Грабар Китаровић, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић је изјавила да није добро то што јој хрватски колега, Андреј Пленковић, није узвратио телефонски позив на дан када је хрватска парламентарна делегација прекинула посету Београду.

"То показује да не постоји спремност за дијалог на премијерском ниову, што је, каже, несрећна околност", рекла је Брнабићева.

Србија ће, рекла је, наставити искрено да се труди да побољша комуникацију са Хрватском.

Брнабићева је раније рекла да је након инцидента, који је у среду у српском парламнту изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, након чега је хрватска парламентарна делегација одлучила да прекине посету, звала хрватског премијера Пленковића више пута, али да јој се он није одазивао на позив.

Прмијерка је изјавила и да јако жали што је Хрватска ускратила могућност министру одбране Александру Вулину да посети ту земљу, јер то, каже, нису европске вредности, те поручила да Србија остаје отворена за комуникацију за Хрватском јер нам је у интересу стабилан регион.

"Жао ми је што се ситуација са Хрватском поново донекле погоршава након храброг геста председника Србије Александра Вучића да на позив председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић посети ту земљу. Они су, обоје, учинили храбар, лидерски гест", рекла је Брнабићeва одговарајући на питања новинара.

"Искрено се трудимо да побољшамо комуникацију" 

Како је рекла, након посете Вучића Хрватској било је неколико добрих билатералних сасатанака, када су се министарке правде и грађевинарства Србије састале са колегама из Хрватске, те поручила да је то требало да буде пут којим је требало наставити.

Поновила је да јој је жао и што се делегација хрватског парламента повукла из посете Србији, што је, према њеном мишљењу, било непотребно.

"Јако жалим и што је ускраћена могућност министру Вулину да посети Хрватску, јер то нису европске вредности. Европске вредности нису ускраћивање путовања и посета било коме, дијалог је основна европска вредност", рекла је премијерка.

Поручила је да ће Србија наставити искрено да се труди да побољшамо комуникацију са Хрватском, као што смо побољшали комуникацију са осталим суседима, и остаје отворена за сарадњу, јер је, истакла је, важно да као регион будемо стабилни, сигурни и предвидиви, како би сви наши грађани живели боље.

"Лоше је што се било коме забрањује улазак у Хрватску, јер се отвара простор за арбитрарност – које земље, коме и на основу чега ускраћују гостопримство. Без обзира на то важно је да ми будемо фокусирни на будућност, јер без отворене комуникације Србије и Хрватске регион не може бити стабилан, а нама је у интересу стабилност региона и зато ћемо остати отворени за даљу комуникацију", закључила је Брнабићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара